HOLD AN: Er du sikker på at klærne tåler tørketrommel? Foto: Colourbox
HOLD AN: Er du sikker på at klærne tåler tørketrommel? Foto: Colourbox Vis mer

Klesvask

Disse klærne hater tørketrommel

Ikke ødelegg de fineste plaggene dine.

Publisert
Har du tørketrommel? Da er muligheten stor for at du slenger det meste av klesvasken inn for å få dem tørre så kjapt og greit som mulig.

Men du bør tenke deg godt om.

Tørketrommelen sliter veldig på klærne, og det finnes visse typer stoffer som slett ikke tåler den røffe behandlingen.

LES OGSÅ: Tips til deg som hater å stryke klær

Du vet selvsagt at ullgenseren ikke skal tørkes i tørketrommel. Da vil den krympe, og du ender opp med en genser som stopper over navlen, og med ermer som så vidt rekker nedenfor albuen.

LES OGSÅ: De 20 beste kjolekjøpene denne sommeren

Men det er flere klær som absolutt ikke bør tørkes i tørketrommelen. Her er listen:

Silke

Ikke bare skal silketoppene dine vaskes på skånsomt silkeprogram, og med spesialsåpe. De bør henges pent på kleshenger og lufttørke. Siden silkestoff ikke skal sentrifugeres, er silkeklærne dine klissvåte når du tar dem ut av vaskemaskinen. Klem forsiktig vann ut av stoffet, og heng silkeklærne opp på badet, der det ikke gjør noe at det drypper vann på gulvet.

Ullklær

Vi har allerede nevnt at ull ikke skal i tørketrommel, og aller helst skal du ikke henge opp ullgenseren på tørkestativet, heller. Da kan stoffet dras og miste fasongen. Legg heller et tørt håndkle på toppen av tørkestativet (om det er flatt), og plasser ullplagget oppå. Alternativt plasserer du det hele på den oppredde sengen, og snur ullgenseren med noen timers mellomrom.

Blondeundertøy

For at det skal bli skikkelig rent bør underbuksene dine vaskes på 60 grader. Bh-ene skal du være forsiktige med. Hvis de er veldig tynne i stoffet og har mye blonder, bør du vaske på et mer skånsomt program. Du skal forresten vaske bh-en ganske ofte, noe veldig mange ikke gjør. Uansett, hverken de fine blondeunderbuksene dine eller bh-ene skal i tørketrommel. Det kan ødelegge stoffet og formen. I stedet henter du dem opp til lufttørking.

Olabukser

Olabukser er laget av kraftig bomullsstoff, og overlever en runde i tørketrommelen. Men du bør faktisk ikke tørke den der, dersom du vil beholde den lenge. Varmen gjør at stoffet krymper, og når du tar den på deg strekker du stoffet igjen. Denne prosessen gjentas hver gang du vasker, tørketromler og tar på deg buksa, og dermed slites den mye fortere enn om du lar den lufttørke. Det tar ganske lang tid å tørke en olabukse, men det går litt fortere om du henger den opp i buksehempene med klyper, slik at du også får luft inn på innsiden av buksa.

Treningsklær med stretch

Klær som er veldig stretchy, og inneholder elastan, bør heller ikke i tørketrommelen. Det ødelegger stoffets elastisitet. Derfor bør treningsbuksa, treningstoppen og andre klær du har i stretchmateriale få lufttørke.

 Foto: Lilleborg
Foto: Lilleborg Vis mer

Lufttørking er best

For å være helt ærlig, så er det best om du lar alle klær lufttørke. Det er mest skånsomt, og dermed sikrer du deg at klærne holder lenge. Når det er sagt, så pleier det å stå hvordan et plagg skal vaskes og tørkes på vaskelappen. Hvis du er usikker på hva symbolene betyr, ser du det under:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer