Sminke

Dette er sminketabbene du bør unngå

- Dette dreper gløden, sier makeupartist.

SMINKE: Makeupartistene tipser oss om sminken til årets sommerlige festligheter.Foto: NTB
SMINKE: Makeupartistene tipser oss om sminken til årets sommerlige festligheter.Foto: NTB Vis mer
Publisert

Sommeren er her igjen – og det betyr intet mindre enn høysesong for bryllup og andre festligheter. Og i år er vi tross alt ekstra klare for å ta på finstasen, strutte rundt i fine hæler, slå ut håret og møte gamle kjente i bryllup igjen. Klemme gamle kjente!

Å bli invitert i bryllup er alltid like stas, men typisk nok er det kjole og hår man gjerne stresser mest med. Hva med sminken?

Beautyekspertene Jeanette Gjerde Olsen og Therese Aanonli gir oss sine beste tips. Dette er bryllupssminketabbene du må unngå, slik kan du felle en tåre eller ti uten å ødelegge sminken - og finnes det egentlig noe som ikke er lov?

Tenk at uansett hvilke farger du bruker så ønsker du at resultatet skal bli «delikat» og ikke for hardt, sier makeupartist Therese Aanonli til KK.

Makeupartist Jeanette Gjerde Olsen, minner om at det også kan være lurt å ta med i betraktningen det faktum at bryllup tross alt blir veldig godt dokumentert.

– Husk at du skal se på brudebildene en god stund i ettertid. Gå for det du er komfortabel med – bruker du lite makeup til vanlig så er ikke dette dagen å gjøre smokey eyes og røde lepper, kanskje, tipser hun.

– Nøkkelordet for bryllupssminke

Når du skal i bryllup, bør du utvilsomt starte å forberede sminkelooken din i forkant. Begge ekspertene tipser om god prep i forkant. Slik får du både glød, og legger et bedre grunnlag for sminkens holdbarhet!

– Bruk litt tid på huden din i forkant av et bryllup, særlig om du er brud, men også om du er gjest og ønsker å få en ekstra glød, sier Olsen.

– Det finnes flere fresh up-behandlinger hos hudpleier som ikke er så avanserte, men som gjør at du får den ekstra gløden. Skal du preppe huden hjemme selv, ta ekstra godt vare på den med rens, pelling og eventuelt en fuktgivende maske, tipser hun.

Også Aanonli mener at glød er et must når det kommer til bryllupssminke.

– Mitt nøkkelord for bryllupssminke er glød, understreker hun.

– En glødende hud er fresh og delikat, og et sånt friskt, deilig pust som passer perfekt om sommeren. Peachy, champagnetoner og dus rosa er nydelige fargetoner å bruke på sminken i bryllup og i selskap! sier Aanonli.

BRYLLUPSSMINKE: Looken du går for på en dag som et bryllup, skal tross alt tåle litt av hvert – alt fra tårer til sol og varme. Foto: NTB
BRYLLUPSSMINKE: Looken du går for på en dag som et bryllup, skal tross alt tåle litt av hvert – alt fra tårer til sol og varme. Foto: NTB Vis mer

– Alltid tenke helhet

En glødende, frisk look trenger ikke nødvendigvis bety altfor nøytral sminke heller. Makeupartistene mener man ikke trenger tenke på de samme eller lignende fargeregler som gjerne gjelder for antrekket i bryllup.

– Det er litt mer frihet når det kommer til å personifisere sminken, men man bør nok holde seg unna altfor kreative og tunge looks, mener Aanonli.

Sort leppestift og rinestones eller tung smokey eye, mener hun du kan styre unna akkurat denne dagen. Men en rød eller rosa leppestift, spreke farger på øynene, eller hva du måtte ønske i den duren er bare gøy.

– Tunge smokey eyes i sort er kanskje ikke å anbefale, men samtidig så er det klassisk og kjempelekkert, så dersom du har diskré kjole og tilbehør så kan til og med det fungere optimalt! Man må alltid tenke helhet, sier Aanonli.

Olsen kan ikke si hun opplever at det finnes spesielle normer og regler rundt sminken i et bryllup. Og personlig synes hun man skal få møte opp med akkurat det uttrykket man vil!

– Eventuelt kan man ta med seg noe glitter eller en neonfarget øyenskygge til litt senere på kvelden, om det blir dans og fest. Da er det mest sannsynlig flere som kan synes dette er gøy! tipser hun.

DELIKAT GLØD: Makeupartist og beautyprofil Therese Aanonli mener at nøkkelordet for bryllupssminke er glød. Foto: Instagram @thereseaanonli
DELIKAT GLØD: Makeupartist og beautyprofil Therese Aanonli mener at nøkkelordet for bryllupssminke er glød. Foto: Instagram @thereseaanonli Vis mer

Aanonli stemmer i at litt lekne sminkelooks i et bryllup, eller andre sommerfester, er både lov og gøy.

– Ja, det er absolutt lov med neonfarger – men kanskje bare som en lekker eyeliner? Eller for eksempel en neonfarget øyenskygge som er helt soft i kantene, og derfor gir et delikat utrykk, foreslår hun.

– Alt kommer an på hvordan du velger å legge det sminken, og hva som er tilbehøret, mener Aanonli.

Slik unngår du shiny hud og rødhet

Det store spørsmålet når det kommer til bryllupssminke, er kanskje ikke nødvendigvis hvilken look man skal gå for – snarere hvordan få den til å sitte. I et sommerbryllup må vel de fleste regne med å både svette litt og gråte en skvett, og det optimale er jo å ikke se helt herjet ut etter noen timer.

Heldigvis trenger du slettes ikke ty til noe så drastisk som å droppe maskara eller skite i øyenskyggen – makeupartistene vet råd.

Først og fremst: her kommer viktigheten av å ha godt preppet, ren hud inn. Og andre bud er, naturlig nok, vannfast maskara og eyeliner!

– Man bør preppe huden godt med fuktighet og en primer tilpasset din hud. Om du blir ekstra shiny i T-sonen, bruk en primer for å justere dette. Prepp også øyelokkene med en eye lid primer slik at skyggene sitter ekstra godt, sier Olsen.

For å forsegle sminken, sverger Olsen til en god settingsspray, mens Aanonli helst setter med pudder.

– Men pass på å ikke overdrive pudderbruken, da dreper du lett gløden i ansiktet, anbefaler Aanonli.

For noen, kommer derimot denne gløden til den nette pris av skikkelig shiny ansikt. Og det er gjerne en altfor høy pris å betale!

Da anbefaler Aanonli at du prøver deg på en kombinasjon av krem- og pudderprodukter.

– Bruk kremete produkter, men kanskje helst de som har en kombinasjon av krem og pudder. De gir en lekker glød uten å se svett ut, sier hun.

PRIMER OG PUDDER: Makeupartistene trekker frem primer og pudder som viktige for å få sminkelooken til å sitte fint gjennom et bryllup. Foto: NTB
PRIMER OG PUDDER: Makeupartistene trekker frem primer og pudder som viktige for å få sminkelooken til å sitte fint gjennom et bryllup. Foto: NTB Vis mer

Blir du likevel shiny, er trikset å gå over akkurat disse med litt ekstra pudder, ifølge Aanonli. Da bør du ty til en litt mindre børste, slik at du får mattet ned bare de områdene der det er høyst nødvendig, og ikke dreper gløden ellers.

Skal du tilbringe dagen i varmen, har Olsen særlig ett puddertips på lur:

– Ikke bruk for mye pudder med én gang om det er veldig varmt. Da kan det være vanskelig å gjøre touch up senere.

– Jeg har god erfaring med kompakt mineralsminke fra for eksempel Jane Iredale eller bareMinerals når det kommer til god holdbarhet en hel dag. Denne typen makeup er ofte vannresistent i opptil 40 minutter også – så den vil da tåle en del fuktighet, forteller Olsen.

For noen er det ikke glinsende hud eller tåreflom som er de største truslene for dagens sminkelook, men snarere rødhet som er utfordringen. Og den kan tross alt komme snikende av både varme, sol, følelser og alkohol!

– Sørg for å ha en CC-krem eller foundation som gir god dekk, og pass på at de områdene der du vet du blir ekstra rød får den dekken de trenger, sier Aanonli.

– Topp gjerne de røde områdene med concelaer, men husk å ikke påføre for mye produkt. Da vil det skli rundt, og miste dekkevnen og holdbarheten, anbefaler hun.

Olsen tipser om å prøve seg på angripe problemet på et enda tidligere stadium:

– Er man veldig rød i huden, kan man bruke en primer med litt grønt i for å nøytralisere dette. Bare på de røde områdene, forteller hun

FOREREDELSER: Det du gjør i forkant av dagen er veldig viktig. Plei huden ekstra, og test sminken i forkant, minner Jeanette Gjerde Olsen. Foto: Privat
FOREREDELSER: Det du gjør i forkant av dagen er veldig viktig. Plei huden ekstra, og test sminken i forkant, minner Jeanette Gjerde Olsen. Foto: Privat Vis mer

Must-haves i veska

Utover i bryllupet, når sminkelooken har blitt utsatt for både tårer og tørking av tårer, og kanskje både sol og et par glass med bobler, er det nærmest uungåelig med en touch up. På tide å pudre nesen, som man sier – og det er tross alt ganske så nøyaktig.

Makeupartistene vet hva som bør være med i vesken når du skal i bryllup.

– Ta med et transparent pudder som du vet fungerer godt med foundation under. Om du er usikker, eller om du ikke ønsker en pudrete look, bruk blotting-papir, tipser Olsen.

Hun understreker også at du bør teste looken du skal ha i bryllupet på forhånd. Ikke alle makeupmerker lar deg blande våte og tørre produkter, og da kan du risikere at det blir kakete.

Både foundation og noe til kinnene, kan også være smart.

– Blir det gråting kan man gå lett over med litt foundation, og da er det greit å friske opp kinna også. Og dersom leppestiften din fungerer fint som blush trenger du ikke ta med blush – det viktigste er å piffe opp friskheten i kinnene, tipser Aanonli.

– En liten krukke med litt av foundation i, eventuelt en concealer, blush, pudder og leppeprodukt. Det er mine must-haves, sier Aanonli.

– Ha med leppeprodukter, rouge, og en liten øyenskygge, kan Olsen stemme i.

I tillegg tipser hun om enda en liten ting som du kanskje ikke har tenkt over at kan være hendig å ha for hånden: øyedråper for røde øyne.

TOUCH UP: Makeupartistene sverger til foundation, pudder, blotting-papir, leppestift, rouge og øyenskygge i vesken. Foto: NTB
TOUCH UP: Makeupartistene sverger til foundation, pudder, blotting-papir, leppestift, rouge og øyenskygge i vesken. Foto: NTB Vis mer

Når uhellet er ute

Det er ikke til å stikke under stol at det kan være mye som er stressende i forbindelse med et bryllup, brud eller ei. Sminkesøl på antrekket er en av stressfaktorene som kommer ganske så langt opp på den listen, tør vi påstå.

Om uhellet først er skikkelig ute, finnes det kanskje ikke noen mirakelkur, men i alle fall en rekke ting du kan prøve.

– Først og fremst: ikke legg makeup i antrekket du skal ha på deg i bryllup, understreker Olsen.

– Søler du, ville jeg først og fremst funnet ut av materialet, deretter sjekket dette på Google, sier Olsen.

Listen over diverse, potensielle flekkfjerner-helter er tross alt ganske lang: begge kan de nevne zalo, sintronsåpe, alkohol, bakepulver og diverse flekkfjernere.

– Sitronsåpe er et helt rått produkt som fjerner det meste – men da må man bare ha husket å ha kjøpt den samt ta den med, sier Aanonli.

Er det pudderdryss eller annet tørt som skaper problemer, kan det være en idé å holde fingrene av fatet.

– Det å bruke en føner på tørre produkter kan fungere for å få av støvet, legger Olsen til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer