Copenhagen Fashion Week:

Dette var høydepunktene fra den danske moteuken

Vi spurte moteprofilene om hva som var det aller beste.

MOTEUKE: Den danske moteuken skyter igang fashion week-sesongen. FOTO: Colette der Kinderen.
MOTEUKE: Den danske moteuken skyter igang fashion week-sesongen. FOTO: Colette der Kinderen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vanlig, sparker Copenhagen Fashion Week i gang moteuke-sesongen. Denne gangen bød den danske moteuken ikke bare på strålende vær, men bar også tydelig preg av en verden post pandemi. For nok en gang flokket det motefolk fra alle verdenshjørner hit for å få presentert neste års vår- og sommermote.

Vi spurte fem norske moteprofiler om hva som var høydepunktene under moteuken.

– Tilbake til normalen

– Alt var liksom tilbake til normalen denne gangen. Koronapass, munnbind og sosial distansering føles som en evighet siden. Nå var de store motevisningene tilbake, med hundrevis av folk. Programmet var igjen tettpakket med visninger, presentasjoner og eventer, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir.

TILBAKE TIL NORMALEN: KKs moteansvarlig Ida Elise Eide Einarsdóttir var på plass under moteuken i København. FOTO: @idaeinarsdottir/Instagram.
TILBAKE TIL NORMALEN: KKs moteansvarlig Ida Elise Eide Einarsdóttir var på plass under moteuken i København. FOTO: @idaeinarsdottir/Instagram. Vis mer

KKs moteansvarlig trekker frem flere høydepunkt fra moteuken, blant annet det norske motehuset Holzweiler.

– De leverte sin sterkeste visning og kolleksjon til nå. Alt stemte, rett og slett; castingen, klærne, stylingen, koreografien. Det var sesongens aller beste visning, ingen tvil om det, sier hun.

– Og det beste av alt; Det får mote til å handle om mer enn bare klær. Det blir en opplevelse på lik linje med andre kulturuttrykk som for eksempel en teaterforestilling, legger Einarsdóttir til.

FAVORITT: Norske Holzweiler imponerte under den danske moteuken. FOTO: Copenhagen Fashion Week.
FAVORITT: Norske Holzweiler imponerte under den danske moteuken. FOTO: Copenhagen Fashion Week. Vis mer

Andre visninger som imponerte henne var danske The Garment og Saks Potts.

– Sistnevnt skal åpenbart satse internasjonalt nå med sitt nei til pelsen de en gang var så kjent for og ikke minst langt mer kommersielle plagg – uten at det går på bekostning av merkets designuttrykk.

– Jeg likte også at de åpnet visningen sin for folk flest. Demokratiseringen av moten er helt avgjørende for dens viktighet, sier motesjefen som selv satt på første rad under Saks Potts på Kongens Nytorv i hjertet av den danske hovedstaden.

Hun trekker også frem det svenske stjerneskuddet Jade Cropper.

STJERNESKUDD: Svenske Jade Cropper var en av Einarsdóttirs favorittvisninger. FOTO: Copenhagen Fashion Week.
STJERNESKUDD: Svenske Jade Cropper var en av Einarsdóttirs favorittvisninger. FOTO: Copenhagen Fashion Week. Vis mer

– Jeg så henne første gang forrige sesong, og for ei dame! Det er noe rått og upolert over det, absolutt. Men så er det også litt av sjarmen. Denne gangen var det imidlertid mer kommersielt. Og det må det. Det er den viktige balansegangen mellom kunst og kommers, på et vis.

– Tok til tårene

KK-redaktør Ingeborg Heldal var også på plass i Københavns gater – som så mange ganger før. Til tross for veteran-status hva moteuker angår, forteller hun at hun denne gangen dro hjem full av begeistring.

Det var virkelig en av de beste moteukene jeg kan huske å ha vært på.

– Opplevelsen er nok farget av begeistringen over en moteuke helt uten begrensninger og restriksjoner, men jeg synes det var inspirerende og det oste rett og slett overskudd, forteller hun.

For Heldal, var det norske Holzweiler som nådde helt til topps denne sesongen.

Hun beskriver en helt magisk vakker venue, en nydelig kolleksjon – kommersiell, men spennende – stylet til perfeksjon.

– Og en casting av modeller som er det beste jeg har sett noen gang. Mangfoldet var så sømløst integrert at det rett og slett var rørende. Jeg tok til tårene fordi det var så vakkert, innrømmer hun.

NORSK FAVORITT: KK-redaktør Ingeborg Heldal lot seg imponere over Holzweiler-visningen, og særlig representeringen av mangfold. Foto: James Cochrane/Copenhagen Fashion Week
NORSK FAVORITT: KK-redaktør Ingeborg Heldal lot seg imponere over Holzweiler-visningen, og særlig representeringen av mangfold. Foto: James Cochrane/Copenhagen Fashion Week Vis mer

Generelt vil jeg si at måten mangfold nå er representert hos nesten alle er noe av det beste fra denne moteuka, sier hun.

Også Ganni, Munthe, Aeron og Rotate trekker hun fram som andre som virkelig fikk til å fremme mangfold under moteuken. Disse var også blant favorittshowene til sjefredaktøren.

Jeg ble veldig positivt overrasket over Budapest-baserte Aeron, som for meg var et relativt nytt bekjentskap, forteller hun.

– Munthe valgte et gjenvinningsanlegg som bakteppe for sin visning, det var et spennende og vellykket grep. Skall Studio i botanisk hage var også en opplevelse.

FRONT ROW: KK-redaktør Ingeborg Heldal skryter av årets CPHFW. Her sammen med mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Einarsdottir. Foto: Instagram @ingeborgheldal
FRONT ROW: KK-redaktør Ingeborg Heldal skryter av årets CPHFW. Her sammen med mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Einarsdottir. Foto: Instagram @ingeborgheldal Vis mer

Blant street style-moten kan hun enkelt peke seg ut én favorittlook. Den er norsk.

– Nina Sandbechs denimantrekk med store, påsydde roser i samme stoff var rått!

– Det trodde jeg aldri at jeg skulle si

Julie Varner takker den danske moteuken for inspirasjon og ny giv til neste sesong.

– Det var helt herlig. Veldig, veldig varmt, men helt herlig, oppsummerer hun kort.

Varner mener at folkene man møter er en soleklar opptur under en moteuke, noe som inspirerer både stilmessig og ellers.

– Folk drar’n jo gjerne litt lenger under fashion week, og det er gøy!

Så er det heller ingenting som gjør meg mer gira enn moteshow. Det er en helt egen følelse. Musikken, tempoet og energien gir meg så mye påfyll og jeg begynner momentant å drømme større.

Rotates show var en soleklar favoritt for BikBoks konseptansvarlige denne gangen.

– Definitivt. De var i en liga for seg selv. Girl power tvers igjennom. Kolleksjonen var helt rå og damene de var enda råere.

– Alt går inn i neste års partygarderobe!

I tillegg trekker hun frem Opéra Sport som hun har fått øynene opp for. Under visningen gikk modellene mellom romantiske marmorstatuer over etasjer.

– Jeg var også så heldig å få se Dagmar sin nye kolleksjon med ny designer og jeg er 100 prosent frelst!

NY FAVORITT: Bikboks Julie Varner forteller at hun for alvor har fått øynene opp for danske OpéraSPORT. Foto: James Cochrane/Copenhagen Fashion Week
NY FAVORITT: Bikboks Julie Varner forteller at hun for alvor har fått øynene opp for danske OpéraSPORT. Foto: James Cochrane/Copenhagen Fashion Week Vis mer

Hva trender angår, spottet Varner noen tydelige fargemønster å ta med videre.

– Jeg tror skikkelig på grått, rosa og gult fargemessig, i tillegg til hvitt på hvitt.

Fra gatemoten hentet hun også inspirasjon.

– Det blir nok definitivt et par ekstra oversized cargobukser på meg. Det trodde jeg aldri jeg skulle si, men jeg søker nettet opp og ned etter det perfekte paret, innrømmer hun.

– I tillegg har jeg lyst på en lang, gjennomsiktig kjole – heklet eller i blonder – som jeg kan ha utenpå høye briefs.

FARGETREND: Julie Varner har troen på grått fremover, etter å ha vært på moteuken i København. Foto: Instagram @julie_varner
FARGETREND: Julie Varner har troen på grått fremover, etter å ha vært på moteuken i København. Foto: Instagram @julie_varner Vis mer

– Rakk å blunke, så var det over

Influencer og moteprofil Petra Henriette Rufi har flere sesonger med CPHFW bak seg. Men i år innrømmer hun at hun lot seg overraske over hvor hektisk uken var.

– Mye av det tror jeg bunner i at denne sesongen hadde vi ikke Covid-19 å forholde oss til. Mange begivenheter var på en og samme tid, i tillegg til alle forsinkelsene på showene, forklarer hun.

– Utenom det var det utrolig gøy! Det var mye farger, liv, cutouts, couture, 90-tallsstil.

Etter en uke i København, kan hun lett trekke frem flere høydepunkter.

– Jeg elsker og hyller at flere og flere merker fokuserer mer på personlighet og karakteren til modellene. Det skaper mer troverdighet og glede i kolleksjonene.

HEKTISK: Moteprofil Petra Henriette Rufi forteller hun merket godt at denne sesongen ikke lenger var preget av koronapandemien. Foto: Instagram @petrahenriette
HEKTISK: Moteprofil Petra Henriette Rufi forteller hun merket godt at denne sesongen ikke lenger var preget av koronapandemien. Foto: Instagram @petrahenriette Vis mer

I tillegg mener hun at stadig flere merker har et uttalt fokus på bærekraft.

– Det syns jeg virkelig er et høydepunkt. Og det at moteuken sammen med Zalando har en Sustainability Award synes jeg er fint. Det skaper bevissthet rundt bærekraft.

Når det er snakk om selve showene, mener Rufi at både Ganni, Rotate og Søren Le Schmidt var sesongens vinnere.

– Jeg elsket oppsettet til Søren Le Schmidt, det var fantastisk vakkert med solnedgangen og koret i bakgrunnen. Kolleksjonen var en god blanding av couture og en rocket ungdommelig look, samtidig som man så silhuettene og cut outsene som er typisk for ham, sier hun.

Hun mener Gannis visningen var intet mindre enn fantastisk. For både location og kolleksjon falt i smak hos Rufi.

– Det var lekent, fargerikt og good vibes Noe som utpekte seg for meg, var de utallige cowboybootsene i forskjellige farger og fasonger, legger hun til.

LEKENT: Petra Henriette Rufi merket seg cowboyboots i alle farger og former under Ganni-showet. Foto: James Cochrane/Copenhagen Fashion Week
LEKENT: Petra Henriette Rufi merket seg cowboyboots i alle farger og former under Ganni-showet. Foto: James Cochrane/Copenhagen Fashion Week Vis mer
RØD OVERRASKELSE: Rotate-visningen bød på en rød overraskelse helt til slutt. Foto: Tonya Matyu/Copenhagen Fashion Week
RØD OVERRASKELSE: Rotate-visningen bød på en rød overraskelse helt til slutt. Foto: Tonya Matyu/Copenhagen Fashion Week Vis mer

Rufi gleder seg nå til resten av moteukesesongen, og videre tar hun med seg flere trender fra København.

– Det var mye gult, fiskenett, farger, gjennomsiktighet og matchende sett. Flere av merkene hadde også fokusert en del på tilbehør, sko og vesker, sier influenseren.

I tillegg lot hun seg inspirere av denim on denim og matchende sett, som hun mener går aldri av moten. Ulike print og colour-blocking er også klare trender, mener hun.

– Jeg henter mest inspirasjon fra de der jeg ser personligheten deres skinne gjennom, nettopp fordi at hvem som helst kan ha en «street style» men ikke alle kan ha «street style med personlighet», slår Rufi fast.

– Om ikke, blir jeg overrasket!

Journalist i MinMote, Elise Alexandra Gulbrandsen, mener moteuken ga henne inspirasjonspåfyll og en skikkelig boost.

Også Gulbrandsen, må si seg enig i at Holzweiler-showet nådde helt opp:

Jeg ble veldig glad for å se Holzweiler som jeg syns tok et stort steg i en fashion-retning med sin visning, forteller hun.

– Både Ganni og Rotate skapte herlig stemning med sine visninger, mener hun.

Gulbrandsen mener moteukene i seg selv er høydepunkter , og CPHFW er først ut av høstens mange inspirasjonspåfyll.

– Under hver moteuke dukker det opp nye trender, stylinghacks og imponerende visninger. Derfor er moteukene på en måte alltid høydepunkter i seg selv, forteller hun.

HØYDEPUNKT: Motejournalist Elise Alexandra Gulbrandsen mener moteukene som regel er høydepunkter i seg selv, og fører med seg masse inspirasjon og nye trender. Foto: Instagram @elisealexx
HØYDEPUNKT: Motejournalist Elise Alexandra Gulbrandsen mener moteukene som regel er høydepunkter i seg selv, og fører med seg masse inspirasjon og nye trender. Foto: Instagram @elisealexx Vis mer

Fra den danske moteuken er det cargobuksen som veier tyngst trendmessig, observerer Gulbranden.

– Jeg tror vi kommer til å se mye cargobukser fremover, og på min ønskeliste står en fra Saks Potts, deler hun.

Og om det ikke blir glitrende plagg i alle former og fasonger blir jeg overrasket!

Gulbrandsen mener at gatemoten under moteukene gjerne bidrar til «et lite spark bak» når det kommer til å få henne til å pynte seg litt ekstra – også i hverdagen.

– Det som er deiligst med gatemoten, er at folk drar skikkelig på, sier hun.

Jeg fikk heller ikke mindre lyst til å kle meg i store blazere, legger hun til.

CARGOBUKSEN: Buksen som har trendet i hele år er langt fra passé. Flere merker viste buksen i showet sitt, eksempelvis Samsøe Samsøe. Foto: Copenhagen Fashion Week
CARGOBUKSEN: Buksen som har trendet i hele år er langt fra passé. Flere merker viste buksen i showet sitt, eksempelvis Samsøe Samsøe. Foto: Copenhagen Fashion Week Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer