Hårtips:

– Dette er noe av det verste du kan gjøre mot håret ditt

11 ting frisørene ­­aldri hadde gjort selv. Særlig én ting er helt krise.

HÅRTIPS: Vi har spurt ekspertene om hva de selv ALDRI hadde gjort når det kommer til hår. Finn fram notatblokken! Foto: NTB
HÅRTIPS: Vi har spurt ekspertene om hva de selv ALDRI hadde gjort når det kommer til hår. Finn fram notatblokken! Foto: NTB Vis mer
Publisert

I dag er det neimen ikke lett å navigere blant alle mulige tips, triks, hacks og hendige snarveier som er å finne på nett og på sosiale medier. Bare fordi noe går viralt eller får bred omtale i internasjonale magasiner, er det langt fra sikkert at det er noe som faktisk funker.

Er du som oss, er du kanskje på evig jakt etter gode hårtips som gjør hverdagen lettere og manken fjongere. En «bad hairday» er tross alt gjerne en skikkelig bad dag! Derfor spurte vi ekspertene om tabbene de personlig styrer unna.

Frisører og hårstylister Aicha Amalie Hissaoui, Johanna Mbye, Malene Stølen og Eirik Thorsen deler sine «big don'ts». Heldigvis for oss!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

1. – Det mange ikke vet

Har du også dilla på voluminøst hår om dagen? Kanskje er du bitt av Dyson-basillen? Stylingen som er så kledelig og som føles så fresh, kan potensielt gjøre håret ditt tørt og skadet om du ikke passer på.

Frisør Malene Stølen, som blant annet eier og driver Meraki Studio på Aker brygge, mener dette er en kjent konsekvens av jakten på de populære, voluminøse bølgene.

Det mange ikke vet er at det er superviktig at håret er preppet med varmebeskyttelse og at håret er tørt før man bruker fønbørsten for å forme håret, sier Stølen.

– Jeg snakket nettopp med en venninne som fortalte at håret hennes hadde blitt ekstremt tørt og sprøtt den siste tiden. Det hun hadde gjort var å starte å føne håret med denne børsten mens håret fortsatt var vått, og det må man virkelig ikke gjøre, forteller Stølen.

Det vil nemlig føre til at børsten stjeler all fuktighet fra håret, både inn- og utvendig.

– Da får ikke skjellaget lukket seg, og du vil brenne håret. Da vil du ende opp med tørt, frizzy hår og det vil begynne å knekke og bli statisk, advarer Stølen.

POPULÆR LOOK: Voluminøse lokker er supertrendy om dagen - men mange vet ikke at stylingen absolutt ikke må foregå i vått hår! Foto: NTB
POPULÆR LOOK: Voluminøse lokker er supertrendy om dagen - men mange vet ikke at stylingen absolutt ikke må foregå i vått hår! Foto: NTB Vis mer

2. Styr unna maks varme

Stølen kan også fortelle at aldri ville stilt varmen på stylingverktøyene sine helt opp til 230 grader. Det er rett og slett helt unødvendig.

– Ja, jeg vet det går kjapt når man skrur opp varmen – men 230 grader er ekstremt varmt for håret og sliter veldig mye, sier hun.

– Selv om du har nyklippet, sunt hår, vil håret bli brent og begynne å knekke. Og nei, ikke i tuppene – men helt opp til roten om du holder tangen inntil!

Det er heller ikke bare slitasje denne varmebehandlingen kan påføre håret ditt – du kan faktisk ende opp med å endre look også.

– Har du blondt hår, vil det fort bli gult. Har du et nyfarget hår med en nydelig glans, vil håret fort bli matt igjen, forteller Stølen.

Dette gjelder spesielt for de som har bleket hår og nedsatt hårkvalitet. Har du eksempelvis stripet håret, vil du kunne se at der håret er stripet vil det knekke, bli frizzy og statisk.

Jeg anbefaler alltid 180 grader, varmebeskyttende produkter og en smule tålmodighet, understreker hun.

– Det er forsket på at ved bruk av 180 grader lukker skjellaget seg og du vil få frem glansen. Du beholder også fuktigheten håret trenger fra cortex, og stylingen holder seg lengre gjennom dagen, forklarer Stølen.

ALDRI MAKSVARME: Frisør og kursholder Malene Stølen, som eier og driver Meraki Studio og Nordic Room, sier hun aldri bruker maksvarmen på stylingverktøy. 180 grader er å anbefale. Foto: Instagram @malenest
ALDRI MAKSVARME: Frisør og kursholder Malene Stølen, som eier og driver Meraki Studio og Nordic Room, sier hun aldri bruker maksvarmen på stylingverktøy. 180 grader er å anbefale. Foto: Instagram @malenest Vis mer

3. Dette er faktisk ikke en hverdagssjampo

Det er en kjent sak for mange blondiner at fargen kan bli gulere over tid.

– Det er mange ting som forårsaker dette. En av de er varmen fra glattetang eller krølltang, forklarer Stølen.

Tyr du til bruk av blå- eller lillasjampo er det derimot et par ting det er verdt å merke seg.

Skal man ha en hvit, klar blondfarge i håret trenger man bare litt av de lilla pigmentene men dessverre er det noen som bruker denne sjampoen som en hverdagssjampo. Da vil håret fort få en grålig farge, noe som også gjør at håret blir mørkere over tid, sier Stølen.

Ifølge Stølen, kan dette fort bli kostbart å fikse hos frisøren i tillegg til at det sliter ekstra på håret for hver gang.

– Husk å lytte til anbefalinger som frisøren gir deg ved bruk av lillasjampo. Noen er svært konsentrerte når det kommer til pigmentering og pleiestoffer, mens noen kan faktisk brukes i det daglige også, sier hun.

SJEKK BLÅSJAMPOEN: Ikke alle blå- og lillasjampoer skal brukes i hverdagen! De konsentrerte variantene kan komme til å gi håret ditt en grålig farge, og gjøre det mørkere på sikt. Foto: NTB
SJEKK BLÅSJAMPOEN: Ikke alle blå- og lillasjampoer skal brukes i hverdagen! De konsentrerte variantene kan komme til å gi håret ditt en grålig farge, og gjøre det mørkere på sikt. Foto: NTB Vis mer

4. Slurver du med dette, kan det få motsatt effekt

De av oss som ikke er velsignet med langt, fyldig hår, er gjerne ivrige på å spare og pleie håret slik at det blir så langt, tykt og glansfullt som mulig.

Og da frister det kanskje å stusse så sjeldent som overhode mulig? Vi kjenner oss igjen. Men nettopp dette være ganske uaktuelt, ifølge Aicha Amalie Hissoui, hårstylist og frisør hos Nikita og Creative Educator i Raise.

– Har håret først begynt å splitte seg i tuppene eller er veldig tørt og slitt, vil det kunne knekke lettere og se livløst og pistrete ut. Ikke la vær å klippe håret for å spare det lenger, minner Hissaoui.

– Da kan man også ende opp med å måtte klippe mer en nødvendig. Ikke vent for lenge med å stusse håret, advarer hun.

I gjennomsnitt kan du tenke at håret bør klippes hver tredje måned, men det kommer også litt an på håret.

– Noen hårtyper tåler å gå lengre, mens andre bør klippe oftere. Og da er det jo selvsagt viktig at man ikke klipper bort alt det som er vokst ut, forklarer Hissaoui.

Også Johanna Mbye, hårstylist ved Nikita Lambertseter, trekker frem dette punktet. I tillegg, minner hun om at du virkelig bør la kjøkkensaksen ligge. Ikke ta sak(s)en i egne hender!

Klippen blir ikke like ren og bladet er ikke like fint og skarpt som på en frisørsaks. Kjøkkensaksen kan faktisk lage mer skade i hårstråene dine, advarer Mbye.

5. «No poo»-trenden kan du droppe

Hele skjønnhetsindustrien har fått gjennomgå som følge av bevisste, kristiske forbrukere som stiller spørsmål ved hva vi egentlig får i oss gjennom diverse produkter. Og det med god grunn.

Derimot er sjampo-skepsisen ikke helt heldig, mener Hissaoui.

– Jeg ville ikke sluttet å vaske håret med sjampo. Spesielt når man blir utsatt for forurensning, og bruker hårprodukter og lignende som legger seg i hodebunn og tetter igjen. Dette kan føre til irritert hodebunn, forklarer hun.

Velg heller en mildere, rensende sjampo fremfor å forvise sjampoflaska fra badehylla fullstendig, mener hun.

6. Denne hårfargen er fy-fy

Frister det med ny look samtidig som at verken tiden eller lommeboka strekker helt til? Ikke ty til butikk-farger av den grunn.

Alle frisørene nevner dette som et stort fy-fy.

– Jeg ville aldri farget eller bleket håret med hårfarge kjøpt i butikk, slår Hissaoui fast.

– Da kan man potensielt skade håret mer enn nødvendig, fordi butikkfarge ofte inneholder ugunstige kjemikalier samt at du kan velge feil produkt i forhold til ønsket resultat, advarer hun.

I tillegg, kan du risikere å havne i et skrekkscenario hvor det rett og slett blir vanskelig å gjøre om på resultatet igjen. I flere år!

RISIKABELT: Hjemmefarging er et stort nei fra alle frisørene. Det kan gjøre stor skade, og det er lett å velge feil, minner Aicha Amalie Hissaoui fra Nikita Hair. Foto: Privat
RISIKABELT: Hjemmefarging er et stort nei fra alle frisørene. Det kan gjøre stor skade, og det er lett å velge feil, minner Aicha Amalie Hissaoui fra Nikita Hair. Foto: Privat Vis mer

Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva samt eier av salongene på Grünerløkka og i Grensen, stemmer i advarselen om hjemmefarging:

Det er veldig mye teori som ligger bak en fargeprossess, minner Eirik Thorsen.

– Man må ta hensyn til hva som er gjort tidligere, forskjellige soner i håret, underliggende pigmenter med mer for å kunne oppnå en flott farge. Som frisør har jeg sett mange hår bli ødelagt av at man har tatt sjangsen på dette. Å fikse det kan bli en tidkrevende og kostbar prosess! sier han.

7. Denne skal faktisk ikke brukes alene

Drømmer du også om mykt, glansfullt hår? Vi også. Mens vi kanskje forsøker å balansere oljebruken vår for å oppnå akkurat dette, er det verdt å merke seg særlig én ting:

– Man skal ikke bruke hårolje i håret alene i håp om å få friskere hår. Olje alene vil faktisk ikke gi fuktighet til håret, forklarer Hissaoui.

– Du trenger en fuktighetsgivende kur og leave-in for å kunne gjenopprette fuktighet i håret, sier hun.

IKKE ALENE: Visste du at hårolje alene faktisk ikke gir håret ditt fuktighet? Foto: NTB
IKKE ALENE: Visste du at hårolje alene faktisk ikke gir håret ditt fuktighet? Foto: NTB Vis mer

8. vikitg er varmebeskyttelsen

Har man dårlig tid eller går tom, er det kanskje fort gjort å slurve med varmebeskyttende produkter - enten det er hårføneren eller krølltang du skal i gang med. Det vil du antageligvis komme til å angre på.

– Bruker man ikke varmebeskyttelse, vil man skade håret. Så enkelt er det, sier Mbye.

– Tenk deg at du går ut i førtifem pluss varmegrader uten solfaktor på kroppen. Det samme skjer med håret, og det blir brent og skadet med tiden, sammenligner hun.

9. Denne tabben gjør mange av oss

Legger du deg ofte med vått hår? Ja, vi også. Men det er faktisk en hår-don't Mbye aldri hadde gjort selv.

– Ikke sov med vått hår, og heller ikke med kur i håret. Legger man seg med vått hår, som mange gjør, risikerer man å få soppinfeksjon i hodebunnen, forklarer hun.

– Dessuten slites håret mer når det er vått og det skapes friksjon mot hodeputen. Håret er mye mer sårbart når det er vått, minner Mbye.

TYPISK TABBE: Johanna Mbye fra Nikita Hair minner om at å sove med vått hår er fy-fy. Foto: Instagram @styledby_johanna
TYPISK TABBE: Johanna Mbye fra Nikita Hair minner om at å sove med vått hår er fy-fy. Foto: Instagram @styledby_johanna Vis mer

Stølen kan stemme i, og minner om at dette strekker seg til bruk av hårstrikk i vått hår også!

– Setter du håret i en bun etter vask, eller er du på badeferie og bader med hårstrikk og lar håret tørke inni hårstrikken? Dette vil skade håret ditt mye mer enn du tror, sier Stølen.

Har du korte hår i nakken som aldri blir lange, eller sliter du med at luggen din alltid ser slitt ut og aldri vokser ut? Hårstråene som vokser rundt hårfestet er tynnere enn resten av håret og mer sårbare, og det er gjerne disse hårene som ligger ytterst i hårstrikken. Der vil de bli liggende å gnisse hele tiden.

– Er håret ditt vått i tillegg, vil det si at bindingene i håret er tøyelige og strukturen er lett å forandre. Jeg anbefaler å alltid la håret tørke før du tar i hårstrikk, men viktigst av alt er at du bruker tøystrikk, eksempelvis scrunchie. En stor hårklype er også skånsomt, tipser hun.

10. Har du krøller, ikke risiker dette

Eirik Thorsen slår fast at noe han aldri ville funnet på, er å ta relaxer hjemme.

– Mange med teksturert hår velger å ta relaxer på håret for å glatte det ut. Her skal man ha mye kunnskap om produktvalg og påføringsteknikk for at hår og hodebunn ikke skal ta skade, forteller han.

– Jeg vil ikke anbefale å gjøre dette selv – men man skal også være ekstremt forsiktig og gjøre grundig resesearch om hvilken frisør man velger å gjøre denne type behandling hos, legger han til.

Når det er sagt, påpeker han at en keratinbehandling absolutt er å foretrekke over relaxer.

11. – Verste du kan gjøre mot håret

Hørt om blonde spray? Hvis ikke, er det trolig like greit.

– Dette er det verste man kan gjøre mot håret, slår Thorsen fast.

Enkelt forklart, er dette å påføre en form for lysning i håret som man ikke vet når slutter å virke, forteller Thorsen.

Jeg har sett flere tilfeller der håret faktisk har blitt så slitt at det ikke har vært andre alternativet enn å klippe det av dersom det ikke allerede har brukket av av selv.

VERSTING: Eirik Thorsen, kreativ leder hos Adam og Eva, påpeker at blonde spray er noe av verste du kan gjøre mot håret ditt. Foto: Adam og Eva
VERSTING: Eirik Thorsen, kreativ leder hos Adam og Eva, påpeker at blonde spray er noe av verste du kan gjøre mot håret ditt. Foto: Adam og Eva Vis mer

Også Stølen trekker frem spray blonde. Med skrekk og gru.

– Å bare spraye i håret høres egentlig veldig fint ut. Men dette er faktisk frisørenes største frykt, forteller hun.

– Det er dessverre en oksidant i denne sprayen som aldri forsvinner. Har du langt hår og har brukt denne én gang for tre år siden, er det fortsatt spray blonde i lengdene dine. Det som skjer i mange tilfeller når vi legger bleking over, er at håret blir som tyggis og faller av veldig raskt etter påføring, deler hun.

– Jeg anbefaler å aldri bruke denne sprayen – og leser du dette nå og har brukt denne sprayen tidligere, må du gi beskjed til frisøren om du har tenkt å farge håret! Da får de sjansen til å legge en test farge/stripe i håret ditt for å se om det går fint, understreker Stølen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer