Hårvask:

Disse 9 hårvask-tabbene har du kanskje gjort hele livet

Det er særlig én ting vi ofte glemmer.

HÅRVASK: Dette visste du kanskje ikke om hårvask! Foto: NTB
HÅRVASK: Dette visste du kanskje ikke om hårvask! Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det å vaske håret er mildt sagt en stor del av livet. Hvor mange timer kan vi ha tilbragt i skummet under dusjstrålen, mon tro? Ikke få, det er sikkert!

Likevel, er det faktisk slik at mange av oss gjør noen små tabber og følger myter når det kommer til hårvask. De fleste av oss har fortsatt en ting eller to å lære om denne helt dagligdagse aktiviteten!

Natalie Beckford, Senior Art Director i Adam og Eva, hjelper oss å bekrefte og avkrefte mytene. Selv om hun mener folk flest har god nok kontroll på hårvasken, er det særlig én ting vi har til felles:

– Noen kunne sikkert brukt kur oftere. En kur gir håret masse digg pleie, minner hun.

Vask bare når det føles skittent

Hvor ofte man skal vaske håret, synes å være en evig runddans. Vasker man det for ofte, blir det fett med én gang – og prøver man å la det gå dager mellom vask blir det jo også fett!

Det er faktisk ikke ett svar på det evige spørsmålet, heller. Ifølge Beckford, er dette ganske individuelt.

– Men en god indikasjon på når håret må vaskes, er når hodebunnen føles skitten. Ikke vask håret når hodebunnen føles ren, sier Beckford.

– Hvis du vasker håret sjeldent, eller bruker mye stylingprodukter, er det en fordel å bruke sjampo to ganger, legger hun til.

IKKE FOR OFTE: Håret ditt trenger ikke vaskes så ofte som du kanskje tror eller vil. Foto: NTB
IKKE FOR OFTE: Håret ditt trenger ikke vaskes så ofte som du kanskje tror eller vil. Foto: NTB Vis mer

Bruk alltid både sjampo og balsam

Noen har kanskje en tendens til å velge bort balsamen innimellom, eller for eksempel annenhver gang? Det er ikke noe sjakktrekk, ifølge frisøren.

– Det er dumt å droppe balsam. Det er laget for å gi håret pleie, og lukker skjellagene. Uten balsam blir håret, tørt, livløst, statisk og matt. Plis bruk balsam!

Samtidig, er det noen som kanskje heller ønsker å velge vekk sjampoen. For en mildere hårvask, eller om du innimellom må vaske håret spesielt ofte? Heller ikke et sjakktrekk. Bruk alltid sjampo!

– Hvis du har veldig behov for å vaske håret ofte, finnes det mildere sjampoer og spesielle balsamer som renser, tipser hun.

I tillegg, bør du supplere hårvaskrutinen med en kur – og det antageligvis oftere enn du tror. Har du ekstra tørt og skadet hår som trenger kjærlighet, kur gjerne en til to ganger i uken, tipser Beckford.

BEKREFTER OG AVKREFTER: Natalie Beckford som er Art Director i Adam og Eva deler dos & donts om hårvask. Foto: Morten Skalstad @skalstadphotog via Instagram @beckfordhair
BEKREFTER OG AVKREFTER: Natalie Beckford som er Art Director i Adam og Eva deler dos & donts om hårvask. Foto: Morten Skalstad @skalstadphotog via Instagram @beckfordhair Vis mer

Når sjampoen ikke skummer

... er det ifølge Beckford mest sannsynlig på grunn av én noe opplagt faktor:

– Sjampo skummer ikke når håret fortsatt er skittent, så da er det lurt å ta en runde til.

Det er altså antageligvis ikke fordi du har for lite produkt, at det ikke skummer. Mengden sjampo og balsam du bruker skal være «nok» til å kunne fordeles ut i og dekke håret – og det kan jo tross alt være litt vanskelig å beregne.

– Ta heller lite flere ganger, anbefaler Beckford.

I tillegg, skal det nevnes at det finnes typer sjampoer som ikke skal skumme.

Bland gjerne produkter

Du trenger ikke holde deg til produkter i samme serie – selv om det kan virke som om det er det som er meningen. Ikke bare kan du mikse og matche mellom ulike merker, du kan med fordel også blande ulike produkter om det er det håret ditt trenger. For eksempel ved å velge en sjampo som gir ekstra fukt i kombinasjon med den balsam som gir volum.

– Mix it up! sier Beckford.

På den andre siden er det ingenting i veien for å sverge til en favoritt eller to. Funker det, kjør på.

– Men om du for eksempel farger håret, endrer hårets behov seg og da bør du bytte produkter, sier hun.

PRODUKTMIKS: Ikke vær redd for å mikse produkter utfra hva håret ditt trenger, mener frisøren. Foto: NTB
PRODUKTMIKS: Ikke vær redd for å mikse produkter utfra hva håret ditt trenger, mener frisøren. Foto: NTB Vis mer

Ikke vask i veldig varmt vann

Selv om det uten tvil er digg å ta seg en glovarm dusj, bør du faktisk ikke la deg friste til å skru opp tempen når du skal vaske håret.

– Det er lurt å bruke varmt vann, men ikke supervarmt, forklarer Beckford.

Dette gjelder faktisk særlig om du har farget håret -og da kan du med fordel skru temperaturen nedover.

– Du kan bruke kaldt til lunket vann om du har farget håret i en livlig farge, da varer fargen lenger! tipser hun.

Gjør dette først om du har krøller

Gangen i en hårvask er så satt i oss at vi kan gjøre det, og tross alt ofte gjør, nærmest i søvne. Men nå har man funnet ut at det kanskje ikke er så dumt å endre litt på rekkefølgen i tingenes gang.

Flere frisører mener at noen hår kan ha godt av å starte seansen med balsam.

– Ja! Jeg er nok en av de frisørene, bekrefter Beckford.

– Har du krøller kan du bruke balsam først for å enklere gre ut krøllene. Men da i rekkefølgen balsam, sjampo, kur, og så balsam igjen - eller balsam, sjampo og balsam, forklarer hun.

BALSAM FØRST: Natalie Beckford fra Adam og Eva kan fortelle at det ikke er så dumt å starte med en runde balsam før sjampoen om du har krøller. Foto: NTB
BALSAM FØRST: Natalie Beckford fra Adam og Eva kan fortelle at det ikke er så dumt å starte med en runde balsam før sjampoen om du har krøller. Foto: NTB Vis mer

Massasjen er et must

Beckford mener det ikke er noen spesiell massering som er spesielt gunstig – men det er uten tvil viktig at du masserer hodebunn og nakke samtidig som du bruker sjampo.

– Det øker blodsirkulasjonen, og kan være bra for stress og hodepine – og noen studier sier at det kan øke hårvekst, forteller hun.

Skyll bedre ut

Slurver du på dette punktet, kan du ende opp med at håret bare føles småskittent igjen og tungt ut. Noe som jo fort blir en ond sirkel om man forsøker å kutte ned på antall ukentlige hårvasker!

Produktene du har i håret i dusjen må skylles godt ut, med unntak av leave-in-produkter.

– Det finnes balsamer som er laget for å kunne bli igjen i håret. Det står på flaska, minner Beckford.

MASSASJE: Hodebunnsmassasje er faktisk skikkelig sunt, så jobb alltid godt med fingrene når du vasker håret. Foto: NTB
MASSASJE: Hodebunnsmassasje er faktisk skikkelig sunt, så jobb alltid godt med fingrene når du vasker håret. Foto: NTB Vis mer

Unngår du silikoner og sulfater?

Mang en gang har vi hørt at et produkt er «silicone free» eller at det kan utgjøre stor forskjell om vi leser på ingredienslista på sjampoen. Flere har lenge unngått å benytte disse produktene i håret sitt.

I nyere tid, er man mer uenig i at det er skadelig. Nettet er fullt av artikler som diskuterer hvorvidt sulfater og silikoner egentlig er skadelige for håret.

The Zoe Report forklarer at sulfatene er det rensende middelet i sjampoen, takket være molekyler som tiltrekker seg vann og olje, og dermed stripper håret ditt for både skitt og olje. Det er også sulfatene som får sjampoen til å skumme så digg.

Også Allure deltar i ingrediens-debatten med en artikkel som spør seg om silikoner virkelig er så ille. Uten å være direkte farlig, blir silikon gjerne anklaget for å kunne gi deg en øyeblikkelig myk, anti-frizz og skinnende effekt, for så å føre til en nærmest motsatt effekt ved lang tids bruk. Da vil du kunne oppleve utfordringer som at produkter bygger seg opp og er vanskelig å få ut, at høret tørker eller føles tungt.

Det er kanskje ikke bare ett svar på debatten, helt enda.

– Det finnes ulike typer av disse stoffene, noen skader håret og noen er litt bedre. Se etter silikoner som som løses opp i vann og milde sulfater, råder Beckford.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer