Hår

Dette sliter på håret når du sover

Heldigvis er det lett å unngå!

MISTER HÅR NÅR DU SOVER: Det er ikke bare du som trenger en god natts søvn - håret ditt trenger det også. Foto: Shutterstock / Pressmaster
MISTER HÅR NÅR DU SOVER: Det er ikke bare du som trenger en god natts søvn - håret ditt trenger det også. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert latt deg irritere nok ganger av å plukke av hårstrå etter hårstrå av puten hver morgen, for deretter å dra av enda mer hår i vasken – nei, du er ikke alene.

Men forklaringen er ganske så logisk: Det er nemlig slik at det ikke bare er sol, saltvann og børsting av vått hår, som kan få konsekvenser for lokkene. En så uskyldig ting som å sove, kan på lik linje påføre håret slitasje!

Kanskje ikke så overraskende når man tenker over det; vi gnir tross alt håret i puten i omkring seks-åtte timer hver natt. Heldigvis er det flere ting man kan gjøre for å forebygge!

LES OGSÅ: Tipsene som redder håret ditt

Velg riktig putetrekk!

Agnes Gulbrandsen, gründer av kjendisfrisørsalongen Gevir, forteller til KK.no at det først og fremst er putetrekket som sliter på håret når man sover, men at det er flere faktorer som avgjør i hvor stor grad håret blir skadet.

- Det er viktig å velge stoff med omhu. Flannel og tykke bomullstrekk er det som sliter mest på håret. Disse stoffene skaper mer friksjon enn andre, fordi hårstråene lettere hekter seg fast i fibrene, sier Gulbrandsen og legger til:

- Jo tynnere hår man har, desto mer utsatt er man.

- Jo tynnere hår man har, desto mer utsatt er man også, men uansett hårtype vil jeg anbefale å velge myke og bløte trekk, som for eksempel silke eller sateng, da disse skaper mindre friksjon og gir mindre slitasje. I tillegg vil det å sove på silkeunderlag motvirke statisk hår.

LES OGSÅ: Trikset som redder deg fra statisk hår

Gulbrandsen forteller videre at det på grunn av feil valg av putetrekk er vanlig at håret på den en siden blir tynnere og mer slitt enn den andre.

- Det er veldig normalt å ha 2/3 av håret på den ene siden når man sover og ikke på den andre. Håret på den siden som er vendt opp fra puten blir ofte tykkere og sunnere enn den andre, fordi den siden som ligger og gnukker mot puten hele natten opplever mer friksjon, noe som gjør håret tynt og fortere slitt, sier Gulbrandsen.

Børst håret godt

Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, forteller at håret kan ha en tendens til å floke seg når man sover, og at dette også i tillegg til friksjon kan påføre ekstra slitasje.

- Særlig hvis det er varmt og man svetter eller hvis man ligger urolig, floker håret seg og flokene kan gi slitasje når man river i håret når man skal børste det ut. 

For å unngå at håret floker seg for mye og lager større slitasjer enn nødvendig, anbefaler Holm-Glad at man er nøye med å børste håret før man legger seg.

LES OGSÅ: Finn riktig børste til ditt hår

- Det er lurt å børste håret godt om kvelden, hver kveld, og bruk en god børste! Den skal være myk og løsne floker skånsomt, sier Holm-Glad og legger til:

SLAPP FLETTE: For de med langt nok hår anbefaler frisørene at man samler håret i en slapp flette for å unngå at det blir slitt. Foto: Shutterstock / Maryna Pleshkun
SLAPP FLETTE: For de med langt nok hår anbefaler frisørene at man samler håret i en slapp flette for å unngå at det blir slitt. Foto: Shutterstock / Maryna Pleshkun Vis mer

- Spray gjerne håret med en leave in balsam eller leave in kur. Har du langt nok hår, flett det løst i en enkel og tykk flette, da unngår du at håret floker seg. Men husk å bruke en stor, myk strikk, helst i stoff og den skal ikke ha metallskjøt.

Samle håret før du legger deg

Også Gulbrandsen anbefaler å flette håret for å unngå slitasjer, men påpeker spesielt viktigheten av at flettene skal være løse og at håret må ligge i sin naturlige retning om natten for å unngå unødvendig slitasje på hår og hodebunn.

- Om du selv, samboeren din eller ungene ligger på håret vil det gjøre skade. Unngå det ved å samle håret, for eksempel i en flette. Men velger du en flette, så husk at en for stram flette også gjør skade, sier Gulbrandsen og understreker:

- Da vil jeg heller anbefale å flette en løs flette, slik at håret for lov å ligge i naturlig fall. I tillegg anbefaler vi å blant annet legge seg med mye olje i håret dagen før man skal dusje det. Det gir supre resultater!

LES OGSÅ: Dette bør du vite om håret ditt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer