Kviser

Dette redder kvise-krisen

Demper hevelse, rødhet og motvirker fremtidige utbrudd.

STOPP: Du bør helt klart prøve alt du kan for å unngå å klemme på kvisene. Bruk heller produkter som renser urenheten, demper betennelsen og pleier huden.  Foto: (c) Jose Luis Pelaez, Inc./Blend Images/Corbis/All Over Press
STOPP: Du bør helt klart prøve alt du kan for å unngå å klemme på kvisene. Bruk heller produkter som renser urenheten, demper betennelsen og pleier huden. Foto: (c) Jose Luis Pelaez, Inc./Blend Images/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du opplever å få dem ofte eller bare en gang innimellom, er det ikke til å komme unna at kviser kan være en pest og en plage. 

Heldigvis finnes det produkter og ingredienser som kan få kvisene til å roe seg ned og forsvinne litt raskere. 

– En kvisekrise kan jo ikke trylles bort, men det er noen ting som faktisk demper hevelsen og rødheten, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå stresskviser

Salisylsyre

– Salisylsyre virker både betennelsesdempende og eksfolierende. Det vil si at den reduserer hevelser og rødhet samtidig som den fjerner opphopning av døde hudceller som tetter porene, forklarer hun. 

Når du åpner porene motvirker du også fremtidige utbrudd, i tillegg til at det kan lette tømming av eksisterende kviser. 

Trine Sundene Marthinsen hos Skintific trekker også fram salisylsyren som naturlig eksfolierende, men har et par andre ingredienser hun også vil anbefale når kviseutbruddet først er et faktum.

TAR KNEKKEN PÅ KVISEN: Isbittrikset kjøler rett og slett ned hevelsen rundt kvisen, og kan få den til å trekke seg tilbake.  Foto: (c) Steve Prezant/Corbis/All Over Press
TAR KNEKKEN PÅ KVISEN: Isbittrikset kjøler rett og slett ned hevelsen rundt kvisen, og kan få den til å trekke seg tilbake. Foto: (c) Steve Prezant/Corbis/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Bruk fruktsyrer på huden

Svovel, sinkoksid og flere syrer

– Svovel og sinkoksid klarner, renser og stopper bakterieaktiviteten i utbruddet, og har en reparerende og beroligende effekt.

To andre ingredienser du kan se etter på kvisebehandlingsprodukter, er sebasinsyre («sebacic acid») og kaprinsyre («10-hydroxydecanoic acid»), sier Johansen. 

– Dette er syrer som begrenser produksjon av talg i talgkjertlene. Syrene har også en bakterieregulerende, betennelseshemmende og helende effekt.

LES OGSÅ: Får du kviser av solkremen?

Klarer du ikke å holde fingrene unna?

Selv om ekspertene er enige om at du ikke bør klemme kvisene selv, har de altså forståelse for at det er helt umulig å la være noen ganger. 

– Man skal helst ikke drive med dette selv, men hvem gjør ikke det?, sier Johansen. 

– Er det en hvit tupp på kvisen, så rens huden godt med varmt vann og en salisylsyreholdig rens. Steriliser en nål og stikk hull før du forsiktig klemmer ut pusset. Stopp før det kommer blod! 

Avslutt med et rensende produkt som virker lett uttørrende og sammentrekkende.

LES OGSÅ: Skjul kviser som en proff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer