London

Dette får du se på moteuka i London

Å kreve at modellene skal være friske koster for mye penger. Dermed blir det også i år utstikkende hoftebein og knoklete armer å se på catwalken under London Fashion Week.

Bør modellene ha frihet til å være så tynne som dette? Ja, mener tonengivende personer i fashionverdenen.
Bør modellene ha frihet til å være så tynne som dette? Ja, mener tonengivende personer i fashionverdenen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Catwalkmodellenes helse kom for alvor i søkelyset i fjor, da to modellsøstre døde av avmagring og hjertestans. Men i motebransjen er det sterk motstand mot å stenge ute farlig tynne modeller fra årets moteuke.Moteuka i London starter 14. september, og varer fram til 19. september. Mye tyder på at avmagrede jenter i størrelse 0 også i år vil trippe nedover catwalken.

Agurkdiett ga hjertesvikt

Eliana Ramos (18) hadde over en lang periode levd på en diett av Cola Light og agurk. Hun døde i besteforeldrenes hjem i Paraguay i februar 2006. Og i august i fjor falt den 22-årige søsteren hennes, Luisel Ramos, død om etter å ha gått på catwalken, skriver Daily Telegraph.

Sunne arbeidsforhold?

Etter at de to unge jentene sultet seg selv til døde gjorde det britiske moterådet en undersøkelse for å kartlegge omfanget av sykelig tynne modeller som jobbet i London. Undersøkelsen resulterte i 14 forslag som skulle motvirke at flere unge jenter døde i forsøket på å bli suksessfulle supermodeller. Ett av forslagene er at jenter under 16 år ikke får lov til å jobbe under London Fashion Week. Et annet var at det skulle råde et «sunt arbeidsmiljø» backstage under moteuka.

Frihet til å være tynn

Det mest drastiske forslaget har ført til harde diskusjoner og murring i motebransjen: Kravet om en legeattest som forteller at modellene er friske. Med forslaget ville utvalget legge press på modellene om å ikke utvikle spiseforstyrrelser, siden de ville miste oppdrag dersom de ble for tynne. Å kreve at modellene er friske er nemlig en innskrenking av modellenes frihet, mener ledende personer innenfor fashionverdenen. Kritikere mener også at dette vil være altfor dyrt. Dermed faller forslaget fra det britiske moterådet, skriver Skynews.
 • Se Pradas «tjukke» modell
 • - Ikke hør på slankeråd fra disse!
 • Kjendisenes syke sultekurer
 • Sultspioner på London Fashion Week
 • Spionerer på jentene

  Noen tiltak har likevel blitt iverksatt for å begrense helsefarlige kroppsidealer blant modellene. Under moteuka i fjor ansatte London Fashion Week syv modeller som spioner for å avsløre anoreksia og bulimi blant de andre jentene. De skal også rapportere om dopbruk, trakassering og seksuelle overgrep.

  Spansk forbud mot skjeletter

  Mens ledelsen i London Fashion Week har nølt med å lage nye regler og påbud for å få modellene til å spise, er situasjonen en litt annen i Spania. Under moteuka i Madrid i fjor ble tre modeller nektet å vise seg på catwalken, fordi de var for tynne. Utestengelsen er et resultat fra et påbud som kom i fjor, da bystyret i Madrid bestemte at alle modeller skal ha en BMI på over 18 for å få arbeide under moteuka. Det spanske forbudet mot radmagre modeller var også omdiskutert i fashionverdenen. Ifølge Verden Helseorganisasjon er en BMI på under 18,5 å definere som undervekt, og anbefaler en BMI på mellom 18,5 og 25. LES OGSÅ:
 • Stjernenes syke snacks
 • Stjernene som aldri spiser
 • Tynne modeller blir forbudt
 • - Ikke hør på slankeråd fra disse!
 • Kjendisenes syke sultekurer
 • Sultspioner på London Fashion Week
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer