Hårspray

Dette visste du ikke at du kan bruke hårspray til

Smarte triks som ikke har noe med håret å gjøre.

HÅRSPRAY: Visste du at hårspray kan brukes til langt mer enn å holde frisyren på plass.  Foto: NTB Scanpix
HÅRSPRAY: Visste du at hårspray kan brukes til langt mer enn å holde frisyren på plass. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hårsprayen er et must for de fleste av oss. Men visste du at hårspray kan brukes til langt mer enn å holde frisyren i sjakk (og temme viltre øyenbryn)? Se bare på de åtte tipsene nedenfor: 

1. Få has på flyvende kryp: Irriterende fluer og veps som har forvillet seg innendørs kan immobiliseres ved å spraye dem med hårspray. Da stivner vingene og de faller til bakken, og du kan knerte dem. PS! Pass på å ikke spraye så du får klissete hårspray på noen flater du ikke kan vaske. Sjekk også trikset som jager vekk bananfluene fra blomsterpottene dine her! 

2. Gi blomstene lengre liv: Den fine blomsterbuketten vil holde seg lenger dersom du sprayer den med hårspray. Det samme gjelder også blomsterkranser, eller julekranser.

3. Bruk som selvforsvarsspray: Pepperspray er ulovlig i Norge, men en hårspray kan gjøre samme nytte. Går du alene og er redd for overfall, hold en hårspray i hånda, så du kan som selvforsvar spraye en eventuell overfallsmann i øynene.

4. Forsterk strømpebuksene: Et tynt lag med hårspray på strømpene minsker risiko for at de revner. KK.no har testet, og ja, det funker! 

5. Fjern statisk elektrisitet i skjørtet: Hvis skjørtet klistrer seg til beina dine, kan du spraye det med hårspray på innsiden. Hårsprayen vil fjerne spenningen.

LES OGSÅ: Her er Jan Thomas’ hårspray-triks 

6. Fikser neglelakken: En spray på den nylagte neglelakken gjør at den tørker raskere. Men ikke spray for nært, en lett spray er alt som trengs.

7. Shine skoene: Når du har pusset skoene dine, kan du spraye dem med hårspray for å gi dem ekstra glans. Dette forhindrer også at skokremen smitter av.

8. Fjern lo og dyrehår: Spray hårspray på en tørr og ren klut, og tørk over sofaen som er full av kattehår, eller dressbuksa som er full av lo. Hårene eller loet vil feste seg til hårsprayen.

LES OGSÅ: Rødvin på skjorta? Nei, det hjelper ikke med hvitvin

Polymerer er «vidundermiddelet»

Hva inneholder så en hårspray som gjør at folk bruker den til alt dette? Vi stilte spørsmålet til Lise Holm-Glad, som er ekspert på hårprodukter hos Orkla Home & Personal Care.

- Det som gjør at hårspray fungerer på flere av disse områdene er stylingpolymerer og det er ingrediensen som gjør håret stivt. Jeg kjenner til alle triksene og har brukt flere selv, blant annet på innsiden av skjørt og kjoler så de ikke klistrer seg til strømpene. Har også hørt at noen bruker spray i skoene for at føttene ikke skal skli.

- Jeg anbefaler ikke hårspray utenpå skinnsko eller vesker. Skal du ha glans på skoene kan du bruke shine spray, som ikke inneholder stylingpolymerer. Bruk gjerne en shine spray med for eksempel Argan olje, sier Holm-Glad og fortsetter: 

- Det er forskjell på hårsprayer, hva slags stylingpolymerer de har i seg, og hvor fuktig og/eller klissete sprayen er. Derfor vil det også være forskjell på hvor god effekt de forskjellige har på områdene som er beskrevet. Du må antagelig ha en litt klissete spray for at støvet skal feste seg til kluten.

LES OGSÅ: Tre skritt til perfekt volum

Ikke å anbefale som flekkfjerner

Å bruke hårspray for å fjerne flekker på klær laget av leppestift, foundation eller blekk er et gammelt kjerringråd. Men holder det vann? Malin Skaar, som er rengjøringsekspert hos Lilleborgs forbrukerservice PlussTid, fraråder dette.

- Man bør generelt være forsiktig med hårspray da denne i seg selv kan sette flekker. Det er viktig å passe på å unngå å få stylingprodukter på klær. Stylingprodukter er ofte årsaken til små, grålige flekker, som ofte ikke synes før etter vask og som er bortimot umulige å få vekk, sier Skaar.

I stedet anbefaler hun at du fjerner vriene sminkeflekker med flytende vaskemiddel:

- Forbehandle området ved å helle på flytende vaskemiddel, eller en flekkfjerningsspray. Trykk forsiktig inn i stoffet og la virke i cirka 30 minutter.

Merk! Er stoffet ull eller silke bør du bare bruke vaskemidler tilpasset dette.

- Vask deretter på så høy temperatur som du tør (jo høyere jo bedre for å få bort flekken) og helst med et blekemiddelholdig vaskemiddel – men bare hvis plagget er hvitt eller lyst, råder Skaar.

- Og husk at det er viktig å ikke la plagg med flekker ligge for lenge før de vaskes.

LES OGSÅ: Lag din egen saltvannsspray

Så hvorfor florerer rådet om at hårspray fungerer som flekkfjerner? Det henger igjen fra tidligere tider, da hårspray inneholdt mye alkohol. Alkohol i seg selv er en fin flekkfjerner, og dermed opplevde mange at hårspray fjernet flekker.

I dag inneholder hårspray (i hvert fall dyrere hårspray) mindre alkohol, noen ganger ikke alkohol i det hele tatt, og mer pleiende ingredienser som gjør at hårsprayen heller skaper flekker enn å fjerne dem.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer