Konturering

Dette gjør konturering med huden din

Ingen ende for kontureringstrenden i sikte, men hvor bra er den egentlig for huden?

KONTURERING: Trenden har tatt jenter med storm, men hvor bra er den egentlig for huden? Foto: Shutterstock / AlikeYou
KONTURERING: Trenden har tatt jenter med storm, men hvor bra er den egentlig for huden? Foto: Shutterstock / AlikeYou Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konturering – eller contouring – har det siste året blitt synonymet til Kim Kardashian, som har gjort sminketeknikken til en supertrend og ikke minst «allemannseie». Til tross for at teknikken først tok av for omtrent et år siden, har den allerede rukket å spre seg som ild i tørt gress blant unge kvinner, men hvor bra er egentlig trenden for huden?

- Hvor bra eller dårlig konturering er for huden kommer an på kvaliteten på makeupen. Hvis den inneholder mye mineralolje for eksempel, vil den tette porene i huden og sjansen for akneutbrudd vil være mye større, forteller Hilde Lise Berglund, fagansvarlig for makeup i Beauty Products.

Det er ikke et nytt fenomen at ikke all sminke er like vennlig mot huden. Men bruker man «dårlig sminke» OG i tillegg i store mengder – slik som konturering i de fleste tilfeller krever - kan det gå hardt utover huden i lengden.

LES OGSÅ: Nå tar snart dette over for konturering!

- Konturering innebærer at du må bruke en del foundation og aknebakterien er anaerob og blomstrer når huden ikke «puster». Jo tykkere lag med foundation, desto mindre oksygen til huden, sier Berglund og legger til:

- Men det er viktig å huske på at det ikke er skadelig for huden å bruke makeup, men bruker man produkter som inneholder allergene ingredienser og er man dårlig på å rense huden, vil man sannsynligvis få en reaksjon i form av akne og/eller irritabilitet.

Berglund får støtte fra Rolah Osman, kosmetisk lege ved BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», som også forklarer at det er vanskelig å forutse om man kommer til å reagere på produkter eller ikke, men velger man trygge produkter med gode ingredienser, vil man minske sjansen betraktelig. 

LES OGSÅ: Kan en uke uten sminke gi finere hud?

- Det finnes flere typer sminke på markedet i dag, hvor enkelte kan gi negative effekter på huden, mens andre kan gi mer positive effekter. Tradisjonell brunkrem eller foundation kan tette porer og gi økt forekomst av akneutbrudd og forstørrede porer, sier Osman og fortsetter:

- Det tryggeste er derfor kanskje å gå for mer pleiende varianter som fargede dagkremer, BB eller CC kremer og mineralsminke. Disse er ofte lettere i konsistens, og kan velges etter hudens behov.

Så konturering i seg selv påvirker ikke huden negativt?

- Konturering er bare bruk av sminke i forskjellige nyanser for å fremheve eller forminske enkelte områder. Teknikken i seg selv har ingenting å si for huden, men produktene du velger å bruke kan jo ha forskjellige virkninger.

LES OGSÅ: Slik sminker du deg helt kvisefri på 1-2-3

Rens huden godt!

Med andre ord; elsker du trenden må du ikke nødvendigvis slutte med den for hudens skyld! For til tross for at det som oftest brukes flere lag med sminke må det ikke påvirke huden negativt i følge ekspertene.

- Også makeup med gode ingredienser kan ha negativ effekten på huden dersom man ikke har gode nok renserutiner morgen og kveld, sier Berglund og understreker:

- Jeg kan ikke få sagt tydelig nok: Rens huden godt! Det er så viktig med gode hudpleierutiner, uansett om du bruker mye eller lite makeup.

LES OGSÅ: Derfor bør du ALDRI sove med sminke

Bor man i tillegg i en storby og konturerer daglig, vil hvor god eller dårlig hudpleierutine man har være enda mer avgjørende for huden.

- I forhold til rens er det alltid «»viktig å rense huden godt, spesielt om du bruker mye sminke og solkremer, samt bor i en by med mye forurensning. Da legger det seg enda mer bakterier på huden, forteller Osman.

Hun anbefaler å rense morgen og kveld med rensebørste og en mild rens eller oljebaserte rensebalmer som fjernes med klut.

KONTURERINGSTIPS: Dersom man ønsker å konturere daglig anbefaler ekspertene gode renserutinger, sminke tilpasset din hud og moderate mengder. Foto: Shutterstock / gpointstudio
KONTURERINGSTIPS: Dersom man ønsker å konturere daglig anbefaler ekspertene gode renserutinger, sminke tilpasset din hud og moderate mengder. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Ekspertenes kontureringstips!

Det er lett å la seg forvirre av markedets mange konturerings-sett, anbefalinger og tips. Som oftest vil hovedregelen «less is more» gjelde, også når det er snakk om konturering i følge ekspertene. Dette er deres tips til kontureringsglade jenter som ønsker å ta vare på huden:

  • Det er ikke nødvendig å kjøpe dyre «spesialkit» med 140 forskjellige nyanser. Makeupartister har alltid konturert, og med mindre det er teatersminke som skal legges, holder det fint med et solpudder og en high light.
  • Velg mineralsminke med god kvalitet, og husk at all foundation skal matche hudtypen din.
  • Unngå produkter med for mye talkum da det dekker dårlig og tørker ut huden.
  • Unngå okkluderende ingredienser som kan tette porer og gi økt forekomst av akneutbrudd og forstørrende porer.
  • Husk å rense huden morgen og kveld uansett om du bruker mye eller lite sminke når du konturerer.
  • Less is more: Konturering a la Kim Kardashian, med lag på lag med makeup, fungerer best på Instagram med en haug av filtre – og er ikke bra for huden i lengden! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer