Øyebryn

Dette må du vite om brynsproduktene dine

- Jeg hører stadig historier av kunder som forteller at de har testet ut diverse oljer. Likevel har jeg aldri hørt at noen har oppnådd ønsket resultat

ØYENBRYN: Brynsoljer og serum: skal man shoppe eller droppe det? FOTO: NTB Scanpix
ØYENBRYN: Brynsoljer og serum: skal man shoppe eller droppe det? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Med løfter om sunne og fyldige bryn, er det kanskje ikke rart mange av oss stopper opp ved brynsoljene, eventuelt serumene. Men er dette verdt å bruke pengene på og finnes det eventuelt noen like gode alternativer? Vi har spurt ekspertene.

Vi begynner med oljene. Mange av oss har hørt om det opprinnelige laksermiddelet, castor olje, men det finnes også en rekke andre oljer som har oppnådd mye omtale i skjønnhetsverdenen

Likevel er det ingen av produktene som overbeviser øyenbrynsspesialist Aria Dylan.Han har jobbet som øyenbrynsspesialist i 15 år og driver Dylan Studio. Erfaringer derfra gjør det vanskelig for han å anbefale oljene, sier han.

- Jeg hører omtrent daglig historier av kunder som forteller at de har testet ut diverse oljer. Likevel har jeg aldri hørt at noen har oppnådd ønsket resultat med noen av dem.

LES OGSÅ: Perfekte bryn på 1-2-3

Slik får du fyldigere bryn

Ønsker du fyldigere bryn har han tre andre tips:

EKSPERTEN: Øyebrynsstylist Aria Dylan ved Dylan Studio. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Øyebrynsstylist Aria Dylan ved Dylan Studio. FOTO: Privat Vis mer
  1. Slutt med eventuelle brynsbehandlinger og la de naturlige brynene dine gro mest mulig tilbake. Vent i cirka tre måneder; slik vet du hvor mye hår du har å jobbe med. Deretter kan du gå til en øyenbrynsspesialist, som kan hjelpe deg på veien videre.
  2. Dersom sparingen ikke gir de resultatene du drømte om- bli god på å sminke bryn! Ifølge Dylan gjelder det å investere i gode produkter og ikke minst, sette av tid til øving.
  3. Ekspertens siste tips er Microblading, en semipermanent tegning på huden. Poenget er å tegne på tynne hårstrå- liknende streker. Resultatet er ventet å vare i rundt 12 måneder.

LES OGSÅ: Slik får du riktige bryn til ditt ansikt

Anbefaler serum

Så var det serum. Makeupartist hos Oslo Beauty house, Astri Myklebost Raaket, forteller at du bør bytte ut oljen med brynserum. Serum inneholder ofte andre og mer aktive ingredienser enn for eksempel castor oljen, og gjør ifølge Raaket susen.

- Ønsker du deg fyldigere bryn «naturlig», er brynserum din bestevenn. Serumet stimulerer virkelig hårveksten og får til og med dunhårene til å gro lengre, sier hun og legger til at man kan forvente full effekt etter fire til seks uker.

Hun er også enige med Dylan i at Microblading er et godt alternativ til å jukse til seg drømme brynene.

- Du trenger ikke å ha et eneste hårstrå for at dette skal se naturlig ut, sier hun.

LES OGSÅ: Gjør brynene deg eldre?

BRYNSDRONNING: Modellen Cara Jocelyn Delevingne var en av de som virkelig dro fyldigere bryn tilbake i motebildet. FOTO: NTB Scanpix
BRYNSDRONNING: Modellen Cara Jocelyn Delevingne var en av de som virkelig dro fyldigere bryn tilbake i motebildet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik sminker du mest mulig naturlige bryn

Sist, men ikke minst er makeupartisten enig i at sminke kan være gull. Hun legger frem følgende tre-trinns vei for å skape illusjon av litt mer fylde.

  • Steg 1. Blyant for definisjon og varighet: Start med en blyant. Pass på at den er spisset før du går i gang og begynn i underkant av brynet. Tegn så streker oppover som ligner på hår. Hvis ønsket, kan du fortsette over hele brynet. Ifølge Raaket er dette teknikken for deg som vil se mest mulig naturlig ut.
  • Steg 2. Skygge for fylde og farge: Bruk så en brynskygge for et mer fyldig resultat. Skyggen vil gi mer farge- uten at det ser for mye ut.
  • Step 3: Brynsgelé for å fremheve hårstrukturen og oppnå et ryddigere resultat. Påfør deretter geléen for å gre hårene på plass.
EKSPERTEN: Makeupartist Astri Myklebost Raaket. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Makeupartist Astri Myklebost Raaket. FOTO: Privat Vis mer

- Dette vil fremheve hårteksturen og få brynet til å se mere naturlig ut. Har du ikke noen hårstrå kan du droppe dette steget, sier hun.

- Hvor ligger de vanligste feilene?

Ikke overraskende trekker Myklebost Raaket frem fargevalg: Ja, bruker for mørke farger. Sminkøren påpeker også at mange av oss dessuten velger en vel streng passform.

- Mange lar brynene begynne for hardt inn mot nesen. Slik risikerer man en veldig hard og skarp kant og resultatet kan se veldig unaturlig ut, advarer hun.

LES OGSÅ: Så lang tid tar det for øyenbryn å gro ut

Er det noen ingredienser man bør unngå?

Hvis du er ute etter et produkt som fremmer hårvekst- vipper som bryn, er det noen ingredienser man bør være obs på?

Rune Jemtland, som er seniorrådgiver for seksjon merking og kvalitet hos Mattilsynet, trekker først og fremst frem vippeserum-produkter med prostaglandiner og analoger av dem.

Han forteller at Mattilsynet advarte mot vippeserum med prostaglandiner, som også kan stå under andre kjemiske navn, allerede i 2013 – og at advarselen fremdeles gjelder. Bakgrunnen var rapporter som viste alvorlige bivirkninger av slike produkter, deriblant irritasjon og smerte i øynene, tap av øyevipper og misfarging av øye.

- Gitt at virkemåten eller funksjonen av øyenbrynsprodukter med prostaglandiner er lik den man finner i vippeserum og øyemedisin (mot grønn stær), må man anta at dette kan ha samme bivirkningsprofil, sier han

Jemtland trekker også frem prostaglandin-analogene bimatoprost, isopropyl cloprostenate og flere andre kjemisk beslektede prostaglandinanaloger som stoffer det advares mot.

Dersom man skulle oppleve ubehag tilknyttet kosmetikk anbefaler han generelt å ta kontakt med helsepersonell, eller eventuelt selv melde fra til kosmetikkbivirkningsregisteret via den forbrukerbaserte elektroniske tjenesten på Altinn.

LES OGSÅ: Vil du ha lengre vipper uten at det koster deg en formue? Da bør du sjekke ut dette!

Derfor kan du fortsatt komme over produktene på markedet

Seniorrådgiveren forklarer at årsaken til at produktene fortsatt finnes på det norske markedet er vårt felles regelverk for kosmetiske produkter med EU.

- Her er det ikke et forbud mot bruk av prostaglandiner, men et generelt krav om at alle produkter skal være trygge å bruke, sier han.

Han understreker at helserisikoen knyttet til prostaglandiner er avhengig av hvor mye produktet inneholder.

- Men selv om prostaglandiner ikke er regulert med en bestemt øvre konsentrasjon i kosmetikkregelverket, betyr ikke dette at det er greit å bruke en hvilken som helst mengde av stoffet i kosmetikk, sier han

Jemtland legger også til at Mattilsynet fulgte opp produsenter og importører som omsatte vippeserumprodukter med prostaglandin på det norske markedet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer