Perler

Dette er trenden som aldri går av moten

Men hva er det som gjør den så tidløst?

PERLER: Prinsesse Diana brukte mye perler. Nå er den evige klassikeren tilbake i motebildet. FOTO: NTB.
PERLER: Prinsesse Diana brukte mye perler. Nå er den evige klassikeren tilbake i motebildet. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Det er en slags evig klassiker som liksom aldri går av moten. Hva er det egentlig med perler som er så tidløst?

– Jeg tror at det at man kan bruke perler på så mange forskjellige måter, er det som gjør de så anvendelige og dermed også tidløse, sier Cathrine Børter til KK.

Hun står bak det norske smykkemerket Pearl Octopussy som er kjent for sin perlebruk.

– Store, små, tahitiske, helt runde perler eller brokete ferskvannsperler med skavanker. Perlen er så interessant nettopp fordi den er så uperfekt.

TRENDER: Perlen, i alle dens former, står igjen sterkt i motebildet. FOTO: Pearl Octopussy.
TRENDER: Perlen, i alle dens former, står igjen sterkt i motebildet. FOTO: Pearl Octopussy. Vis mer

Ifølge Børter kan perlen symbolisere noe religiøst og sårbart – en renhet.

– Et perlesmykke er jo noe man kan gi i dåpsgave til et barn. Noe som varer evig, og som kan gå i arv. Det er også noe klassiske og tradisjonelt ved perlen som gjør at mange velger denne til for eksempel bryllup og andre symboltunge seremonier. Perlen er veldig tilgivende, rett og slett. Den passer til mange, sier hun.

Cathrine Børter står bak det norske smykkemerket Pearl Octopussy. .FOTO: Stephanie Sikkes.
Cathrine Børter står bak det norske smykkemerket Pearl Octopussy. .FOTO: Stephanie Sikkes. Vis mer

Og det er nettopp det som gjør perlen så populær, tror smykkedesigneren.

– I tillegg til å passe de aller fleste, er den veldig transformativ. Den kan være både snill og slem, stor og liten, polert og upolert. Også er det jo noe med at perlen er naturlig. Den er tidløs og vil derfor alltid være relevant på et vis, sier Børter.

Hun tror mange har hatt fordommer mot perlen, men at de nå er blitt overbevist.

Før var jo perlen assosiert med «sosser». Perlen har jo også tradisjonelt blitt brukt i noe «enkel» design. Mens nå spiller perlen hovedrollen sammen med mange andre materialer, og er med det blitt gjort mye mer spennende og aktuell i motebildet.

PÅ MED PERLER: Disse perlene bar KKs moteansvarlige på sommerferie. De er fra det norske smykkemerket Hasla. FOTO: Instagram @idaeinarsdottir.
PÅ MED PERLER: Disse perlene bar KKs moteansvarlige på sommerferie. De er fra det norske smykkemerket Hasla. FOTO: Instagram @idaeinarsdottir. Vis mer

– Perlen er ikke lenger forbeholdt en viss type mennesker, men er nå også å se i gatemotebildet – og også på menn.

Ja, ta Harry Styles, for eksempel. Ungpike-idolet som ble motebransjens kjæledegge. Et av hans fremste kjennetegn er nettopp perlekjedet som han bærer både på scenen og også på motemagasinforsider.

PERLEFAR: Harry Styles bruker ofte perler. FOTO: NTB.
PERLEFAR: Harry Styles bruker ofte perler. FOTO: NTB. Vis mer

Det er mange retninger på perlen nå, kan Børter fortelle.

– Alt fra gatemoten der den styles med denim og hettegenser til luksusmotehuset Schiaparellis overdådig design. Du har også den mer minimalistiske tilnærmingen med enkle barokkperler og hoops. Og Pharell Williams viste jo en ny vri på perlen under sin debutvisning for Louis Vuitton.

– Det var veldig interessant hvordan han hadde blandet perlen inn i strikkeluer. Det tror jeg er en trend vi vil se mer av.

Rent praktisk, hvordan tar man vare på perler? Smykkedesigneren vet råd.

– Uttrykket «last on first off» gjelder når det kommer til perler.Det betyr i prinsippet at perlesmykker er det siste man skal ta på seg og det første man skal ta av, sier hun.

Og grunnen?

– Perler er delikate og levende, de kan bli misfarget med kremer, sminke og parfyme. Også er det bare å bruke en fuktig klut for å forsiktig tørke over de. Perler oppbevares i smykkeskrin eller aller helst i en tett pose.

MOTEPROFIL: Annabel Rosendahl med klassiske perler. FOTO: Instagram @annabelrosendahl.
MOTEPROFIL: Annabel Rosendahl med klassiske perler. FOTO: Instagram @annabelrosendahl. Vis mer

Også Mari Hedemark og Martine Bjørge Bastrup som står bak smykkeagenturet Agency M har fått med seg perletrenden.

– Perler er tilbake for fullt! Det er kanskje ikke bestemors trillrunde perler man ser mest av i butikkene i dag, men mer barokkformede perler. Perfekte runde perler er symmetriske, men de barokke eller halvbarokke er usymmetriske med en morsommere vri, forteller de to.

– Men perler er også så tidløst og klassisk at det absolutt ikke er feil å ta på seg et arvet perlesmykke. forsikrer de to om.

Martine Bjørge Badstrup og Mari Hedemark står bak Agency M. FOTO: Privat.
Martine Bjørge Badstrup og Mari Hedemark står bak Agency M. FOTO: Privat. Vis mer

– Vi ser også mange morsomme kombinasjoner av store og små perler blandet med for eksempel fargede stener.

– Hva bør man se etter hvis man skal kjøpe nye perler?

Ta turen til en gullsmed for å få ekspertise. Perler kommer i alle prisklasser, så det første man bør finne ut av er hvor mye man ønsker å bruke på det. Det kan være store prisforskjeller på saltvannskulturperler og ferskvannskulturperler, samt om man for eksempel vil ha sølv eller gull. Et annet tips er å søke etter info på nett, så har man i det minste en viss oversikt før man starter jakten på de perfekte perlene.

I MOTEBILDET: Perler er overalt nå. Her fra en lansering av Pernille Corodyn. FOTO: KK.
I MOTEBILDET: Perler er overalt nå. Her fra en lansering av Pernille Corodyn. FOTO: KK. Vis mer
KJÆRT BARN: Perler kommer i mange varianter. Her er perlekjeder fra Anni Lu, Poplin og Pernille Corodyn. FOTO: Instagram @idaeinarsdottir.
KJÆRT BARN: Perler kommer i mange varianter. Her er perlekjeder fra Anni Lu, Poplin og Pernille Corodyn. FOTO: Instagram @idaeinarsdottir. Vis mer

Alle perler bør behandles forsiktig, minner de om. Men perler har godt av å bli brukt.

– Den beste måten å rense perler på er å bruke en fuktig klut til å gni forsiktig over perlenes overflate. Man skal aldri bruke noen form for kjemisk smykkerens på perler. Andre gode tips er å gjennomføre alt av hår og make-up før man tar på seg perlene. Perler er ikke så glad i varme, og det beste er å oppbevare de i en silkepose. Perlekjeder og armbånd bør tres om regelmessig. Etterhvert som man bruker kjedet eller armbåndet strekker tråden seg og til slutt vil tråden ryke. Man risikerer da at man mister enten hele eller deler av smykket. Følger man disse enkle tipsene, kan man være så heldig å ha perlesmykker som kan vare i generasjoner, sier de.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer