Shopping:

Dette er verdens største nettbutikk for mote

Men har du egentlig hørt om den?

FAST FASHION-GIGANT: Shein tar opp kampen mot mer etablerte aktører som H&M og Zara. Men det er ikke uten kontrovers. FOTO: SHEIN
FAST FASHION-GIGANT: Shein tar opp kampen mot mer etablerte aktører som H&M og Zara. Men det er ikke uten kontrovers. FOTO: SHEIN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kinesiske nettbutikker som Alibaba og Shein har fått fast fashion-giganter som Zara og H&M til å skjelve i buksene. Nå er Shein blitt det største online-baserte moteselskapet i verden.

Det er ikke helt uten kontrovers.

Shein (som forøvrig uttales she-in) ble grunnlagt i Kina i 2008 som en nettbutikk for fast fashion. Rettet sylskarpt inn mot generasjon Z har nettbutikken ved hjelp av influensere og flittig bruk av rabattkoder, blitt enorme på sosiale medier, og er blant de mest viste merkene i review-videoer og hauls på TikTok og YouTube. I dag sender den kinesiske nettbutikken til 220 land.

Mange vil kalle det fast fashion på sitt verste med ekstremt rimelige priser (en kjole koster rundt halvparten av en på Zara) og tusenvis av nye designs daglig.

– Skaper avhengighet

– Ja, dette taler bærekraften midt imot, virkelig, sier moteviter Pia Henriksen til KK.

– Shein driver med hard visuell overtalelse gjennom sosiale medier kun, og skaper avhengighet sånn jeg ser det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer