TikTok-trend:

Dette filteret hjelper deg med sminken

Ekspertene stiller seg skeptiske til at TikTok-filterne legger frem kun én «riktig» måte å sminke seg på.

SMINKETREND: TikTok-filter som hjelper deg med bryn og konturering trender om dagen. FOTO: NTB
SMINKETREND: TikTok-filter som hjelper deg med bryn og konturering trender om dagen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det går mildt sagt fort mellom TikTok-trendene. Den ene trenden etter den andre blir født inne på plattformen, går viralt – og påvirker resten av verden. Det vil ikke si at TikTok-trendene alltid er spesielt revolusjonerende – men innimellom kommer det noen skikkelige gullkorn!

Akkurat nå for eksempel, er det filter som hjelper deg med sminken som trender. Ofte er mange av TikTok-filtrene under sterk kritikk for å bidra til utseendepress, og for å se nesten skummelt ekte ut. Men akkurat disse filterne er det kanskje ikke like mye å utsette på! Hvem vil ikke ha litt hjelp til symmetriske bryn?

Makeupartist Ragnhild Margrete Andersen og beautyprofil Helene Heméra er positive til trenden. Men understreker: det er bare en trend. En av mange.

Det er uheldig at disse filtrene gir inntrykk av at det er én riktig måte å gjøre sminke på, for det er det absolutt ikke, påpeker Heméra til KK.

- Finnes ikke noen regler

Filterne tilpasser seg ansiktet ditt i kjent TikTok-stil, og tegner opp streker og mål som skal hjelpe deg med å legge fin contour og fine bryn. Beautyekspertene er enige om at det er en artig trend.

Dette er jo en artig og enkel mal for å legge makeup! Men det er greit å ha i bakhodet at alle ansikter er forskjellig og ikke alle stiler går under samme mål, minner Andersen.

Selv synes hun filteret fungerte fint på eget ansikt. Hun tror filterne kan gjøre det enklere for folk å mestre ulike sminketrips – men påpeker at man må ta ulik og personlig smak i betraktning også.

– For eksempel når det gjelder bryn: noen liker dem buet, andre liker rette, noen mer kantete og så videre, sier Andersen.

ENKEL MAL: Ranghild Margrete Andersen synes TikTok-filterne er en enkel og fin mal, men at man bør ta personlige preferanser med i betraktningen. Foto: Instagram @rmabeauty
ENKEL MAL: Ranghild Margrete Andersen synes TikTok-filterne er en enkel og fin mal, men at man bør ta personlige preferanser med i betraktningen. Foto: Instagram @rmabeauty Vis mer

Også Heméra stiller seg skeptisk til at filterne legger frem én måte å legge sminke på.

– Det beste med sminke er at det ikke finnes noen regler – så lenge du gjør det du liker, gjør du det riktig, sier hun.

– Fordelen med malene er at de er brukervennlige. De tilpasser seg ansiktet, og gjør det lett for deg å vite hvor man skal plassere for eksempel bryn og contour.

Dette betyr ikke nødvendigvis at du vil ende opp med et resultat du liker. Heméra advarer mot å følge filterne blindt.

For eksempel foreslår brynsfilteret for de fleste at halen på brynene flyttes opp. Jeg vil anbefale å være forsiktig med å vokse eller nappe bort halen på brynene med mindre du er sikker på at du kommer til å like resultatet, tipser hun.

På den positive siden, mener hun filterne potensielt kan få oss til å utforske mer.

– Disse filtrene er morsomme og kan kanskje få flere til å prøve noe nytt på sminkefronten, og få oss til å eksperimentere mer med sminke og uttrykk. Sminke skal være lekent!

IKKE RETT ELLER GALT: Helene Heméra tror filterne kan hjelpe oss til å utforske mer, men stiller seg skeptisk til at det skal være noe rett eller galt når det kommer til sminke. Foto: Instagram @helenehemera
IKKE RETT ELLER GALT: Helene Heméra tror filterne kan hjelpe oss til å utforske mer, men stiller seg skeptisk til at det skal være noe rett eller galt når det kommer til sminke. Foto: Instagram @helenehemera Vis mer

– Fokuset er ofte å gå viralt

Andersen og Heméra ser åpenbare påvirkninger fra TikTok og andre sosiale medier i sminke- og skjønnhetsverdenen. De er med på å bidra til økt kunnskap, interesse og lekenhet rundt sminke.

– Noe av det som er magisk med TikTok er at trender sprer seg raskere enn noengang, og det er lett å slenge seg på, sier Hemera.

Hun tror det er en fin ting, at det får oss til å teste ting og være mer lekne. Men det er også helt nødvendig å være kritisk.

Jeg tror definitivt at man kan lære mange gode triks og teknikker fra Tiktok men kildekritikk er viktig på denne appen. Det er korte videoer hvor fokuset ofte er å gå viralt, minner hun.

– Mange kreatører ordlegger seg for eksempel ganske skarpt for å få seerne til å se videoen, og kan typisk si: «dette gjør du feil» eller «aldri gjør dette igjen». Her vil jeg understreke at det ikke finnes noe galt og rett innen sminke.

Det er til syvende og sist snakk om preferanser. Heméra synes du skal gjøre det du liker, det du synes er fint og det som passer for din hud.

Og gjør alltid research på produkter. Spesielt når det gjelder hudpleie, sier hun.

I tillegg, minner hun om å tenke på trendenes varighet. Eller, kortvarighet.

– Det er viktig å huske på at trendene ofte forsvinner like fort. Jeg ser for eksempel at et filter som gir tynne bryn er trendy om dagen, og det er kjipt å hoppe på den, og begynne å nappe, om trenden er over om to uker, sier Heméra.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer