Pigmentflekker

Dette er ikke pigmentflekker

De hvite flekkene som dukker opp etter soling kan komme av flere årsaker, forklarer ekspertene.

IKKE PIGMENTFLEKKER: Hvite flekker og områder på huden kan ha flere årsaker. En mulighet er at det skyldes en sopp, og da kan det behandles med en helt vanlig flassjampo, sier hudlegen.  Foto: Fotolia
IKKE PIGMENTFLEKKER: Hvite flekker og områder på huden kan ha flere årsaker. En mulighet er at det skyldes en sopp, og da kan det behandles med en helt vanlig flassjampo, sier hudlegen. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fort gjort å tenke at endringer i pigmentene som dukker opp etter at man har solet seg er pigmentflekker, men så enkelt er det ikke. 

En del av oss opplever å få hvite flekker på huden, og de blir ofte mye tydeligere nå på sommeren. Hvis du ikke har sett det på deg selv, har du kanskje sett det på andre. 

– Hvite flekker etter soling er et svært vanlig, og ufarlig fenomen med flere forskjellige årsaker, sier Rolah O. Lønning, lege og forfatter av boka «Frisk hud».

LES OGSÅ: Sorry, dette er ikke en pigmentflekk

Kan være sopp

– Hvis du får det på overkroppen, kan det ofte skyldes en sopp - malassezia furfur, og den gir da det man kaller pityrasis versicolor, sier Ole Martin Rørdam, som jobber som hudlege og forsker ved University of Madrid (UCM), Department of Dermatology og ved en privatklinikk i Trondheim.

Han forklarer at den hvite flekken oppstår fordi en syre denne soppen lager hemmer pigmentproduksjonen. 

– Malassezia furfur er en gjærsopp som finnes naturlig på huden. Den må ha fett for å vokse, så den trives best på områder med økt talgproduksjon, slik som hodebunnen, der den kan forårsake flass, eller i ansiktet og på overkroppen, der den kan gi flasseksem (seboreisk dermatitt), sier Rørdam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer