Kviser

Dette gjør du dersom du får et kviseutbrudd før julebordet

Ekspertene deler sine beste tips!

KVISEUTBRUDD: Å få et kviseutbrudd dagen før en fest er noe av det kjedeligste man kan oppleve, men heldigvis er det noen triks man kan ty til! Foto: Shutterstock / VGstockstudio
KVISEUTBRUDD: Å få et kviseutbrudd dagen før en fest er noe av det kjedeligste man kan oppleve, men heldigvis er det noen triks man kan ty til! Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle opplevd det: Å få den største kvisen midt i pannen rett før en viktig dag, enten det er snakk om et skolebilde, jobbintervju eller en fest. Sukk, finnes det noe mer frustrerende? 

Huden din har vært helt fin, helt frem til dagen før den «store dagen». Man skulle nesten tro det er litt psykisk. Men uansett årsak til at de irriterende prikkene dukker opp, er det ikke til å legge skjul på at de påvirker hvordan vi føler oss - dessverre... Heldigvis er det en rekke ting du kan gjøre for å gjøre det uønskede utbruddet mindre synlig! 

Vi har tatt en prat med hud- og makeup-ekspertene for finne ut av hva du bør gjøre og hva du absolutt ikke bør gjøre dersom kvisekrisen har oppstått!

LES OGSÅ: Kendall Jenner deler oppskrift på superenkel «bort med kviser»-maske!

Som Jeanette Petersson, lege innen estetisk medisin og medisinsk ansvarlig ved Oslo Hud og Laserklinikk, forteller til KK.no er det svært lite man dessverre får for å fjerne selve kvisen rett før en fest, men det er en rekke ting man kan gjøre for å dempe den. 

- Hvis du får en stor kvise rett før en fest så finnes det ikke så mye du får gjort annet enn å investere i en supergod concealer. Hvis du oppdager kvisen en til to dager før festen derimot har man litt mer tid og kan anvende spesielle produkter for å dempe utbruddet i akuttfasen, sier Petersson.

Har man derimot en hel uke før anbefaler Petersson en hudforbedrende ansiktsbehandling for uren, fet eller aknehud som typisk består av en kjemisk peeling som inneholder glykol- eller salisylsyre. En slik behandling tilstopper porer, reduserer talg, virker anti-inflammatoriskt og etterlater huden renere og glattere ifølge Petersson. Likevel er hennes beste råd å ha gode hupleierutiner før utbruddet oppstår.

- Vær bedre forberedt. Få professionell hjelp og invester i en optimal hudpleieregime for din hud og bruk den regelmessig, så slipper du hyppige utbrudd. Hvis du skulle få et utbrudd så er det lettere og raskare å behandle det dersom man har god hudpleie i bunn, sier Petersson. 

IKKE klem på kvisene!

Petersson får støtte fra Jane Dernjani, hud og kroppsterapeut ved Artesia Spa Grand Hotel, som også forteller at det i hovedsak handler om hudpleierutinene man har før utbruddet kommer - og at det er det som avgjør hvorvidt man får et utbrudd og hvor stort det er.

- Mine råd er å ha en god hjemmerutine morgen og kveld, altså med rens, serum, øyekrem og dag/nattkrem daglig. Men ikke bruk hvilke som helst produkter, dette er fornuftig å få anbefalt av en hudterapeut som kan huden din. For ekstra glød anbefaler jeg også å bruke et eksfolierende produkt og en god maske, sier Dernjani. 

LES OGSÅ: Disse hormonene kan forårsake kviser og uren hud

Men til tross for at også hun forteller at det er lite man kan gjøre dersom utbruddet først har kommet, er det noen produkter som kan virke dempende når kvisen har dukket opp.

- Det er alltid kjedelig når man får utbrudd før en festlig anledning, men med noen produkter hjemme kan man avverge de aller værste tilfellene av kviser, sier Dernjani og legger til:

- Noen produkter er effektive å bruke på et utbrudd som allerede er kommet, men klarer du å kjenne på huden din når noe er i ferd med å komme, påfør produktet allerede da, og du kan unngå den aller værste kvisekrisen. Mitt råd er å ha et slikt produkt på badet, som både virker forebyggende og som SOS-produkt.

- Hvilke ingredienser skal man se etter i et slikt produkt?

- Ingredienser å se etter i «SOS-produkter» er for eksempel AHA og BHA fruktsyrer, som blant annet melkesyre og salisylsyre og AHA Retinoid conjungate. Andre ingredienser å se etter er betennelsesdempende og beroligende som for eksempel Camellia Extract (grønn te).

- Hva er det man absolutt ikke bør gjøre da, dersom man har fått et utbrudd?

- IKKE klem på den! Du vil bare garantert skade huden din og øke sjansen for å få sår, som igjen kan bli til pigmentering og/eller arr. Risikoen for at bakterien i kvisen sprer seg og gir deg flere kviser er også ganske sikkert. Hvem har ikke fått to eller flere kviser på samme området etter å ha klemt på en kvise?

LES OGSÅ: Sliter du med arr etter kviser?

INNVESTER I EN CONCEALER: Tidligere skjønnhetsansvarlig i KK og HENNE, Tone Skipa, forteller at det ikke er vits i å bruke masse penger på kviseprodukter dagen før en fest. Invester heller i en concealer! Foto: All Over Press Norway
INNVESTER I EN CONCEALER: Tidligere skjønnhetsansvarlig i KK og HENNE, Tone Skipa, forteller at det ikke er vits i å bruke masse penger på kviseprodukter dagen før en fest. Invester heller i en concealer! Foto: All Over Press Norway Vis mer

- En concealer er noe du burde skaffe deg om du får en kvise i ny og ne

Selv om det ikke er så mye man kan gjøre med det at kvisen har oppstått, kan litt sminke gjøre underverker - i det minste for et par timer, til festen er over! - forteller tidligere skjønnhetsansvarlig i KK og HENNE, Tone Skipa.

- Hvis du får kviseutbrudd eller en megakvise dagen før du skal på fest klarer du ikke å fjerne kvisene helt. Det tar litt lengre tid enn som så. Men du kan gjøre noe for å dempe dem, og riktig sminke fjerner ganske mye, sier Skipa og legger til:

- Dessuten, når det er dempet belysning er det få som ser kvisene dine. Har du fått i deg et glass sjampis bryr du deg heller ikke så mye om det selv heller! 

Skipa forteller at det viktigste du skal gjøre før du begynner med noe som helst annet er å rense huden din, aller helst to ganger. Da fjerner du alle urenheter som ligger og irriterer.

- Bruk gjerne en mild skrubb når du renser huden slik at du fjerner tørr hud som tetter for porene dine. Rens både morgen og kveld. Det er like viktig å smøre huden etterpå, men velg en krem som ikke inneholder så mye fett. Kvisene vil garantert roe seg ned.

Til tross for at det finnes flere produkter på markedet som skal tørke ut kviser, forteller Skipa at de sjeldent rekker å virke noe særlig før festen, og at det derfor er bedre å investere i et annet produkt.

- Siden du likevel må dekke over med en concealer på det som er rødt etter en kvise er det bedre å investere i en concealer enn en uttørkende kvisekrem, sier Skipa og legger til:

- Er concealer er noe du burde skaffe deg om du får en kvise i ny og ne. Det er forskjell på concealere, og når du vil at den skal dekke bedre eller holde lengre skal du gå for en mer kremete variant. De som er flytende dekker ikke fullt så godt.

I tillegg tipser hun om å velg en som er rødnøytraliserende, det vil si en som har noe grønt eller gult i seg. 

LES OGSÅ: Dette er de beste concealerene

- Legg en grønn krem på huden før foundation

I tillegg til en god concealer, er et godt tips å dempe det hele ned med en anelse pudder forteller Skipa - fordi det det rundt kviser ofte kan bli litt ekstra blankt - i tillegg til å bruke en litt spesiell krem før man legger på foundation.

- Har du mye kviser som er veldig røde synes jeg det fungerer best å legge grønn krem på huden før du bruker foundation. Om du kun har en kvise eller at kvisene har roet seg litt ned synes jeg det er best å legge foundation først, og så gå over med concealer der det trengs, sier Skipa.

- Hva er den største sminketabben man gjør når man prøver å skjule en kvise?

- Å sparkle hele ansiktet med heldekkende foundation, concealer og mattende pudder. Kvisene blir nesten litt tørre og stikker ut som pigger. Huden blir matt, blek og platt, og i stedet for å fjerne fokuset fra kvisene fremhever du dem i stedet, forklarer Skipa og fortsetter:

- Sørg heller for at huden har nok fukt, liv og glød, og demp kvisene med lett foundation og concealer som du påfører med pensel og varmer lett inn i huden med en finger.

LES OGSÅ: Fem ting du ALDRI bør smøre i ansiktet

- Hva er ditt «hemmelige» triks?

- Dra fokuset bort fra problemet. Gjør øynene dine enda mer dramatiske eller leppene rødere, ha rak rygg, smil og le og ha det gøy! Ingen kommer til å se antydningene til kvisene i det hele tatt!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer