<strong>BRUK SJAMPO TIL Å VASKE ULL:</strong> Det er nemlig mye bedre enn andre vaskemidler som ikke er beregnet på ulltøyet ditt.  Foto: Silje Ulveseth
BRUK SJAMPO TIL Å VASKE ULL: Det er nemlig mye bedre enn andre vaskemidler som ikke er beregnet på ulltøyet ditt. Foto: Silje Ulveseth Vis mer

Ull

Dette visste du ikke om sjampo

Det viser seg at den faktisk kan redde ulltrøyen din.

Publisert
Sist oppdatert
Det er mange gode grunner til å velge ull. Ikke bare holder plaggene deg god og varm gjennom vinterhalvåret, men med riktig behandling vil de også holde seg like fine sesong etter sesong.

Men hvordan skal du egentlig behandle ull-plaggene dine?

Det kan høres enkelt ut, men før du vet ordet av det, så har du vasket hull i superundertøy, jakker og sokker - for ja, det er faktisk mulig.

LES OGSÅ: Slik løser du flekk-krisen på fest

Bruk heller sjampo enn andre vaskemidler

I tillegg til at vasketempratur og vaskeprogram er viktig for at du på best måte skal ta vare på ull-plaggene dine, er det aller viktigste hvilket vaskemiddel du bruker.

– Når det gjelder ull og silke kan du ikke bruke noe annet enn vaskemidler som er beregnet på netopp dette, forteller tekstilekspert og forkningsleder ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp, til KK.no.

Dette skyldes at andre vaskemidler inneholder både enzymer, blekemidler og feil PH-verdi. Enzymene vil blant annet bryte ned proteinet i ullen, og kan faktisk skape hull i plagget.

– Dersom du ikke har tilgang til et vaskemiddel som er beregnet på ull, er det faktisk bedre å bruke sjampo. Ull er jo tross alt hår, forteller Klepp.

Hun kan fortelle at ingrediensene du finner i vaskemidler som ikke er beregnet på ull, som enzymer, blekemidler og feil PH, ikke finnes i sjampo.

LES OGSÅ: Ny sko? Husk å se etter dette

<strong>SE ETTER DETTE MERKET:</strong> Hvis ullplaggene dine har dette merket på vaskeanvisningen, så kan du ta dem i tørketrommelen.  Foto: Woolmark.com
SE ETTER DETTE MERKET: Hvis ullplaggene dine har dette merket på vaskeanvisningen, så kan du ta dem i tørketrommelen. Foto: Woolmark.com Vis mer

Ja, du kan ta dem i tørketrommelen

For at ullplaggene dine skal holde lengst mulig er det også viktig å huske på at de faktisk ikke trenger å vaskes etter hver bruk. De fleste gangene holder det faktisk bare å lufte dem.– Renhold er viktig, men ull har bedre evne til å motstå svettelukt enn andre tekstilfiber, så ikke overdriv renholdet, har Ole Andreas Devold, Teknisk sjef i Devold - produsent av sport og fritidsbekledning, tidligere uttalt til KK.no.

Ettersom ull har denne kvaliteten, er det altså ikke nødvendig å slenge ullundertøyet rett til vask når du kommer tilbake etter en lang skitur på hytta. Men det er likevel viktig at plaggene får tørke.

– Det hender at plagg blir liggende våte etter trening for eksempel, men her bør man sørge for utluftning og tørk, sier han.

I tillegg er det faktisk mulig å tørke enkelte plagg i tørketrommelen.

– Hvis plagget er merket med «TEC» (total easy care) kan plagget også tørkes i trommelen, sier han.

LES OGSÅ: Tøymykner ødelegger jeansene dine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer