Kviser:

Disse rådene mot kviser bør du styre unna

De fleste kan irritere huden, øke betennelsen og gi arr.

KVISER: Sitron er et kjent kjerringråd mot kviser, men fungerer det? FOTO: NTB Scanpix.
KVISER: Sitron er et kjent kjerringråd mot kviser, men fungerer det? FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det finnes en hel haug av kjerringråd mot kviser og uren hud, men hvor mange av dem er det egentlig som kan ha noen effekt? Det høres jo ikke kjempesunt ut å smøre hverken sitron eller bakepulver i ansiktet, men kan det være skadelig eller verdt et forsøk?

- Jeg tenker at huden og tarmsystemet er to vidt forskjellige systemer som fungerer på vidt forskjellige måter. Derfor er det viktig å forstå at matvarer og ingredienser som ikke er ment for huden ikke nødvendigvis vil ha positive effekter på den, sier Rolah Osman Lønning, som er kosmetisk lege ved BeWell klinikken i Sandnes og forfatter av boken «Frisk Hud».

LES OGSÅ: Har du hørt om «Mallorca»-akne?

Kan øke betennelsen

For i skapene og i kjøleskapet hjemme finner du kanskje både sitron, honning, yoghurt og bakepulver og alle har rykte på seg for å kunne hamle opp med kviser og urenheter. Men det å raide kjøkkenskapene, og lage hjemmelagde masker er altså ikke noe ekspertene anbefaler.

- Bakepulver er veldig basisk, og det kan ødelegge hudbarrieren. Har du allerede en betennelse der, risikerer du å irritere enda mer. Det kan gi permanente skader, som arr og hyperpigmentering, sier Ann Kristin Stokke, som er hudterapeut og fagsjef hos hudpleieleverandøren Scintific.

Noen er også disponerte for å få mer arrdannelse, og om du da øker betennelsen i huden, så kan du få arr som kan bli svært vanskelige å bli kvitt.

LES OGSÅ: Derfor får du kviser av trening

Honning og yoghurt kan fungere

Du har kanskje hørt at tannkrem kan funke mot kviser? Vel, da må du tro om igjen.

- Med tanke på tannkrem og bakepulver, så kan disse være irriterende og direkte skadelige for huden, påpeker Lønning.

Honning og yoghurt derimot, kan det være verdt å prøve, mener hun.

- Honning kan derimot ha positive effekter da den virker antibakterielt, og yoghurt inneholder melkesyre som virker mildt eksfolierende på huden, og kan dermed gi en viss effekt, fortsetter hun.

Sitron kan også virke eksfolierende, men Lønning påpeker samtidig at sitrusfrukter inneholder allergener som mange reagerer på. Olivenolje er det også lurt å unngå, da den kan blokkere porene i huden.

HONNING: Honning virker antibakterielt og kan ha en effekt mot kvisene, ifølge Lønning. FOTO: NTB Scanpix
HONNING: Honning virker antibakterielt og kan ha en effekt mot kvisene, ifølge Lønning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Surt og etsende

Ifølge hudlege Malte Hübner, som driver hudlegepraksis i Moss, er sitronen uansett altfor hard kost for huden.

- Det er jo surt og etsende og det gjør at det kan bli en betennelse. Det er andre behandlinger du kan få ta i enkelt på apoteket, sier Hübner.

Behandlingen mot akne varierer, det avhenger nemlig helt på hvilken type akne du har, påpeker hudlegen. Men er det bare noen få kviser du skal hamle opp med så kan det holde med avskjellende behandling, for eksempel med Salycylsyre eller syntestiske fruktsyrer (AHA). Porene vil da åpnes og renses for talg.

Selv om fruktsyrer ofte brukes i aknebehandlingen bør du altså likevel ikke forsyne seg ukritisk i fruktavdelingen på butikken.

- Det kan bli verre, du kan få irritasjoner og noen vil også begynne å klø. Klør du kan du videre få arr, sier Hübner.

- Poenget med kjerringråd er jo at det skal gjøres enkelt, men det er like enkelt å ta en tur på apoteket og kjøpe reseptfritt, mener han.

LES OGSÅ: Beauty-bloggeren fikk nok av hetsingen

Ikke klem på kvisene

Den største feilen Stokke ser er imidlertid ikke kjerringrådene, men de som har prøvd å få bukt med kvisene ved å pille og klemme på dem. Det kan nemlig gjøre saken verre, og også gi store arr.

Det er også viktig å unngå spritholdige produkter på huden, og selvbruning er en kviseversting.

- Dette er produkter som forverrer akne og tørker ut huden, sier Stokke.

LES OGSÅ: Hvorfor får man egentlig kviser som voksen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer