Hår

Dette er hemmeligheten bak vakkert hår

Få frisørenes beste tips til en sunn hodebunn.

SUNN HODEBUNN: En sunn hodebunn er utgangspunktet for vakkert hår, mener frisørene. FOTO: NTB
SUNN HODEBUNN: En sunn hodebunn er utgangspunktet for vakkert hår, mener frisørene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alle drømmer vi om å ha et sunt, vakkert og glansfullt hår, men det er ikke alltid realiteten. Så hva er egentlig hemmeligheten? Og hvor begynner man?

Med hodebunnen, skal vi tro frisørene. Det er nemlig den som er selve utgangspunktet for et vakkert hår.

– Alfa og omega

– Tilstanden til hodebunnen er avgjørende, forteller Luxury retail educator ved Shu Uemura Art of Hair Hans-Erik Sandstad.

I hodebunnen finner vi rundt 100 000 hårsekker som hele tiden tilføres næring.

– Har man et dårlig miljø i hodebunnen så produserer den rett og slett et svekket hår.

Et godt hodebunnsmiljø er dermed alfa og omega, ifølge Sandstad.

BALANSERE OG BEROLIGE: Denne behandlingen balanserer og roer ned hodebunnen. Sisley Soothing Anti-Dandruff Cure Hair & Scalp Care 60ml kr 1150 hos Gimle Parfymeri
BALANSERE OG BEROLIGE: Denne behandlingen balanserer og roer ned hodebunnen. Sisley Soothing Anti-Dandruff Cure Hair & Scalp Care 60ml kr 1150 hos Gimle Parfymeri Vis mer

Bruk riktige produkter

– Det er viktig at man bruker produkter som er tilpasset hodebunnen, særlig hvis man har utfordringer med hodebunnen slik som kløe, irritasjon, flass og så videre.

Sandstad anbefaler også at du benytter en profesjonell sjampo som skånsomt rengjør og pleier både hår og hodebunn.

– Sjamponér alltid to ganger, jobb sjampoen inn mot hodebunnen med fingrene og la virke litt før du skyller ut.

GOD PLEIE: Bruk gode produkter, men unngå å vaske håret hver dag. Kms Conscious Style Shampoo og Conditioner (kjøpes i salong)
GOD PLEIE: Bruk gode produkter, men unngå å vaske håret hver dag. Kms Conscious Style Shampoo og Conditioner (kjøpes i salong) Vis mer

Styr unna dette

Ifølge Sandstad spiller også både søvn, diett og livsstil en rolle. En sunn livsstil bidrar ifølge ham til en sunn hodebunn.

– Bruk gjerne et hodebunnsserum. Akkurat som huden i ansiktet har et serum for hodebunnen store fordeler, sier han.

Det er også noen ting du bør styre unna dersom du vil ha det godt hodebunnsmiljø.

– Unngå å vaske håret for ofte eller for sjeldent. Og ikke bruk for pleiende sjampoer for håret dersom du har et hodebunnsproblem, tipser Sandstad.

SERUM, SERUM: Et allsidig serum spesielt utviklet for hodebunn i ubalanse. Kérastase Specifiqué Serum Potentialiste 90 ml kr 379
SERUM, SERUM: Et allsidig serum spesielt utviklet for hodebunn i ubalanse. Kérastase Specifiqué Serum Potentialiste 90 ml kr 379 Vis mer

Du bør heller ikke legge deg med vått hår, og ikke bruke for mye stylingprodukter ned i hodebunnen, råder han.

– Hodebunnen som huden ellers på kroppen vil kunne påvirkes av sesongendringer, og mange kan oppleve at man får utfordringer med mer fet hodebunn. Noen opplever også periodisk håravfall i forbindelse med skifte av sesong som også kan påvirke hodebunntilstanden.

KLØR DET? Da kan det være tørr hodebunn. FOTO: Shutterstock/NTB
KLØR DET? Da kan det være tørr hodebunn. FOTO: Shutterstock/NTB Vis mer

Starter med en sunn hodebunn

Det er ikke uvanlig å oppleve at hodebunnen blir tørr i de kalde vintermånedene. Skiftet fra varmt til kaldt er en stor påkjenning for hodebunnen, sier KKs egen skjønnhetsekspert Cecilie Krogh.

EKSPERT: Cecilie Krogh kan trøste deg med at tørr hodebunn ikke er kronisk. Men det forsvinner heller ikke over natten. FOTO: privat
EKSPERT: Cecilie Krogh kan trøste deg med at tørr hodebunn ikke er kronisk. Men det forsvinner heller ikke over natten. FOTO: privat Vis mer

– Vi er vanligvis ganske flinke til å ta vare på håret vårt. Vi investerer i flere kostbare pleieprodukter enn noensinne. Men når var egentlig du sist sjekket hvordan det sto tilmed hodebunnen din?

Hun mener at et sunt hår starter med en sunn hodebunn, og råder til å bruke milde, gode produkter for både hår og hodebunn.

– Bruk stylingprodukter som er lette å vaske ut, unngå å påføre for mye og ikke bruk tette luer eller caps hver dag.

HÅRMASKE: Håret trenger fuktighet, spesielt i de kalde vintermånedene. Intense Nutrition Hair Mask kr 200 fra Rituals
HÅRMASKE: Håret trenger fuktighet, spesielt i de kalde vintermånedene. Intense Nutrition Hair Mask kr 200 fra Rituals Vis mer

Forsvinner ikke over natten

Ifølge henne bør du unngå å vaske håret for ofte. Da fjernes nemlig den naturlige oljen som hjelper med å holde hodebunnen fuktig. Det kan føre til kløe og irritasjon som blir verre når du klør.

– Diskuter med frisøren din, og få en analyse av hodebunnen din. Frisøren kan hjelpe deg med å skreddersy en produktgarderobe etter hva du behøver.

Tørr hodebunn kan være irriterende, men Krogh kan likevel berolige deg med at:

– En tørr hodebunn er heldigvis ikke kronisk, men forsvinner dessverre ikke over natten. Ha tålmodighet, sier hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer