Spiseforstyrrelser

- Disse modellbildene må forbys

Særlig unge kvinner kan ta skade av å se digitalt slankede modeller, mener forskere.

VIL FORBY DIGITAL SLANKING: På bildet til venstre er hånden omtrent like bred som lårene. (FAKSIMILE: PhotoshopDisasters.blogspot.com) Foto: FAKSIMILIE
VIL FORBY DIGITAL SLANKING: På bildet til venstre er hånden omtrent like bred som lårene. (FAKSIMILE: PhotoshopDisasters.blogspot.com) Foto: FAKSIMILIE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Si din mening:

Burde digitalt slankede modeller forbys?

I høst fikk designer Ralph Lauren grov kjeft fra bloggere, etter lanseringen av en ny kampanje. Her hadde modellen Valentina Zelayaeva som fått hofter og midje digitalt forminsket.Og dét kun uker etter at motehuset ble satt til veggs av sinte bloggere som publiserte det ekstremt manipulerte bildet av modellen Fillipa Hamilton, hvor hodet hennes var større enn midjen.Les også: For feite for catwalken? Les også: Ny sulte-diett sprer seg

- Kan ikke bevises

Men bloggeres sinne har blitt møtt med et skuldertrekk fra reklamebransjen. Det har blitt hevdet at det ikke finnes noen beviselig sammenheng mellom å se digitalt slankede modeller og å selv få problemer med selvbildet. Men en fersk rapport knuser reklamebransjen. Eksperter på feltet mener at jo, det er faktisk skadelig.

- Dette gir problemer

Men Dr Helga Dittmar og Dr Emma Halliwell har nå samlet konklusjoner fra mer enn hundre akademiske studier på emnet. De mener at de hundre studiene viser at det å se tynne modeller i reklame fører til psykiske problemer, dårlig selvbilde og spiseforstyrrelser. Nå vil de ha et forbud mot reklame hvor slike modell-bilder brukes.

Unge kvinner særlig utsatt

- Å blir utsatt for et unaturlig skjønnhetsideal i media fører til misnøye med egen kropp og skadelige spisevaner blant kvinner. Ekstra tydelig er den negative effekten blant unge kvinner, og personer som alt lider av lette spisefortyrrelser, sier Dr Helga Dittmar ved University of Sussex og Dr Emma Halliwell ved University of the West of England til Daily Mail. De har også samarbeidet med leger fra USA og Australia. Modeller som blir gjort slankere og vakrere i fotoredigeringsprogrammer fører til at en hel generasjon med unge kvinner får spiseforstyrrelser og depresjon, hevder forskerne i en rapport som støttes av 40 leger og psykologer.Les også: Lagerfeld: - Folk vil ha magre modeller!

- Victoria Beckham fikk slanket magen

Den samme kritikken som Ralph Lauren har fått, måtte også Armani tåle. Motehuset har brukt Victoria Beckham i en reklame. Her er hun åpenbart gjort tynnere og glattere ved hjelp av fotomanipulasjon. Dette fikk kritikere til å hevde at Victoria var skadelig for unge kvinners helse. Chris Bickmore er spesialist på airbrushing. Han sier at på bildet har Victoria Beckhams hud blitt gjort glattere, ansiktet lett formet, og magen og leggene er gjort slankere.- Her er det lett å mistenke at fotografen har gjort en stor jobb på kontoret. Det er en åpenbar fare forbundet med å tenke at dette er et oppnåelig og sunt kroppsideal, sier Jo Swinson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer