Pigmentflekker

Dette er ikke pigmentflekker

De hvite flekkene som dukker opp etter soling kan komme av flere årsaker, forklarer ekspertene.

IKKE PIGMENTFLEKKER: Hvite flekker og områder på huden kan ha flere årsaker. En mulighet er at det skyldes en sopp, og da kan det behandles med en helt vanlig flassjampo, sier hudlegen.  Foto: Fotolia
IKKE PIGMENTFLEKKER: Hvite flekker og områder på huden kan ha flere årsaker. En mulighet er at det skyldes en sopp, og da kan det behandles med en helt vanlig flassjampo, sier hudlegen. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fort gjort å tenke at endringer i pigmentene som dukker opp etter at man har solet seg er pigmentflekker, men så enkelt er det ikke. 

En del av oss opplever å få hvite flekker på huden, og de blir ofte mye tydeligere nå på sommeren. Hvis du ikke har sett det på deg selv, har du kanskje sett det på andre. 

– Hvite flekker etter soling er et svært vanlig, og ufarlig fenomen med flere forskjellige årsaker, sier Rolah O. Lønning, lege og forfatter av boka «Frisk hud».

LES OGSÅ: Sorry, dette er ikke en pigmentflekk

Kan være sopp

– Hvis du får det på overkroppen, kan det ofte skyldes en sopp - malassezia furfur, og den gir da det man kaller pityrasis versicolor, sier Ole Martin Rørdam, som jobber som hudlege og forsker ved University of Madrid (UCM), Department of Dermatology og ved en privatklinikk i Trondheim.

Han forklarer at den hvite flekken oppstår fordi en syre denne soppen lager hemmer pigmentproduksjonen. 

– Malassezia furfur er en gjærsopp som finnes naturlig på huden. Den må ha fett for å vokse, så den trives best på områder med økt talgproduksjon, slik som hodebunnen, der den kan forårsake flass, eller i ansiktet og på overkroppen, der den kan gi flasseksem (seboreisk dermatitt), sier Rørdam.

I tillegg kan soppen altså forstyrre pigmentproduksjonen og gi hvite flekker på huden. 

– Men av og til mørke flekker også, spesielt hos personer med mørk hud. 

PIGMENTFLEKKER: Mens pigmentflekker ofte er mørke, er pigmentendringer som skyldes hudsoppen malassezia furfur ofte hvite. Hos mørkhudete personer kan imidlertid også disse flekkene være mørke, sier hudlege Ole Martin Rørdam. Foto: phasinphoto - Fotolia
PIGMENTFLEKKER: Mens pigmentflekker ofte er mørke, er pigmentendringer som skyldes hudsoppen malassezia furfur ofte hvite. Hos mørkhudete personer kan imidlertid også disse flekkene være mørke, sier hudlege Ole Martin Rørdam. Foto: phasinphoto - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Redd for å få pigmentflekker?

Slik behandler du det

Om det er malassezia furfur som gir deg hvite flekker, har hudlegen både gode og dårlige nyheter. La oss ta den dårlige først: 

– Den er ikke mulig å utrydde den helt, så det er ofte nødvendig med vedlikeholdsbehandling.

Den gode nyheten er at det er temmelig enkelt – og billig – å behandle denne typen sopp på huden. 

– Dette kan for eksempel behandles ved at du bruker flassjampo som «dusjgele» og lar den virke 10-15 minutter før den skyldes av. Siden dette har en tendens til å komme tilbake, kan vedlikeholdsbehandling én gang i uken være lurt, sier Rørdam. 

I tillegg forteller hudlegen at du kan bruke en fuktighetskrem med propylenglycol, for eksempel Propyless, da denne hemmer soppveksten og gjør at fargen på huden kan normaliseres raskere.

Du får både flassjampo og egnede fuktighethetskremer uten resept på apoteket. 

LES OGSÅ: Så enkelt kan du bli kvitt flass

HVITE OMRÅDER: Vitiligo er en immunologisk hudsykdom hvor kroppen angriper pigmentproduserende celler i huden slik at hvite flekker og områder oppstår, forklarer doktor Rolah O. Lønning. Foto: Axel Bueckert - Fotolia
HVITE OMRÅDER: Vitiligo er en immunologisk hudsykdom hvor kroppen angriper pigmentproduserende celler i huden slik at hvite flekker og områder oppstår, forklarer doktor Rolah O. Lønning. Foto: Axel Bueckert - Fotolia Vis mer

Andre årsaker

– Hvite flekker i huden kan også skyldes vitiligo. Da virker ikke behandling mot sopp, og man må vurderes av lege for eventuell behandling. Vitiligo er ikke farlig, men kan være kosmetisk skjemmende og slik sett plagsomt for pasienten, sier Rørdam. 

Vitiligo er en immunologisk hudsykdom hvor kroppen angriper pigmentproduserende celler i huden slik at hvite flekker og områder oppstår, utdyper Lønning. 

– Vitiligo behandles med steoride kremer og UV-terapi, sier hun. 

Genetiske hudsykdommer, som idiopatisk gutatte hypomelanose, kan også være en årsak, sier Lønning. I slike tilfeller produserer rett og slett huden mindre pigment enn vanlig.

– En variant av eksem i barn som heter ptiriasis alba kan også forårsake tørre, hvite flekker i en ellers solbrun hud, sier hun. 

LES OGSÅ: Derfor får du eksem

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer