Selvbruning

Dette gjør selvbruningen med huden din

Selv om det er et langt bedre alternativ til soling ute og solarium, er det også noen negative sider ved å påføre huden «falsk brunfarge».

GODT ALTERNATIV: I motsetning til solarium og solens egne stråler er ikke selvbruning verken kreftfremkallende eller aldrende for huden. Det er likevel noen få ting det kan være greit å notere seg bak øret før man går i gang med selvbruningen. FOTO: NTB
GODT ALTERNATIV: I motsetning til solarium og solens egne stråler er ikke selvbruning verken kreftfremkallende eller aldrende for huden. Det er likevel noen få ting det kan være greit å notere seg bak øret før man går i gang med selvbruningen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at mange av oss elsker å jukse seg til en solbrun hud, kanskje særlig om høsten og vinteren når vi ikke ser stort til sola.

Selvbruningsprodukter blir bare mer og mer populært. Etter at fokuset på hudkreft og ulempene ved bruk av solarium har økt, velger heldigvis flere å smøre/spraye seg brun fremfor å legge seg under de farlige strålene.

Selvbruningsproduktene på dagens marked kommer i mange ulike former, og kan variere mellom krem, mousse, spray, gel eller små drops man enkelt kan blande i dagkremen.

Men hvordan påvirker egentlig disse produktene huden vår?

Noen negative sider

Det er jo ikke akkurat en hemmelighet at en god hudpleierutine er helt essensielt for å opprettholde en fin og sunn hud, spesielt etter hvert som man blir eldre og huden krever mer pleie.

Å kjøpe gode hudpleieprodukter er som regel ganske dyrt, og mange av oss bruker både mye tid og penger på å kjøpe de beste produktene for huden vår. Derfor lurer vi i KK-redaksjonen på - kan selvbruning ødelegge en god hudpleierutine om man bruker det ofte? Og når bør i så fall selvbruningen på?

Vi tok kontakt med to hudterapeuter for å høre hva de tenker om selvbruning som et fast produkt på huden. Partner i Skintific, Ann Kristin Stokke, presiserer først og fremst at selvbruning er et meget godt alternativ til de hudskadelige og kreftfremkallende alternativet som er solarium.

Selvbruning virker kun ved å farge de døde hudcellene i øvre hudlag. Men selv om det ikke er farlig i den forstand at det kan gi hudkreft eller andre hudlidelser, er det også noen negative sider ved å påføre huden «falsk brunfarge».

- Alle selvbruningsprodukter inneholder det aktive stoffet dihydroksyaceton som i seg selv virker uttørrende på huden, i tillegg inneholder mange selvbruningsprodukter alkohol og parfyme som også kan virke henholdsvis uttørrende og irriterende. Derfor vil selvbruningsprodukter gjøre huden fuktighetsfattig, sier Stokke.

Ha en god hudpleierutine

Disse følgene kan i tillegg gjøre at huden lettere får kviser, siden en dehydrert hudoverflate fanger de døde hudcellene i porene og tetter dem sammen med talg og bakterier. Huden vil også tro at den er tørr og produsere mere talg som forverrer problemet.

- En dehydrert hud blir lettere irritert, siden huden er helt avhengig av nok fuktighet for å fungere best mulig. Regelmessig bruk av selvbruningsprodukter gjør at du må passe enda bedre på huden din, slik at den ikke blir dehydrert.

- Hva anbefaler du da å gjøre for å pleie huden godt nok?

- Bruk gode fuktighetsserum og kremer som inneholder hyaluronsyre, samt eksfolier regelmessig med en god peeling tilpasset din hud. Ønsker du en supereffektiv rutine, så velger du for eksempel en maske som fukter og peeler samtidig.

En god hudpleierutine er med andre ord ikke helt «waste» selv om du bruker selvbruning jevnt, snarere tvert imot.

- En god, tilpasset hudpleierutine til din hud er aldri bortkastet. Jeg vil heller si at den blir enda viktigere dersom du bruker selvbruningsprodukter, både for å få et best mulig resultat og for å motvirke den dehydrerende effekten av selvbruningen i seg selv, sier Stokke.

Veldig parfymert

- Hvilken type selvbruning (drops, mousse, spray, krem etc.) vil du si er best for huden?

- Generelt vil en spray eller mousse virke mer uttørrende enn en kremformel, men det avhenger mest av hvordan produktet er satt sammen med andre ingredienser, sier Stokke.

Videre forteller hun at om du sliter med hudproblemer fra før, kan stoffer som alkohol (SD alkohol, alkohol denat.) og parfyme, samt stoffer som tetter porene, forverre disse problemene.

De fleste selvbruningsprodukter inneholder dessverre mye parfyme for å skjule den ubehagelige lukten som kommer fra selvbruningen. Mens andre ingredienser, som hyaluronsyre og aloe vera, virker pleiende og fuktighetsgivende og vil motvirke den uttørrende effekten av dihydroksyaceton. Mange selvbrunere inneholder nettopp dette, så det kan det være lurt å se etter når du skal gå til innkjøp av noe nytt.

- Dersom du har en fetere hud er det bedre å bruke et lettere produkt - som en lotion, mens tørrere hud trenger som regel en krem med rikere base. Fordelen med produkter som du kan blande i din egen fuktighetskrem, er at du da samtidig for tilført pleiende stoffer fra kremen, Stokke.

Utvalget av selvbruning er stort, så hun sier at de fleste dessverre må både prøve og feile for å finne et produkt som ser og føles bra, samtidig som at det gir ønsket farge.

Kan gi allergi

Linda Hamer Johansen ved Signaturklinikken sier til KK at hun naturligvis ikke kan snakke for alle selvbruningsprodukter på markedet - men at det på generell basis ikke skal være særlig skadelig å påføre selvbruning på huden.

- Det eneste man skal vite og som kan være greit å notere seg, er at visse kjemiske stoffer, som i noen tilfeller finnes i selvbruningsprodukter, kan fremkalle allergi - spesielt i direkte sollys. Men det er svært sjeldent dette inntreffer, sier Hamer Johansen.

Siden selvbruning kun påføres på overhuden, ikke injiseres eller trenger dypere inn, så er det ifølge også denne hudterapeuten et svært godt alternativ til å sole seg i solen ute eller solarium for å oppnå en fin brunfarge.

- De fleste selvbruningsprodukter inneholder det kjente virkestoffet dihydroxyacetone (DHA), som er det som gir huden farge - det er ikke helseskadelig. Jeg tør derfor å påstå at det ikke er noen grunn til å bekymre seg for bruk av selvbruningsprodukter.

Smør deg etterpå

- Hvor viktig er god hudrutine før/etter selvbruning, og når i rutinen bør selvbruning legges?

- En god hudrutine i forkant av påføring av selvbruning er viktig og har faktisk veldig mye å si for det ferdige resultatet. Holdbarheten til selvbruningen forlenges da hudet allerede er renset for døde hudceller og tørrhet. Det gjør huden mer mottakelig for produktet.

Hamer Johansen påpeker at en tørr og ustelt hud kan gjøre produktet mer skjoldete og gi et ujevnt resultat. Aller helst bør man skubbe huden med en mekanisk skrubb før påføring av et selvbruningsprodukt for å kvitte seg med all død hud - gjerne i to til tre dager på rad i forkant av planlagt selvbruning.

- Men ikke smør huden med fuktighetskrem før selvbruningen, med mindre leverandøren sier noe annet. Det vil føre til at fargen ikke setter seg like godt. Skyll heller av den overflødige selvbruningen dagen etter påføring, for så å smør deg med fuktighetskrem.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer