Oslo Runway

Dette var høydepunktene fra den norske moteuken

KKs moteredaktør om det beste fra Oslo Runway.

GATEMOTE: Det er fortsatt en viktig del av moteukene. FOTO: Ignat Wiig
GATEMOTE: Det er fortsatt en viktig del av moteukene. FOTO: Ignat Wiig Vis mer
Publisert

Sesongens norske moteuke er over for denne gang etter en liten uke med både visninger, presentasjoner og eventer.

Fikk du det ikke med deg? Frykt ikke. Det gjorde nemlig vi. Og med det; Her er høydepunktene fra høstens Oslo Runway:

Celine Aagaards Envelope1976

Ingen over og ingen ved siden. Joda, forventingene til Celine Aagaard og Envelope1976-teamets første visning var høye, men de innfridde så til de grader! Du vet, når det hele bare stemmer. Som under Holzweiler sin København-visning. Klærne, stylingen, modellene, location. Mangfoldet! Aagaard er utvilsomt en fjær i hatten for Oslo Runway. Nå gjelder det å holde på henne, for danskene kommer garantert til å fatte interesse etter å ha sett visningen.

DEBUTVISNING: Envelope1976-visningen er blitt hyllet av både norsk og internasjonal motepresse. FOTO: Oslo Runway.
DEBUTVISNING: Envelope1976-visningen er blitt hyllet av både norsk og internasjonal motepresse. FOTO: Oslo Runway. Vis mer

DS Fashion Talent Award

PRISVINNER: Margaret Abeshu gikk av med seieren under DS Fashion Talent Award. FOTO: Oslo Runway.
PRISVINNER: Margaret Abeshu gikk av med seieren under DS Fashion Talent Award. FOTO: Oslo Runway. Vis mer

Talentprisen som går til en av Oslos moteskoler avgangsstudenter. En samlet jury bestående av navn fra norsk motebransje, inkludert undertegnede, fikk i oppgave å velge fire finalister og deretter én vinner. Det ble Margaret Absehu fra Kunsthøgskolen i Oslo. Og grunnen er denne: «Margaret har imponert oss med sin klare visjon og interessante perspektiv på bærekraft og kjønn. Konseptet hennes er sterkt; måten klærne sitter på kroppen, de rike detaljene og den nydelige finishen».

Gatemoten

Betraktelig mindre trøkk enn i København, naturlig nok. Men likevel. Gatemoten er fortsatt en viktig del av enhver moteuke, også her hjemme. Innflydde gatemotefotografer sier sitt. Og denne gangen virker det som om de har fått øynene opp for også andre enn den samme gjengen. Ikke et vondt ord om de altså, for de fortsetter utvilsomt å inspirere. Men det er forfriskende å se noen nye fjes. Det gir dessuten økt mangfold i gatemotebildet, og det liker vi!

GJENGANGER: Nina Sandbech er et kjent navn i gatemoten. FOTO: Oslo Runway.
GJENGANGER: Nina Sandbech er et kjent navn i gatemoten. FOTO: Oslo Runway. Vis mer

Æresprisen

Oslo Runway Tribute Award gikk denne gangen til Tom Wood. Prisen, som skal løfte frem bærekraftig verdiskapning i norsk mote- og designindustri, deles ut til et norsk mote- eller livsstilsmerke som har utmerket seg i året som har gått.

LYKKES: Tom Wood fikk æresprisen under den norske moteuken. FOTO: Oslo Runway.
LYKKES: Tom Wood fikk æresprisen under den norske moteuken. FOTO: Oslo Runway. Vis mer

«Tom Wood er et lønnsomt selskap i imponerende vekst, deres produkter har et gjenkjennelig designuttrykk, og de fremmer bærekraft gjennom åpenhet i hele leverandørkjeden. I 2022 publiserte de en rapport om hele deres karbonfotavtrykk, beregnet i samsvar med globale standarder», heter det i juryens begrunnelse. Tidligere i år kom nyheten om at det norske motemerket nå dropper klær for utelukkende å satse der det hele begynte, nemlig med smykker.

Smykkekunsten

ÅPNING: CEO i Oslo Runway Elin Carlsen (t.h) sammen med Ali Gallefoss og Nellie Jonsson under åpningen av smykkekunstutstillingen i Oslobukta. FOTO: Oslo Runway.
ÅPNING: CEO i Oslo Runway Elin Carlsen (t.h) sammen med Ali Gallefoss og Nellie Jonsson under åpningen av smykkekunstutstillingen i Oslobukta. FOTO: Oslo Runway. Vis mer

Kuratert av Ali Gallefoss i samarbeid med keramikkkunstner Nellie Jonsson er smykkekunstutstillingen tilbake denne sesongen. En fin måte å showcase norsk smykkekunst på, uten at det forsvinner i mengden på et vis. For smykker er vanskelig å vise frem. Likevel får de det til å funke, med sterke navn som Aur Studio, Hasla, Mold Atelier og Pearl Octopussy.y.

SMYKK DEG: Pearl Octopuss.y falt i smak hos internasjonal motepresse. FOTO: Oslo Runway.
SMYKK DEG: Pearl Octopuss.y falt i smak hos internasjonal motepresse. FOTO: Oslo Runway. Vis mer

Nykommeren

FULLT HUS: One and Other er nye på Oslo Runway-programmet. FOTO: Oslo Runway.
FULLT HUS: One and Other er nye på Oslo Runway-programmet. FOTO: Oslo Runway. Vis mer

Eller ny og ny. One and Other ble startet av Lene Henriksen tilbake i 2017. Endelig er de på plass på Oslo Runway-programmet med sin minimalistiske hverdagsmote. Du vet, tidløse basisplagg som er utgangspunktet for den mye omtalte basisgarderoben. Og ambisjonene er det ingenting å si på. Nå fikk også internasjonal presse se det. Smart, av et merke hvis mål er å utfordre Sverige og Danmarks posisjon i motemarkedet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer