Foundation

Dette er den vanligste foundation-feilen

Slik unngår du å ende opp med feil farge på foundationen.

FOUNDATION: Er det slik du finner riktig farge? Ifølge makeupartist Stephan Øien er den annen kroppsdel som egner seg mye bedre! Foto: KK.no
FOUNDATION: Er det slik du finner riktig farge? Ifølge makeupartist Stephan Øien er den annen kroppsdel som egner seg mye bedre! Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du har kanskje stått foran radene av ulike foundations i butikken og testet nesten hver og en i ansiktet.

Men internasjonal makeupartist for IsaDora, Stephan Øien, sier man aldri skal teste den på halsen eller i ansiktet. 

- Det er fordi ansiktet vårt har så mange små blodårer, som gjør at fargen kan variere stort, sier Øien til KK.no.

På grunn av dette må vi prøve foundationen et sted hvor huden er tykkere og fargen jevnere. Foundationen bør faktisk testes på skulderpartiet. Det er slik du finner en jevn farge som gjør at ansikt og kropp går overens. 

For når vi spør Øien om hva den vanligste «foundation-feilen», er han ikke i tvil.

- Helt klart feil farge og produkt til sin hudtype.

LES OGSÅ: Slik highlighter du: Sminketrikset som gir deg glød og våkne øyne

TEST FOUNDATION HER: Skulderen er et fint sted for å finne ut om du har funnet rett farge til ansiktet ditt! Foto: KK.no
TEST FOUNDATION HER: Skulderen er et fint sted for å finne ut om du har funnet rett farge til ansiktet ditt! Foto: KK.no Vis mer

Tenk på dette når du velger farge

Skjønnhetsansvarlig i KK, Henne og STYLEmag, Tone vid Skipá, er også enig i at skulderpartiet er det beste stedet å teste foundation på. 

Men det er ikke alltid like enkelt å gjøre det når du står i butikken. Derfor mener vid Skipá at innsiden av overarmen eller kjeven er gunstige områder å prøve den ut på.

FINN RIKTIG FOUNDATION: Makeupartist Stephan Øien anbefaler å velge en foundation som passer til din hudtype. Foto: Scanpix
FINN RIKTIG FOUNDATION: Makeupartist Stephan Øien anbefaler å velge en foundation som passer til din hudtype. Foto: Scanpix Vis mer

- Kjeven er det lyseste og ofte det reneste partiet i ansiktet, samtidig som du har overgangen mot halsen. Du har funnet den rette fargen når den går i ett med huden din slik at den ikke synes. 

For når vi skal velge foundation skjer det ofte at vi enten ender opp med en mørkere eller lysere foundation enn hva vi burde ha.

Skjønnhetseksperten har derfor et godt tips du kan tenke på til neste gang du skal teste ut sminken. 

- Fargen bør aldri være mørkere eller lysere enn én nyanse fra din egen hudtone. Derfor bør du teste tre nyanser ved siden av hverandre. Slik merker du fort hva du syns ser best ut, sier vid Skipá.

Ikke glem at foundationen din går ut på dato også. Fargen kan faktisk forandres litt jo eldre den blir, og da mener vid Skipá at det på høy tid å bytte foundation. 

På baksiden av krukken skal det stå et tall som sier det hvor lenge du kan forvente at den holder seg.

- Husk også at hudfargen din forandrer seg gjennom året. Derfor bør du ha minst to farger som du eventuelt kan blande underveis, tipser hun.

LES OGSÅ: Smink deg til større lepper

Slik finner du riktig foundation

Tidligere har Stephan Øien også delt gode råd når det kommer til foundation. En ting er å velge riktig farge, men ifølge makeupartisten er nemlig ingrediensene i foundationen avgjørende for hvordan huden din reagerer og hvilke resultater du får.

Det aller første du skal vurdere er hvilken hudtype du har. Da er det nemlig mye enklere å finne både riktig konsistens og etter hver riktig farge, siden utvalget skrumper inn.

Når du har funnet hudtypen din kan du videre velge om foundationen skal hjelpe på pigmentering, dekke ekstra godt, ha løftende effekt eller bare skal gi litt ekstra glød.

LES OGSÅ: Slik bruker du hårolje!

Hvilken hudtype er du?

Til tørr hud passer oljebaserte produkter som inneholder glyserin og hyaluronsyre som holder på fukt fordi huden mangler fuktighet og/eller olje.

Fet hud har bruk for ingredienser som koalin og secrecit, som minsker produksjonen av olje. En utfordring kan være at foundationen skifter farge ved påføring fordi den oksiderer på huden.

For å unngå dette, bør du velge en variant som inneholder thiotaurin eller dimethicon som sørger for at fargen ikke forandrer seg i kontakt med huden.

Sensitiv hud har bruk for milde produkter, helst merker som er klinisk testet og parfymefrie.  Mineralsminke er ofte et godt valg siden de inneholder sinkoksid og titaniumdioksid som er betennelsesdempende og motvirker allergiske reaksjoner i huden.

Pigmentert hud krever mer enn middels dekkevne. Sørg for at den har minimum solfaktor 20 for å forebygge nye pigmentflekker. Den bør også inneholde antioksidanten E-vitamin som virker reparerende på solskadet hud.

Moden hud med aldringstegn skal ha en lett foundation med masse fukt og nærende ingredienser som A-vitamin, E-vitamin, soyaekstrakt, hyaluronsyre og UV-beskyttelse. Soyaekstrakt stimulerer produksjonen av kollagen, og hyaluronsyre binder fukten i huden.

LES OGSÅ: Sliter du med kvisete, fet hud?

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer