Sko 2013

Dette sier skoene dine om deg

Hva slags sko du velger å gå med kan avsløre trekk ved personligheten din.

SKO OG PERSONLIGHET: En studie viser at skoene våre også forteller noe om hva slags person vi er. Foto: Getty Images/iStockphoto
SKO OG PERSONLIGHET: En studie viser at skoene våre også forteller noe om hva slags person vi er. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det spiller ingen rolle om du alltid går i lave sko eller elsker høye hæler. Om du aldri bruker mer enn 500 kroner på et par eller gjerne ofrer halve månedslønnen på drømmeparet.

Det er noe med kvinner og sko. Og visste du at de også kan si en hel del om hva slags person du er?

– Sko er ikke bare sko. Med ballerinasko blir jeg søt og uskyldig, men når jeg tar stiletthæler på, endres uttrykket helt. Fra jente til lady, sier den danske sosiologen Emilia Van Hauen.

LES OGSÅ: Husk dette når du legger bort sommerskoene

SIGNALER: Valg av sko kan påvirke andres inntrykk av hvem vi er.  Foto: Lara Jane Thorpe / Alamy/All Ove
SIGNALER: Valg av sko kan påvirke andres inntrykk av hvem vi er. Foto: Lara Jane Thorpe / Alamy/All Ove Vis mer

Avslører alder og inntekt

Går du helst i robuste Gore tex-sko? Fargerike joggesko? Eller foretrekker du eksklusive støvletter og pumps med høye hæler?

Emilia Van Hauen forteller til nettstedet Oestrogen.dk at sko handler om drømmer, og ikke minst om identitet og personlighet.

En gruppe forskere ved University of Kansas and Wellesley College i USA, har tidligere funnet ut at hva slags sko du går i kan avsløre en hel del om deg som person.

Studien, som er publisert i Journal of Research in Personality, kom fram til at man - ved å ta en titt på skoene, kunne anslå både personens alder og inntekt.

Takket være skoene kunne man ifølge studien også si en hel del om personens personlighetstrekk.

LES OGSÅ: Vonde kuler på føttene?


Nye sko = engstelig person?

Studien ble gjennomført ved at forskerne ba en gruppe studenter se på bilder av menneskers favorittsko.

Deretter skulle de si noe om hva slags person de trodde skoene tilhørte. Både kjønn, alder, inntekt og trekk ved personligheten ble vurdert.

Og det spesielle ved studiene, er at vurderingene av hva slags person som hadde hva slags sko, var svært presise.

Faktisk så mente forskerne at de hadde bevis for at engstelige mennesker oftere enn andre går i nye og pene sko.

Forskernes hypotese er at denne typen mennesker muligens gjør dette fordi de oftere enn andre bekymrer seg for hva andre mennesker mener om dem. Men, dette er teorier og du trenger neppe hente fram de gamle, slitte skoene bare på grunn av dette.

LES OGSÅ: Slik unngår du gnagsår

SPORTY, KUL OG AVSLAPPET?: Joggesko og tøysko som Converse blir ofte sett på som sporty, kult og avslappet - en stil som passer de fleste.    Foto: Aina Kristiansen
SPORTY, KUL OG AVSLAPPET?: Joggesko og tøysko som Converse blir ofte sett på som sporty, kult og avslappet - en stil som passer de fleste. Foto: Aina Kristiansen Vis mer

Påvirk andres inntrykk av deg

Videre kunne studien forteller at vi oppfatter personer med maskuline sko som mindre behagelige mennesker, mens eiere av stilige og attraktive sko blir ansett som å være rike, samvittighetsfulle personer.

I tillegg ble de som gikk i ankelboots antatt å være mer typete (bestemte, tøffe, aggressive).


For enten vi liker det eller ikke, hva slags sko og klær vi velger å ha på oss, er med på å forme andres inntrykk av hvem vi er.

– Man kan mene at de som bruker joggesko er sporty, at de som bruker boots er rocka eller at de som bruker ballerinasko er feminine, sier Nadine Monroe, motejournalist og stylist i KK og KK.no.

Samtidig mener hun det er viktig å ta mytene med en klype salt og ikke være for kategoriske.

– Sko kan si noe om en person, men hva slags sko vi går i tror jeg avhenger vel så mye av trender, situasjon og dagsform - og at vi tilpasser oss deretter.

Det er med andre ord ingen grunn til å ikke ta på deg akkurat de skoene du har lyst til i dag.

LES OGSÅ: Plaggene formene dine kler

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer