Lo på klær:

Dette er grunnen til at du får lo på klærne dine

Og slik blir du kvitt det!

LO PÅ KLÆR: Dette er ganske så irriterende, men det finnes flere løsninger på problemet! Foto: Scanpix
LO PÅ KLÆR: Dette er ganske så irriterende, men det finnes flere løsninger på problemet! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå er det mange av oss som tar i bruk de gode genserne i strikk flere ganger i uken. Ikke bare fordi det er varmt, men det har jo også blitt litt av et trendy plagg. Strikkegenseren fikk uten tvil nytt liv da Skappel-familien begynte å strikke sin variant, og i ettertid har vi også sett at moteprofil Line Langmo har kastet seg på strikkebølgen.

Men det er en aldri så liten bakdel ved disse genserne - og andre klær for den saks skyld. Du har sikkert opplevd å få både nupper og lo på plaggene dine, og vi er nok alle enige om at det er forferdelig irriterende. Forvirret kikker du rundt deg for å finne ut av hvordan det har skjedd, men årsaken er sjelden rett foran deg.

Ifølge Malin Skaar, leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no, kan grunnene til lo på klær være mange.

- Lo kommer stort sett fra andre klær man har utenpå. Det kan også komme av at man har hatt pledd over seg eller vært i kontakt med puter. I tillegg kan det komme av at man for eksempel har glemt papir eller en serviett i lommene når man skal vaske buksen sin.

Hun legger også til at du bør være obs på hva slags klær du vasker sammen. Legger du en lodden genser sammen med en bukse, vil den med en gang tiltrekke seg mye lo.

- Men det er forskjell på hva slags tøy som trekker til seg mye lo også, sier Skaar.

LES OGSÅ: 6 Halloween-kostymer for den moteinteresserte

KLESRULLEN: Blant løsningene på ditt lo-problem! Foto: Scanpix
KLESRULLEN: Blant løsningene på ditt lo-problem! Foto: Scanpix Vis mer

Dette er løsningen

Selv om det er ganske irriterende å se på at genseren din er full av lo, er det ikke slik at alt håp er ute.

- Det beste du kan gjøre er å gå over med en klesrulle, men en støvsuger kan også funke. Du kan også henge klærne ut til tørk og passe på å banke litt i plaggene underveis i tørkingen. Er det fortsatt ikke helt bra kan du kjøre det i maskin (helst alene) en ekstra gang.

- Men hva om klærne fikk lo på seg etter at den ble vasket? Kan det skyldes maskinen?

- Vet man at loen kom etter en vask i maskin, anbefaler jeg at du vasker ned i gummibelgen på maskinen. Deretter kjører du en tom maskin - gjerne med maskinrens - før du bruker den igjen, sier Skaar.

LES OGSÅ: 24 plagg og tilbehør som skriker fest!

Ikke la nyvaskede klær ligge i maskinen

Har du vasket klærne dine på nytt, må du sørge for å ta dem ut med en gang. Gjør du ikke det kan du nemlig få andre problemer enn lo. En tidligere undersøkelse, gjennomført av Uppsala Akademiska Sykehus i Sverige, har vist at klær og tekstiler bør vaskes på 60 grader i minst ti minutter, etterfulgt av tørketromling på høy temperatur, for å bli kvitt alle bakterier, har Svenska Dagbladet tidligere skrevet. Charles Gerba, professor i mikrobiologi ved universitetet i Arizona, har også fortalt til KK at det lureste du kan gjøre er å ta det ut så fort som mulig.

- Klær som akkurat er vasket, er ikke nødvendigvis bakteriefrie.

Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høyskolen i Oslo og Akershus, sier seg enig i at det ikke er en god idé å la klesvasken din ligge i maskinen.

- Å la vask bli liggende er ikke lurt. Farger kan smitte og det kan utvikles vond lukt. Klær bør derfor tørkes så raskt som mulig. Om klærne ikke lukter godt bør de vaskes på nytt, sier Grimstad Klepp.

Les resten av saken her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer