Guerlain:

Dette er mennene bak verdens eldste parfymehus

Både innholdet og selve flakongene skulle være nyskapende når verdens eldste parfymehus, Guerlain, lanserte sine dufter.

GUERLAIN: Her er fire generasjoner Guerlain. FOTO: GUERLAIN
GUERLAIN: Her er fire generasjoner Guerlain. FOTO: GUERLAIN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er i Paris i 1853, og Pierre-François-Pascal Guerlain har akkurat fått utmerkelsen som «offisiell supplerer» til Hennes Majestet. Anledningen er at keiserinne Eugéne har giftet seg med Napoleon III, og for å hylle henne kreerte han parfymen «Eau de Cologne Impériale», en sitrusbasert duft med innslag av neroliblomst. Flakongen besto av en kuppel sirlig dekorert med 69 forgylte bier. Keiserinnen elsket den, noe som gjorde at Europa fikk øyene opp for Guerlain.

Guerlains historie er en familiesaga med fire generasjoner parfymører, der Pierre-François-Pascal er første ledd. Helt siden starten i 1828 har den parisiske kvinnen vært inspirasjonen bak merkets luksuriøse produkter. Hver eneste krukke med krem, hvert sminkeskrin med funklende øyeskygger og hver parfymeflakong med dyrebare dråper er et så vakkert smykke i seg selv at når innholdet er brukt opp, så sparer vi på innpakningen og bruker den som pynt.

I motsetning til mange av konkurrentene er Guerlain et rent skjønnhetshus. De har ingen tilknytning til moteverdenen, men har likevel alltid hatt stor innflytelse på trendene innen mote- og skjønnhetsindustrien, og har skapt flere kultprodukter.

Allerede i 1840 kunne parisiske kvinner smøre huden med forskjønnende jordbærkrem fra vakre krukker, og i 1868 lagde de verdens første leppestift formet som en stift. Den het «Ne m’oubliez pas» (glem meg ei), var en refill og ble produsert helt til bombingen av fabrikken i 1943. Etter det har Guerlain stått bak innovasjoner som solpudderet og de fargerike pudderkulene som fanger opp alle fargene i ansiktet.

Parfymehuset har laget hele 1100 duftkreasjoner, og derfor kan vi ikke snakke om merket uten å omtale parfymørene. I motsetning til de fleste dufthus og parfymemerker har Guerlain kun hatt fem parfymører, og det er bare den nåværende som ikke bærer Guerlains navn eller er i slekt med dem.

LES OGSÅ: - Ikke kjøp parfyme basert på en papirprøve!

Pierre-François-Pascal Guerlain vokste opp med foreldrene sine på landsbygda i Abbeville, nord i Frankrike. Han var en nysgjerrig og egenrådig gutt som hadde mest tro på seg selv. I de tre årene han studerte medisin og kjemi, lærte han alt om botaniske hemmeligheter og kjemiforhold, og han begynte etter hvert å lage parfymer. Han åpnet sin første butikk på Rue de Rivoli og sin første fabrikk på Place de l’Étoile, helt sentralt i Paris. Han viste seg å være en visjonær innen parfymefaget, og gjorde suksess fra første dag.

I 1840 lagde han verdens første chypre, en parfymekategori som var, og er, inspirert av duftene på Kypros. I 1853 ble han for alvor den mest anerkjente parfymemakeren i Europa. Det var da han kreerte «Eau de Cologne Impériale» til keiserinne Eugéne, og han ble med det den foretrukne parfymemakeren til dronning Victoria av England, dronning Isabella av Spania og andre kongelige i Europa.

Sønnen Aimé fulgte i sin fars fotspor. Han videreutviklet ideen om hva en parfyme skulle være, og han blir sett på som oppfinneren av moderne parfyme. I 1889 skapte han sin første store suksess, «Jicky». Parfymen var en kjærlighetserklæring til en han elsket. Jicky var også den aller første moderne duften der noen blandet naturlige og syntetiske materialer.

Aimés nevø Jacques var neste arvtaker. Han går for å være den mest produktive parfymemakeren gjennom tidene. Han skapte over 400 duftkreasjoner, inkludert legendariske dufter som «l´Heute Bleue», «Mitsouko» og «Shalimar». Som verdens første orientalske parfyme er «Shalimar» definitivt hans største suksess. Den ligger dypt inne i Guerlains DNA, og har vært utgangspunktet for alle orientalske og gourmand-dufter som er blitt laget siden.

Jacques hadde mange artistvenner, og blant annet kunne den berømte danseren Joséphine Baker skryte av å få en parfyme laget til seg. Etter mange år som enerådende nese videreførte han arven til barnebarnet Jean-Paul Guerlain. Kun 18 år gammel lagde han sin aller første duft i samarbeid med sin mester. Jean-Paul hadde en unik nese som kunne kjenne igjen hele 3000 ulike duftnoter. Han kreerte flere av Guerlains kultdufter, som «Habit Rouge», «Vétiver» og «Samsara». Han ble kalt parfymemakernes Marc O'Polo, fordi han reiste verden rundt på leting etter de mest sjeldne råvarene.

Thierry Wasser ble i 2008 utvalgt av Jean-Paul Guerlain til å bli hans arvtaker. Jean-Paul er fortsatt vokter av boken «Formula Book» med oppskriftene på alle Guerlains parfymekreasjoner. Thierry Wasser er den eneste utenom familien som er blitt innviet i merkets hemmeligstemplede oppskrifter. Selv vil han bli husket for «Idyle», «La Petit Robe Noir» og «Mon Guerlain», for å nevne noen.

Bortsett fra «Eau de Cologne Impériale» fra 1853 og «Jicky» fra 1889 er «Shalimar» den viktigste parfymekreasjonen i Guerlains historie. Denne signaturduften skapte enorm oppmerksomhet verden over den gangen, og den er fortsatt en av verdens mest solgte dufter. Det sies at den ble skapt ved et uhell da Jacques tilsatte kunstig vanilje i «Jicky». Det var en helt ny ingrediens som han hadde fått av kjemikeren sin.

LES OGSÅ: 3 parfymetrender du bør få med deg

Beauty-instituttet på 68 Champs Elysées har trukket til seg kvinner fra hele verden siden 1935. FOTO: GUERLAIN
Beauty-instituttet på 68 Champs Elysées har trukket til seg kvinner fra hele verden siden 1935. FOTO: GUERLAIN Vis mer

I 1925 ble «Shalimar» lansert som verdens første orientalske duft. På den tiden danset Paris seg gjennom de glade 20-årene til brennheit jazz, kledde seg opp i fjær, turban og korte charleston-kjoler. Pariserne var blitt nysgjerrige på alt som kom fra eksotiske strøk, og derfor var duften av «tusen og en natt» helt i tråd med tiden.

Jacques fikk ideen til duften da en maharaja, eller indisk fyrste om du vil, besøkte Paris. Han fortalte Jacques historien om den vakre hagen Shalimar i India, som betyr kjærlighetens tempel på sankrit. Keiser Shah Jahan var blitt håpløst forelsket i prinsesse Mumtaz Mahal. Han fikk bygget hagen Shalimar til henne, og skjenket henne samtidig Taj Mahal, en av verdens sju nye underverker. Dette inspirerte Jacques Guerlain til å lage verdens første orientalske duft for kvinner. Selve duften var ferdig allerede i 1921, men den ble for første gang vist i 1925 på Exposition des Arts Décoratif (Art Deco). Grunnen til det var flakongen. Det var madame Raymond Guerlain, Jacques’ kone, som designet den ikoniske flakongen i samarbeid med Baccarat, verdenskjent for sin krystall.

Helt siden den første bieflakongen til Napoleon IIIs kone har forventningene til flakongen vært høye ved lanseringen av en duft. Guerlain var det første merket som la betydelig vekt på dekorativ kunst og kunstglass. De har hele veien engasjert prestisjefylte glassmakere som Baccarat, Lalique, Pochet & du Courval og Saint-Gobain til å utvikle flaskeframstillingsteknikker som har resultert i vakre og unike flaskekreasjoner. Det ultimate eksempelet er «L’Abeille aux Ailes Argant», en flaskeskulptur laget av eksklusiv Baccarat-krystall og edelstener. Dette er ren kunst som det lages få eksemplarer av, og den koster like mye som en liten bil. Etter bieflakongen fra 1853 har «L’Abeille de Guerlain», eller Guerlain-bien vært merkets varemerke.

Å designe parfymeflakonger for Guerlain er et prestisjefylt oppdrag. Legg merke til trådene, duskene, silkebåndene og etikettene flakongene er dekorert med neste gang du dufter på en Guerlain. For når parfymeekstraktet er fylt opp i flakongen på parfymefabrikken i Orphin, fortsetter «Dames de Table» med å dekorere noen av flakongene med 200 år gamle trådbindingsteknikker der en silketråd snurres rundt halsen på flasken og forsegles med voks. Så her får du mer enn selve innholdet i flasken.

Kilder: Engelschøn Marwell Hauge, Guerlain og Monsieurguerlain.com

LES OGSÅ: 7 parfymefeil du mest sannsynlig begår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer