Solbrente lepper

Disse områdene på kroppen glemmer vi oftest å smøre

Det kan vel ikke sies ofte nok til soltørste nordmenn: husk å smøre deg!

UV-STRÅLER: Bare ved å være utendørs er du utsatt for UV-stråler hele tiden. Foto: NTB Scanpix
UV-STRÅLER: Bare ved å være utendørs er du utsatt for UV-stråler hele tiden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solskinn er noe vi nordmenn virkelig elsker. Så fort solen titter fram på himmelen så er vi ute og nyter alle de strålene vi får. Men kan vi til tider være litt for glad i denne sola?

Du har hørt det hundre ganger før og du kommer sikkert til å høre det hundre ganger til, men solkrem er helt nødvendig. Selv om det kanskje ikke er strålende vær her i Norge året rundt, er det faktisk lurt å alltid ha et lag med solkrem i ansiktet hele tiden.

– Bare ved å være utendørs er man utsatt for UV-stråler hele tiden, derfor bør man investere i en god solbeskyttelse for å unngå skade, kan Lin Fostås, Training Manager hos Pierre Fabre Dermo-Cosmétique Nordic, fortelle.

HUSK SOLKREM: Du tror kanskje ikke at sola tar, men det gjør den! Foto: NTB Scanpix
HUSK SOLKREM: Du tror kanskje ikke at sola tar, men det gjør den! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ansiktet er blant de områdene vi er flinkest til å smøre i tillegg til armer, rygg, mage, bryst og bein. Og selv om det høres ut som man har dekket så å si hele kroppen, er det mange områder vi glemmer.

– Ørene, leppene, hodebunnen, hårfestet, underarmene, innsiden av overarmene, undersiden av føttene og tærne, øyelokk og øyebryn er det mange som glemmer, sier Karim Sayed, lektor og medisinsk ansvarlig ved Universitetet i Sørøst-Norge, Fakultet for Helsevitenskap, kosmetisk dermatologisk.

Sayed trekker blant annet frem leppene som en av områdene på kroppen vi ofte glemmer. Hva er det som egentlig kan skje hvis vi glemmer å smøre inn dem?

– Det er lite beskyttende melanin (fargestoff) på huden på leppene og de er veldig eksponerte, så det er høy risiko for solskade, sier Sayed og fortsetter:

– Solbrente lepper vil være røde, hovne, ofte tørre og brennende/vonde. Små, væskefylte blemmer kan også forekomme ved moderat aller alvorlig solskade. Huden på leppene kan også splittes med eller uten blødning, og den kan også flasse.

IKKE GLEM: Produkter med solfaktor er ikke dumt. Foto: NTB Scanpix
IKKE GLEM: Produkter med solfaktor er ikke dumt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For å forhindre at dette skjer, er løsningen å rett og slett bruke en leppepomade eller leppestift som inneholder solfaktor.

Lin Fostås hos Pierre Fabre Dermo-Cosmétique Nordic anbefaler deg å finne et beskyttelsesprodukt, for eksempel en stick, som inneholder høy faktor - gjerne SPF 30 eller 50+.

For det er jo ikke slik at en vanlig leppepomade eller leppestift vil gi deg samme beskyttelse.

– Fuktige lepper uten SPF blir faktisk enda lettere brent siden UV-stråler penetrerer lettere, sier Karim Sayed.

LEPPESTIFT UTEN SPF: Denne typen sminke kan faktisk slippe inn flere skadelige UV-stråler. Foto: NTB Scanpix
LEPPESTIFT UTEN SPF: Denne typen sminke kan faktisk slippe inn flere skadelige UV-stråler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Altså: fuktige, skinnende lepper, for eksempel på grunn av leppestift eller pomade uten SPF, slipper inn flere skadelige UV-stråler. Man bør huske å bruke stiften eller pomaden hyppig da snakking, spising, drikking og så videre gjør at den lettere forsvinner fra leppene enn vanlig solkrem på huden gjør.

Hva bør man gjøre hvis skaden har skjedd?

– Solskaden vil gå over av seg selv i løpet av noen dager. Smerten kan dempes med betennelsesdempende medisin, som Ibux. Å kjøle ned med kalde omslag vil også lindre, for eksempel et håndkle dyppet i isvann. Å smøre med en aloe vera-gel kan hjelpe, men det bør være 100 prosent aloe vera siden det kan hende man svelger noe av det. Hvis det er en alvorlig solskade eller feber eller utslett, bør man oppsøke lege, sier Sayed.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer