Festdrakt:

Disse jentene lagde sine egne festdrakter

Ifølge sybok-aktuelle Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne er det ikke så vanskelig!

INSPIRERENDE DUO: Ingrid Vik Lysne (t.v.) og Ingrid Bergtun (t.h.) har laget disse festdraktene helt selv. I juli kommer syboka deres hvor alle plaggene er laget av brukte tekstiler. Foto: Anna Torst Saatvedt
INSPIRERENDE DUO: Ingrid Vik Lysne (t.v.) og Ingrid Bergtun (t.h.) har laget disse festdraktene helt selv. I juli kommer syboka deres hvor alle plaggene er laget av brukte tekstiler. Foto: Anna Torst Saatvedt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart et tiår siden Jenny Skavlan kom ut med boken «Sy om». Skavlan, som mange kjente best som den sjarmerende, dansende jenta i Grandiosa-reklamen, tituleres i dag med fjonge beskrivelser som «sy om-dronning» og «gjenbrukseskpert».

To år etter at boka kom ut, kom tv-programmet Symesterskapet på NRK. Et program hvor kreative, syglade mennesker lagde de kuleste plaggene av gardiner, tepper og andre spennende materialer.

Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne møttes under den tredje sesongen av Symesterskapet. Bergtun hadde på det tidspunktet bare sydd i under ett år, mens Vik Lysne har lekt seg med symaskinen fra ung alder.

– Jeg sydde blant annet noen Jennifer Lopez-inspirerte kjoler av gardinene hjemme. Det var en rød kjole med gule stjerner og høy splitt, forteller Vik Lysne.

SY-VENNINNER: Ingrid Bergtun (t.v.) og Ingrid Vik Lysne (t.h.) er aktuelle med ny bok, en kolleksjon for Makeløs og nyoppstartede Fæbrik. Foto: Privat
SY-VENNINNER: Ingrid Bergtun (t.v.) og Ingrid Vik Lysne (t.h.) er aktuelle med ny bok, en kolleksjon for Makeløs og nyoppstartede Fæbrik. Foto: Privat Vis mer

Det ble ingen seier på jentene, men deltagelsen i tv-programmet var bare starten på en innholdsrik karriere ved symaskinen. Ikke bare har de bygget seg opp profiler på en rekke sosiale medier-plattformer, men de har også laget en kolleksjon av restestoffer i samarbeid med Makeløs, for å bidra til mindre svinn i klesindustrien. I juli er de også aktuelle med en bok de har laget sammen, som er full av oppskrifter for de som ønsker å sy sine egne plagg.

Nylig ble også Fæbrik lansert. «En gjeng syjunkies som vil gjøre det lekende lett for deg å lære å sy». Slik beskrives bedriften på Instagram-kontoen til Fæbrik. Her kan du kjøpe oppskrifter på plagg du kan sy hjemme. I tillegg kan du se videoer av ulike varianter av dette plagget bli laget på bedriftens Instagram-konto. Og de som står bak dette konseptet er Mari Nordén, Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne og Jenny Skavlan.

– Alle har jobbet på småprosjekter sammen tidligere, så vi tenkte det hadde vært kult å slå sammen kreftene, sier Ingrid Bergtun.

– Det blir som en slags syklubb, bare at alle sitter i hvert sitt hjem og syr, supplerer Ingrid Vik Lysne.

PRAKTISK VESKE: Denne tote-bagen har Ingrid Vik Lysne laget selv. Foto: Anna Torst Saatvedt
PRAKTISK VESKE: Denne tote-bagen har Ingrid Vik Lysne laget selv. Foto: Anna Torst Saatvedt Vis mer

Mari Nordén, som er med i Fæbrik-gjengen, har også laget mønster til boka til Bergtun og Vik Lysne. «En kokebok i syform», som de kaller den. Alle plaggene er sydd av brukte tekstiler som gardiner, duker, stoff de har arvet og klær.

– Vi håper den kan være Inspirerende for de som allerede kan å sy, men at den også skal være enkel å forstå for nybegynnere, sier Bergtun.

Blant kreasjonene til jentene som virkelig fikk oss til å sperre opp øynene, var da de delte prosess og resultat av deres helt egne festdrakter. For noen som så vidt klarer å sy på plass en knapp, kan dette se både komplisert og tidkrevende ut, men ifølge jentene er realiteten en annen.

FLOTT SKJØRT: Dette skjørtet har Ingrid Bergtun (bildet) laget selv. Foto: Anna Torst Saatvedt
FLOTT SKJØRT: Dette skjørtet har Ingrid Bergtun (bildet) laget selv. Foto: Anna Torst Saatvedt Vis mer

– Det er jo ikke det samme som en bunad, og en festdrakt kan lages veldig enkelt. Den består i grunn kun av et skjørt og en topp, sier Vik Lysne.

– Det er et morsomt plagg å sy for man kan leke seg med så mange forskjellige stoffer. Det er rom for å være skikkelig kreativ. Du kan bruke et stoff du har arvet som gjerne har en affeksjonsverdi: for eksempel bestemors gamle gardiner i skjørtet?, foreslår Bergtun.

– Men hva gjør dere med stoffet som blir til overs?

– Vi har laget en hel haug med scrunchies. Det er enkelt og tar kort tid. Det er også søtt å matche plagget med en slik hårstrikk. Man kan også lage mapper, tversover-sløyfer, samt bruke rester til å fylle ting som bamser og puffer, sier jentene som setter gjenbruk og bærekraft i fokus.

Kristin Vaag fra Symesterskapet deler noen veldig gode råd. Vis mer

Slik lager du en festdrakt

For å lage festdrakten til Bergtun og Vik Lysne bør man ha en symaskin, saks, tråd og stoffet du ønsker å bruke. Selve drakten bør ifølge jentene være i et tjukkere og tyngre stoff.

– Vi har laget en oppskrift med så få avanserte teknikker som mulig. Drakten består kun av et skjørt, en overdel og et bånd i livet.

Blusen kan gjerne være i et annet materiale enn skjørtet og overdelen, men også her kan man være kreativ.

– Du kan jo også bruke en skjorte du har fra før, tipser Bergtun.

Vik Lysne har også et tips som er godt å ha med seg dersom man skal sy sin egen festdrakt:

– Det er viktig å ha nok stoff. Skjørtet skal rynkes sammen, så man trenger nok mer enn man tror.

Disse erfarne syerne klarte å lage festdraktene sine på to-tre kvelder, så det er fullt mulig for en nybegynner å få noe klart til 17. mai!

– I starten kommer det til å bli litt feil, men det lærer man masse av. Du må ikke være redd for å prøve, sier jentene.

Oppskriften på festdrakten kommer i den nye boka til jentene, men kanskje kjenner du noen som kan hjelpe deg litt på veien med syprosjektet? Under kan du også se hvordan festdraktene til Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne ble til:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer