Bruktkjøp:

Dette trikset skal fjerne «brukt-lukten» i klærne

Det er lettvint, men verken nødvendig eller å anbefale, mener ekspertene. Og med særlig ett materiale risikere å gjøre vondt verre!

BRUKTKJØP: Flere omtaler et hendig bruktkjøp-hack som skal hjelpe på den karakteristiske «brukt-lukten» samt drepe bakterier. Men er det egentlig så lurt? Foto: NTB
BRUKTKJØP: Flere omtaler et hendig bruktkjøp-hack som skal hjelpe på den karakteristiske «brukt-lukten» samt drepe bakterier. Men er det egentlig så lurt? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Bruktkjøp er i vinden som aldri før. Det kan trygt sies at de aller fleste av oss har et par brukt- eller vintagefavoritter hengende i skapet. Og godt er dét – både for planeten og lommeboka.

Derimot er det dessverre ikke alltid slik at bruktshopping er en helt behagelig opplevelse. Skattene du tar med hjem er nemlig av og til preget av den typiske «bruktbutikk-lukta». Som ikke er den friskeste! Og tanken på at det kanskje ikke bare er lukt det dreier seg om, men også bakterier og skitt, er ikke nødvendigvis lett å legge fra seg.

Forståelig nok! Samtidig frister det gjerne lite å slenge unike vintage- eller bruktskatter, sarte materialer eller ønskeplagget du har lett lenge etter rett i vaskemaskinen når du kommer hjem. For hva om det blir ødelagt eller redusert? Nei, takk.

Nettet har, som vanlig, kommet fram til en løsning i form av et hack som innebærer en sprayløsning av vodka og vann men ekspertene er rett og slett skeptiske.

Irina Khótko, moteekspert ved Blomqvist brukt- og vintageforhandler, har ingen problemer med å slå fast:

– Jeg ville selv ha unngått dette eksperimentet, forteller hun til KK.

– Litt gammeldags

Mange har nok et forhold til «lukten av bruktkjøp». En anelse innestengt iblandet en dose møll- og innsektmiddel, kanskje – og det får deg til å lure på hvor rent dette plagget egentlig er.

Et «vintage-hack» omtalt av flere medier og nettsteder både i det siste og tidligere, mener at vodka og vann på sprayflaske kan hjelpe deg å både fjerne lukt og utsette klesvasken.

BRUKTSHOPPING: Å handle brukt er godt for både lommeboka og miljøet - men vintage- og bruktkjøp kan dessverre ha en karakteristisk lukt. Hva gjør man? Foto: NTB
BRUKTSHOPPING: Å handle brukt er godt for både lommeboka og miljøet - men vintage- og bruktkjøp kan dessverre ha en karakteristisk lukt. Hva gjør man? Foto: NTB Vis mer

Ekspertene er negative. Og dét av flere grunner.

– Sprit brukes jo for å rense for eksempel hender. Noen bakterier «drepes» av dette, ja – og andre ikke, sier Ingunn Klepp, forsker og professor ved Oslo Met samt forfatter.

– Men… hva er det for slags bakterier som er problemet her? spør hun.

Som vi alle fikk innprentet da koronapandemien stod på som verst, kan bakterier også dø av seg selv ved ventetid. Det betyr at det kan være vel så effektivt å henge bruktkjøpet ditt til lufting – eller i en slags «karantene» – om du synes tanken på lukt og bakterier er ekkel.

– Jeg synes slike generelle «drepe bakterier»-tanker er litt gammeldags. Vi kan ikke leve uten dem, slår Klepp fast.

Det sprit derimot kan gjøre, er å fungere som løsemiddel.

– Hvis vi tar utgangspunkt i at «vond lukt i klær» i hovedsak er parfyme, og at de da ikke er skitne, så vil sprit kunne løse opp dette fordi parfyme er spritløslig, forklarer Klepp.

– Vodka er en ganske ren spit – og sprit fordamper. Sprit kan derfor løse opp, men skal noe fjernes må det jo da også fjernes etter at det er løst opp, forteller Klepp.

– Ja, sprit kan brukes som løsemidel og renseveske – og mye annet, morsommere, legger hun til.

DREPE BAKTERIER: Ingunn Klepp, som blant annet er forsker og professor ved Oslo Met, mener det er gammeldags å tenke at vi må drepe eventuelle bakterier i bruktkjøpene våre. Foto: Sonja Balci/OsloMet
DREPE BAKTERIER: Ingunn Klepp, som blant annet er forsker og professor ved Oslo Met, mener det er gammeldags å tenke at vi må drepe eventuelle bakterier i bruktkjøpene våre. Foto: Sonja Balci/OsloMet Vis mer

Slik gjør du – og dette må du unngå

Ifølge Klepp, er det få stoffmaterialer du trenger å være redd for at skal ta skade av å prøve seg litt fram med sprit og vodka. Likevel, finnes det uten tvil mer effektive tiltak for å holde brukt- og vintagekjøpene dine freshe og bakteriefrie.

Først og fremst handler det om å unngå fukt, og å fjerne flekker raskt.

Hold klær tørre. Fuktighet er viktig for vekst av alle mikroogansimer, altså er det å oppbevare tørt viktig. Tørk dem fort – og unngå også alt som forhindrer rask tørking, som for eksempel plastposer og tette bakker, minner Klepp.

– Ull kan luftes både innendørs og utendørs, tipser hun.

Klepp minner om at det særlig i forbindelse med koronapandemien ble det gjort studier på og foretatt diskusjoner om «karantene» av objekter og plagg som en måte å kvitte seg med smitte på.

I tillegg, bør du ta høyde for særlig én ting:

– Studiene viser at tid + temperatur = viktig. Om man oppbevarer klærne varmt, vil tiden i karantene bli kortere, forteller Klepp.

Om man kan sammenligne tekstiler med eksempelvis papp, er en tjuefiretimersregel en god rettesnor, forteller Klepp.

SKATTER: Å handle brukt eller vintage kan gi deg flotte skatter av høy kvalitet. Men sett deg inn i hvordan du best kan både vaske og vedlike holde kjøpene dine. Foto: NTB
SKATTER: Å handle brukt eller vintage kan gi deg flotte skatter av høy kvalitet. Men sett deg inn i hvordan du best kan både vaske og vedlike holde kjøpene dine. Foto: NTB Vis mer

– Kan gi ny og mer behagelig lukt

Mens Klepp kanskje er mest skeptisk til viktigheten av å «rense» bruktkjøp – er Irina Khótko hos Blomqvist særlig skeptisk til hvor du eventuelt skal anvende vodka-trikset. Hun ser helst at du dropper vodka og sprit på vintage- og bruktvesker.

– Jeg mener at det å rense en veske med alkohol er svært risikabelt. Jeg vil heller anbefale å undersøke hvilke materiale vesken er laget av, eller søke råd hos en fagperson for å finne den riktige fremgangsmåten for akkurat den skinntypen eller materiale, understreker hun.

– Motehusene har ofte god veiledning på merkene de selger når det kommer til pleie, forteller hun.

Khótko minner om at skinn er slitesterkt, men kommer i mange forskjellige stiler, grader, egenskaper og materialer – og bør behandles deretter. Vodka og vann på sprayflaske kaller hun et eksperiment.

– Skinn er fortsatt et naturlig materiale med fibre som brytes ned med tiden. Det meste av lærmaterialer går gjennom en skinnbehandling før de blir omgjort til det ferdige produktet, og derfor har alle luksusmerkene også sine egne pleieanbefalinger. Jeg anbefaler på det sterkeste å følge disse, understreker hun.

RISIKABELT: Moteekspert hos vintage- og bruktforhandleren Blomqvist Irina Khótko vil ikke anbefale å eksperimentere med vodka-rengjøring på skinnvesker. Foto: NTB
RISIKABELT: Moteekspert hos vintage- og bruktforhandleren Blomqvist Irina Khótko vil ikke anbefale å eksperimentere med vodka-rengjøring på skinnvesker. Foto: NTB Vis mer

Hun er derimot både enig i og kjent med at vintage- og bruktkjøp kan ha en spesiell og mindre behagelig lukt.

– Selv om vesken kan se veldig bra ut, er lukten fra gamle skinnvesker ikke mye stas, innrømmer hun.

Likevel, bør alternativene for bruktkjøpene dine helst være vask i vaskemaskin, lufting eller å sende det på rens. Enkelt og greit.

For vesker kan det være noe vanskeligere. Man kan forsøke å gjøre noe selv ved å støvsuge forsiktig innvendig, tørke av med en tørr klut eller pleie med et anbefalt pleiemiddel, tipser hun.

Et pleiemiddel kan bidra til å endre lukt i for eksempel vesker – men i tillegg kan Khótko tipse om å ty til små duftposer med tørkede blomster. Gjemmer du disse i vesker eller lommer, kan det absolutt gi en ny og mer behagelig lukt!

– Dette kan ødelegge skinn

En viktig ting å merke seg, er at reaksjonstiden din også kan være avgjørende. Det er viktig å ikke gi duft eller flekker tid til å sette seg, om mulig. Både lukt og flekker, særlig fettbaserte, absorberes raskt.

– Derfor er det viktig å reagere veldig raskt dersom man oppdager nye flekker, sier Khótko.

Likevel, innebærer ikke nødvendigvis en rask reaksjon å ta saken i egne hender. Khótko understreker at du bør forhøre deg med en ekspert som kan skinn og rens av skinn, eller andre aktuelle stofer, for ikke å gjøre vondt verre.

– Det finnes forskjellige måter å fjerne lukt på, men det er få jeg vil anbefale å gjøre på egenhånd, sier Khótko.

TA VARE PÅ: Brukt- og vintagekjøpene dine bør tas vare på og holdes ved like etter materialer. Irina Khótko hos Blomqvist gir gode tips for skinn. Foto: Trond Andersen
TA VARE PÅ: Brukt- og vintagekjøpene dine bør tas vare på og holdes ved like etter materialer. Irina Khótko hos Blomqvist gir gode tips for skinn. Foto: Trond Andersen Vis mer

Når det gjelder vedlikehold av vintage- eller bruktvesker, bør du jevnlig tørke av både inn- og utside med fuktig, myk klut. La så vesken lufte godt.

– Velg helst et sted utendørs som er skjermet for direkte lys og varme, og selvsagt uten regn og mye fuktighet. La den lufte i en hel dag, om mulig, tipser hun.

– Husk at eksponering for både lav og høy luftfuktighet i for lange perioder, kan ødelegge skinn, fordi det fører til endringer i skinnets fiberstruktur, forklarer hun.

Har du vært uheldig og fått vesken din våt i regnet, tørk den godt og la den stå til lufting i romtemperatur i noen timer, anbefaler hun.

– La aldri veskene dine tørke i nærheten av en varmeovn eller i direkte sollys, advarer hun.

Hun minner også om at det er god grunn til å ivareta vintagekjøpene dine nøye – en veske som er godt oppbevart, renset og riktig behandlet vil tross alt beholde verdien sin i større grad og være mer interessant på secondhand-markedet. Hun forteller at alle vesker som selge hos Blomqvist undersøkes nøye for bruksspor, skader og feil.

– En vintage skinnveske er en investering som bør vare i mange år, men kun hvis den oppbevares og brukes på riktig måte.

INVESTERING: Skinnvesker er en investering, enten de er kjøpt brukte eller nye - du bør med fordel ta godt vare på dem slik at de beholder markedsverdi, minner Khótko. Foto: NTB
INVESTERING: Skinnvesker er en investering, enten de er kjøpt brukte eller nye - du bør med fordel ta godt vare på dem slik at de beholder markedsverdi, minner Khótko. Foto: NTB Vis mer

Uavhengig av om du kjøper nytt eller brukt, kan det derfor være smart å undersøke hva slags pleie som kreves for at vesken skal beholde farge og fasong over lengst mulig tid, slår Khótko fast.

– Er du en av de som har mange ting i vesken din i løpet av dagen, er det lurt å ha en skinnveske som tåler en del vekt, for eksempel. Noen typer skinn kan lett deformeres under mye press fra innholdet i vesken, tipser hun.

Selv om Khótko ikke anbefaler å rense vesker hjemme selv, har hun et tips til den som aller helst ønsker å prøve:

– Jeg vil alltid anbefale å være forsiktig. Test det anbefalte produktet for din veske på et usynlig område av vesken først!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer