Tørr Hud

Dette kjennetegner tørr hud

Du kan ha tørr hud og få flere kviser og hudormer.

TØRR HUD: –  Tørr hud har små porer og tørr, matt hudoverflate. Denne hudtypen får ofte raskere tørrhetslinjer og mer markerte rynker enn normal og fet hud, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen. Og ja, du kan få kviser og sorte prikker når du har tørr hud!
TØRR HUD: – Tørr hud har små porer og tørr, matt hudoverflate. Denne hudtypen får ofte raskere tørrhetslinjer og mer markerte rynker enn normal og fet hud, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen. Og ja, du kan få kviser og sorte prikker når du har tørr hud! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: At de fleste av oss får litt tørrere hud nå om vinteren, er en kjent sak. Mange opplever likevel å få både kviser og sorte prikker, også kjent som hudormer, og velger dermed produkter for en fetere hudtype enn de burde.

LES OGSÅ: Bruk olje og krem for å unngå tørr vinterhud

Tegn på at huden er tørr

Før du velger produkter for å bekjempe kvisene, bør du altså vite hvilken hudtype du har. 

Så hva kjennetegner egentlig en tørr hud?

– Huden føles stram når du beveger ansiktsmusklene, den ser livløs, grå og gusten  ut og føles tørr når du tar på den. I tillegg har de fleste med tørr hud små porer, sier Grethe Marie Grimen, rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole.

–  Tørr hud har små porer og tørr, matt hudoverflate. Denne hudtypen får ofte raskere tørrhetslinjer og mer markerte rynker enn normal og fet hud, tilføyer Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen. 

Hun forklarer at porene hos dem med tørr hud vanligvis er mindre og lett kan bli tette.

– Lukkede komedoner (hvite prikker) kan derfor ende opp som kviser, gjerne av den litt dype, vonde typen. Fet hud har større porer med mer åpne komedoner (sorte prikker).

LES OGSÅ: Krisehjelp for tørr hud

Kviser og tørr hud

Grimen bekrefter dessuten at du kan få kviser og urenheter selv om du har en tørr hudtype.

– Ja, absolutt! Hvis huden blir fuktfattig eller dehydrert, kan den kompensere med å produsere mer olje og talg, og det kan føre til kviser og sorte prikker, sier hun. 

– Dette fordi talg/olje hoper seg opp og fører til tilstoppede porer som blir til sorte prikker, og i verste fall ordentlige kviser, sier Grimen.

BEGGE DELER: Selv om du har tørr hud, er det ikke nødvendigvis sånn at du ikke får kviser. Det er helt vanlig å ha begge deler, men du kan gjøre noe med det. Produktvalg er svært viktig.  Foto: apops - Fotolia
BEGGE DELER: Selv om du har tørr hud, er det ikke nødvendigvis sånn at du ikke får kviser. Det er helt vanlig å ha begge deler, men du kan gjøre noe med det. Produktvalg er svært viktig. Foto: apops - Fotolia Vis mer

– Hormonsvingninger eller stress kan fremkalle urenheter hos de med tørr hudtype på samme måte som hos de med fetere hud, legger Johansen til.

Hun forklarer at for uttørkende produkter, ofte brukt for å unngå urenheter, kan gjøre at huden overkompenserer ved å produsere mer talg. Da blir problemet bare verre.

– I dette tilfelle har man utviklet en tørr overhud på en hud som i utgangspunktet er normal eller fet. Huden har kommet ut av balanse, sier Johansen.

LES OGSÅ: Rensetabben som gir tørr hud

TRENGER FUKT: Det er viktig å velge riktige produkter når du har både tørr hud og kviser. Unngå alt som tørker ut huden og velg heller gode, rike produkter som gir huden masse fuktighet og næring. Foto: CandyBox Images - Fotolia
TRENGER FUKT: Det er viktig å velge riktige produkter når du har både tørr hud og kviser. Unngå alt som tørker ut huden og velg heller gode, rike produkter som gir huden masse fuktighet og næring. Foto: CandyBox Images - Fotolia Vis mer

Velg riktig produkt

Når du har tørr hud med kviser, bør du velge produkter med omhu.

– Denne hudtypen trenger produkter som både er fuktighetsgivende, nærende og mykgjørende med gode planteoljer i basen. Ingredienser som bygger opp hudbarrieren er viktig, som essensielle fettsyrer eller ceramider. Unngå produkter som virker uttørrende på huden, for eksempel med mye sprit (etanol), forklarer Johansen. 

Hun sier det er veldig viktig å bruke milde produkter som ikke tørker for mye ut.

Rensen skal fjerne smuss og noe fett, men ikke for mye.

– Du må tilføre masse fukt med rike kremer som bevarer fukten i huden. Husk på at en fuktighetsmaske et par ganger i uken gjør underverker!

– Du kan óg bruke produkter som er antibakterielle og ment for kviser i en periode i tillegg til masse fuktighet, men ikke kviseprodukter som tørker ut huden, understreker Grimen.

LES OGSÅ: Slik finner du riktig ansiktsrens

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer