Sove med sminke:

Dette skjer når du sover med sminke

Det blir nok en ekstra runde med rens i kveld!

SOVE MED SMINKE: Nei, det er ikke fryktelig lurt. Foto: Scanpix
SOVE MED SMINKE: Nei, det er ikke fryktelig lurt. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Du har garantert hørt det før: «Ikke sov med sminke!». Men det er nok mange av oss som har kommet hjem fra byen natt til søndag og ikke tenkt på annet enn å bare finne senga.

- Om du ikke vasker av sminken en sjelden gang, er det selvfølgelig ingen krise, forteller Tone Skipa, skjønnhetsekspert bak beautynettstedet Toneskipa.no.

Men, du bør faktisk fjerne sminken din hver eneste kveld dersom du ønsker at huden din skal gjøre jobben sin om natten.

- Makeup er stort sett fettbasert, og i løpet av dagen vil den oksidere og legge seg som et lokk på huden. Noe som gjør at utskillelsesprosessene hemmes totalt. Derfor må du rense huden godt om kvelden, legger Anne Berit Eide, eier og fagansvarlig på Oslo Hudpleieklinikk.

VISSTE DU DET? I løpet av dagen vil sminken din legge seg som et lokk på huden. Fjerner du ikke sminken før du legger deg, vil ikke huden din få gjort jobben sin. Foto: Skjermdump fra tv-serien Gossip Girl
VISSTE DU DET? I løpet av dagen vil sminken din legge seg som et lokk på huden. Fjerner du ikke sminken før du legger deg, vil ikke huden din få gjort jobben sin. Foto: Skjermdump fra tv-serien Gossip Girl Vis mer

- Sminke er ikke pleie, men pynt på toppen

Når du sover om natten, skjer det litt andre ting i huden enn hva det gjør på dagtid. Cellene reparer skadene fra dagen, og dermed reagerer også huden annerledes på hva som ligger på toppen.

Ifølge Tone Skipa inneholder sminke silikon, pudder, fargestoffer og andre ingredienser som kan virke irriterende på huden om det ligger på for lenge.

- Sminke er ikke pleie, men pynt på toppen. Sminke som har vært på huden lenge, vil ligge og irritere huden og tette igjen porer over natten. Resultatet kan i verste fall være at du kan få allergiske reaksjoner på sminken din, forteller Skipa.

SKJØNNHETSEKSPERT: Tone Skipa. Foto: Toneskipa.no
SKJØNNHETSEKSPERT: Tone Skipa. Foto: Toneskipa.no Vis mer

Økt forekomst av akne og raskere aldring

Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud», har tidligere sagt til KK at det å sove med sminke på er noe av det verste du kan gjøre mot huden din.

– Sminke, sammen med rester av forurensning, svette og døde hudceller blokkerer porene og gir økt forekomst av akne, hudormer, større porer, mindre glød, tørr hud og raskere aldring.

Men det er ikke bare huden i seg selv som lider under sminke og smuss, ifølge Lønning har heller ikke øyevippene godt av å ikke bli renset.

– Å sove med maskara gjentatte ganger kan blokkere hårsekker og gi blefaritt som er en infeksjon av øyelokket, og eventuelt også konjunktivitt eller øyekatarr.

Psst: Lurer du på hvordan du skal rense huden din på best mulig måte? Få Anne Berit Eide fra Oslo Hudpleieklinikk sine beste råd her!

FJERN SMINKEN DIN: Huden din vil takke deg! Foto: Scanpix
FJERN SMINKEN DIN: Huden din vil takke deg! Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer