Auksjon

Dianas badedrakt kan bli din

Kongelige klær og møbler under hammeren denne uken. Løp og kjøp!

AUKSJON: Mange av antrekkene brukt i skildringen av prinsesse Diana går nå under hammeren. FOTO: Netflix
AUKSJON: Mange av antrekkene brukt i skildringen av prinsesse Diana går nå under hammeren. FOTO: Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Februar 2024 begynner godt - hvert fall for tilhengere av det britiske kongehuset som kunne tenke seg en flik av rojal glamour inn i sitt eget liv.

30. januar gikk nemlig startskuddet for auksjonshuset Bonhams store nettauksjon, med klær, møbler og gjenstander fra innspillingen av Netflix-serien The Crown. Hele 450 kongelig inspirerte objekter fra serien skal auksjoneres bort i hva auksjonshuset kaller en « once-in-a-lifetime»-aksjon, med blant annet dronning Elizabeths kroningskapper og prinsesse Dianas såkalte «Revenge dress» brukt i serien.

Deler av auksjonen skal foregå på nett, deler på en live auksjon på Bonhams auksjonshus 7. februar 2024. The Crown er produsert av Left Bank Pictures og Sony Pictures Television og inntekter fra auksjonen skal gå til Left Bank Pictures –The Crown Scholarship programme ved National Film and Television School (NFTS), som har utdanningsinstitusjoner i Buckinghamshire, London, Leeds, Scotland, og Wales.

Største suksess

The Crown regnes som en av Netflix' største suksesser. Det har vært knyttet stor spenning til hver sesong, kanskje spesielt sesong fire til seks, da prinsesse Diana kom inn i kongefamilien, og dramaet som siden fulgte, med både ekteskapsproblemer og skandaleintervjuet på BBC, der Diana sa at det hadde vært tre av dem i ekteskapet og på den måten «a bit crowded».

Prinsesse Diana blir i serien skildret av to ulike skuespillere, i ulike faser av hennes liv. Emma Corrin i sesong fire, og Elizabeth Debicki i sesong fem og seks.

Porten til Buckingham Palace

Scenografi og kostyme i The Crown har høstet lovord, og gjort det lett å leve seg inn i en kongelig atmosfære. Og når auksjonen nå sparkes i gang er det ikke med hvilke som helst gjenstander. Hva sies for eksempel om selveste porten inn til Buckingham Palace - i full størrelse?

EN GULLPORT KAN'KJE VARA EVIG ...: Nå går porten til Buckingham Palace, brukt i serien The Crown under hammeren. FOTO: Bonhams
EN GULLPORT KAN'KJE VARA EVIG ...: Nå går porten til Buckingham Palace, brukt i serien The Crown under hammeren. FOTO: Bonhams Vis mer

Prisantydningen på den mildt sagt iøynefallende støpejernsporten er på 6000 til 8000 pund, altså opp mot hundre tusen kroner.

Til salgs er også gulvteppene fra serien, kunst, barbersaker, toalettsaker, hatteesker og luksuriøse koffertsett. Og hvem vil ikke reise med stil ,med Dianas eget koffertsett?

REIS MED STIL: Et koffertsett inspirert av prinsesse Diana brukt som rekvisitt i The Crown er nå til salgs hos auksjonshuset Bonham. FOTO: Bonham.
REIS MED STIL: Et koffertsett inspirert av prinsesse Diana brukt som rekvisitt i The Crown er nå til salgs hos auksjonshuset Bonham. FOTO: Bonham. Vis mer

Det vites ikke om koffertene kun er laget som rekvisitter, eller om de faktisk egner seg for å pakke i og bli kastet rundt i bagasjerommet på flyet. Sikkert er det at interessenter allerede har meldt seg og prisantydningen på 3000 pund, altså rund 35 000 kroner, synes ikke å skremme.

Dianas revenge-kjole til salgs

Men det som nok må forventes å tiltrekke seg de ivrigste kjøperne, er kostymene. I auksjonskatalogen et det skatter på løpende bånd, slik som Dianas ikoniske blå forlovelsesring og det som fremstår som replikaer av ikoniske antrekk båret av dronning Elizabeth, prinsesse Margareth og prinsesse Diana.

Hva sier for eksempel om den lyseblå halterneck-kjolen med påsydde perler? Mange forbinder Diana med nettopp denne, i kombinasjon med hennes ikoniske frisyre og sterke eyeliner.

IKONISK: Prinsesse Dianas stil regnes som ikonisk, og mange av kjolene hennes er forsøkt gjenskapt i The cCown. Nå er de til salgs. FOTO: Netflix
IKONISK: Prinsesse Dianas stil regnes som ikonisk, og mange av kjolene hennes er forsøkt gjenskapt i The cCown. Nå er de til salgs. FOTO: Netflix Vis mer

Prisantydning på den lyseblå perlekjolen er på 1000-1500 pund, altså rundt 17 000 kroner. I skrivende stund er høyeste bud på 340 pund, nærmere 4000 kroner, så her er det bare å følge med på budene.

FØLG MED: Da vi sjekket, var prisen på Dianas kjole oppe i 340 pund. FOTO: Bonhams.
FØLG MED: Da vi sjekket, var prisen på Dianas kjole oppe i 340 pund. FOTO: Bonhams. Vis mer

Mange er nok ekstra spente på den såkalte «Revenge-kjolen», som Diana bar da hun slo seg løs på dansegulvet med John Travolta. Vi har ikke greid å finne kjolen i nettkatalogen, og det er å anta at den vil gå under hammeren 7. februar på Bonhams.

Et typisk Diana-antrekk i katalogen, er en gul snekkerbukse med uskyldsren bluse, som Diana i serien bærer da hun nettopp er blitt sammen med prins Charles.

UNG: Emma Corrin som en ung Diana i sesong fire av The Crown. FOTO: Netflix
UNG: Emma Corrin som en ung Diana i sesong fire av The Crown. FOTO: Netflix Vis mer

På auksjonen har antrekket prisantydning rundt 16 000 norske kroner, og budene er allerede i gang.

TIL SALGS: Snekkerbukse og bluse fra The Crown blir kanskje er vårlig favoritt? Om du har råd. FOTO: Bonhams
TIL SALGS: Snekkerbukse og bluse fra The Crown blir kanskje er vårlig favoritt? Om du har råd. FOTO: Bonhams Vis mer

Dianas badedrakt til salgs

I sitt siste år var Diana mye på reise med Harrods-arvingen Dodi Al-Fayed, som også omkom så tragisk i forbindelse med bilulykken i Paris. Men før den skjebnesvangre dagen var de to blant annet på en yatch i Middelhavet, der paparazziene snart flokket seg.

PÅ FERIE: Diana og Harrods-arving Dodi Al- Fayed på ferie i St Tropez på den franske riviera i august 1997. FOTO: AP PHOTO/Patrick Bar-Nice Matin/NTB
PÅ FERIE: Diana og Harrods-arving Dodi Al- Fayed på ferie i St Tropez på den franske riviera i august 1997. FOTO: AP PHOTO/Patrick Bar-Nice Matin/NTB Vis mer

Men også mens hun fortsatt var gift, sverget Diana til det maritime liv, uten å fire på stilen. I The Crown ser vi henne på ferie med mann og barn i leopardmønstret badedrakt med matchende skjørt.

DYRISK: Denne badedrakten, båret av Elizabeth Debicki i rollen som prinsesse Diana i The Crown, kan bli din. FOTO: Netflix
DYRISK: Denne badedrakten, båret av Elizabeth Debicki i rollen som prinsesse Diana i The Crown, kan bli din. FOTO: Netflix Vis mer

Dette antrekket kan nå bli ditt, hvert fall om du blar opp. Utropspris for badedrakten og sarong er fra 800 til 1200 pund, altså opp mot 15 000 kroner. To dager inn i auksjonen ligger budet på 140 pund, altså litt under 2000 kroner.

JIPPI! Da skulle årets badedrakt være i boks. Eller...? FOTO: Bonhams
JIPPI! Da skulle årets badedrakt være i boks. Eller...? FOTO: Bonhams Vis mer

Diana ble i sin portrettert av stjernefotograf Mario Testino, som siden stilte ut de ikoniske portrettene av henne på Kensington Palace.

TO STJERNER: Fotograf Mario Testino foran et av portrettene han tok av prinsesse Diana. Her i 2005, på Kensington Palace. FOTO: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA/NTB
TO STJERNER: Fotograf Mario Testino foran et av portrettene han tok av prinsesse Diana. Her i 2005, på Kensington Palace. FOTO: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA/NTB Vis mer

I The Crown har man forsøkt å gjenskape et Testino-inspirert portrett. Kjolen skuespiller Elisabeth Elizabeth Debicki har på seg, har en prisantydning på 800-1200 pund. To dager inn i auksjonen ligger budet på kjolen under fem tusen kroner, så her skulle det bare være å kaste seg på budrunden!

TESTINO: I The Crown har man forsøkt å gjenskape et portrett av Diana av fotograf Mario Testino. Kjolen Elizabeth Debricki bar i rollen som Diana er nå til salgs FOTO: Netflix
TESTINO: I The Crown har man forsøkt å gjenskape et portrett av Diana av fotograf Mario Testino. Kjolen Elizabeth Debricki bar i rollen som Diana er nå til salgs FOTO: Netflix Vis mer

Charles' skidress

Et annet kuriøst funn i nettkatalogen er skidressen til Charles fra han og sønnene William og Harry var i Whistler i Canada i sesong seks av The Crown, og noe motvillig poserte for fotografene.

UT PÅ TUR: Daværende prins Charles på skiferie i Whistler i Canada sammen med sønnene William og Harry i 1998. FOTO: Photo by Tim Rooke/NTB
UT PÅ TUR: Daværende prins Charles på skiferie i Whistler i Canada sammen med sønnene William og Harry i 1998. FOTO: Photo by Tim Rooke/NTB Vis mer

Ferieturen gikk i 1998, og sammenligner man originalbildet av Charles og guttene med bilder av antrekkene fra The Crown, ser man at spesielt prins Charles sjøgrønne dress med belte i livet ligget tett opp til originalen.

KOPIEN: De tre skidressene fra Netflix-serien The Crown er nå til salgs. FOTO: Netflix
KOPIEN: De tre skidressene fra Netflix-serien The Crown er nå til salgs. FOTO: Netflix Vis mer

Og dersom du vil gå påsken i møte på rojalt vis kan skidressen faktisk bli din. Prisantydning er på 500 til 700 pund, men budet har i skrivende stund kun nådd rundt fem hundre kroner.

Downing street til salgs

Tilhører du dem som alltid har drømt om å bo i legendariske Downing Street 10, har du nå muligheten. Replikaen fra serien, av ytterdøra og gjerdet - i full størrelse - inn til den berømte statsministerboligen i London er nemlig også til salgs, og utropsprisen er på 20 000-30 000 pund, altså opp mot 350 000 tusen kroner.

FRA ARKIVET: BBC annonserer sjokknyheten om Dianas død Vis mer
GOD ADRESSE: Legendariske Downings Street 10 kan nå bli din adresse - om du kan bla opp! FOTO: Bonhams.
GOD ADRESSE: Legendariske Downings Street 10 kan nå bli din adresse - om du kan bla opp! FOTO: Bonhams. Vis mer

Da blir det spennende å se hvor både døren og kjolene ender. Og ikke minst hvor budene ender!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet