Solpudder

Disse tre solpudderfeilene gjør norske kvinner

Solpudder er et must å ha i veska, men påføringen og valg av farge, er det mange av oss som sliter med.

SOLPUDDER: Gjør du det riktig? Eksperten sier det rett ut! Foto: NTB
SOLPUDDER: Gjør du det riktig? Eksperten sier det rett ut! Foto: NTB Vis mer
Publisert

Solpudder er en soleklar favoritt hos mange. Det gjelder både makeupartister, beautyprofiler og oss vanlige folk, som ikke jobber med sminke. Det er ikke rart, for solpudder kan bidra med så mangt – som fin glød eller lettvint touch up!

Det er bare ett problem – eller, faktisk tre – og det er at veldig mange ikke mestrer solpudderbruken. Det kan makeupartist, beautyprofil og forfatter Dajana Tomanovic bekrefte. Og heldigvis deler hun også sine beste tips.

– Jeg mener det er et must med solpudder i vesken, for det gjør det så enkelt å freshe opp sminken på 1, 2, 3. Solpudder tilfører mye til ansiktet, og kan også ta sminken din ett steg opp, sier Tomanovic til KK.

– Altfor mye

Solpudderet er en reddende engel når du skal fikse opp i sminkelooken etter en lang dag på jobb eller på stranden. Men bruken bør du variere for å oppnå ulike uttrykk. For eksempel en solkysset glød eller en mer konturert look.

– De mest vanlige stedene å legge solpudder på er ved kinnbena, pannen og i kjeveområdet. Legg litt over nesen og på hakeområdet også, så får du et litt mer solkysset uttrykk, tipser hun.

– Du kan også legge solpudder som øyenskygge. Det vil trekke frem enhver øyenfarge, og ikke minst gi deg et skikkelig fresht uttrykk.

Mengden solpudder du bør påføre avhenger også av uttrykket du ønsker, naturlig nok. Akkurat her er det mange som synder.

Når vi spør hvilke typiske solpudderfeil vi gjerne gjør, svarer Tomanovic tydelig:

Det er alt for mye produkt, som ikke er blendet godt nok ut, og ikke minst feil valg av farge.

TYPISKE FEIL: Makeupekspert Dajana Tomanovic merker seg at vi gjør noen typiske solpudderfeil. Foto: NTB
TYPISKE FEIL: Makeupekspert Dajana Tomanovic merker seg at vi gjør noen typiske solpudderfeil. Foto: NTB Vis mer

– Vil du ha et mer naturlig uttrykk, fokuser på å bruke mindre produkt, og dus det godt ut.

Ønsker du en litt mer markert look, anbefaler Tomanovic at du legger på litt mer solpudder. Da er kunsten å blende ut litt mindre, men fortsatt sørge for at det blir en pen overgang til resten av huden.

Jeg opplever at kundene mine er veldig «på» bruk av solpudder. Mange er flinke, men mange kan synes det er litt vanskelig å velge riktig produkt og farge, forteller hun.

Pass på at det ikke blir oransje

Bruker du i tillegg feil farge og feil type solpudder, kan dette gå hardt utover resultatet.

Tomanovic understreker at det finnes solpudder i både kremete, fast, matt og skimrende form.

– Velg det du liker best, men velg heller et solpudder med litt skimmer eller et kremprodukt om du ønsker mer glød, tipser hun.

Har du fet hud, er det best å vurdere et pudderprodukt.

– Har du tørr hud, prøv et kremet solpudder som også inneholder shimmer – dette vil virkelig få huden din til å se fuktet og glødende ut!

VELG RIKTIG: Tenk over både egen hudfarge og ønsket uttrykk når du velger solpuddertype og farge, forteller Dajana Tomanovic. Foto: Instagram @dajanamakeup
VELG RIKTIG: Tenk over både egen hudfarge og ønsket uttrykk når du velger solpuddertype og farge, forteller Dajana Tomanovic. Foto: Instagram @dajanamakeup Vis mer

Når du skal finne en passende farge, er det lurt å først og fremst tenke på din egen hudfarge og fargetonene i solpudderet. Ifølge Tomanovic, er det en fordel at de med lysere hudtoner går for et solpudder med kaldere toner.

– Slik unngår du at det blir seende oransje ut, minner hun.

Medium mørke og mørke hudtoner bør i hovedsak gå for varmere toner, forteller Tomanovic.

– Men om du vil ha litt mer kontureffekt av solpudderet, kan du velge litt mot det kaldere, legger hun til.

– Unngås i sollys

Tomanovic er selv stor fan av solpudderet. Det brukes daglig, også om sommeren.

– Jeg bruker solpudder med både kontourteknikk og med matte produkter først, og så varmer jeg det opp med et annet solpudder som er litt varmere i fargen, som har litt shimmer.

– Til hverdags bruker jeg alltid solpudder som øyenskygge, forteller hun.

Nå om sommeren, er det nettopp solpudderet som består, mens resten av sminkerutinen tones noe ned.

Tomanovic forteller at hun i sommerværet i hovedsak sverger til vannfast maskara, brynsgele – og solpudder i både ansiktet og på øyelokkene.

– Jeg har fokus på solbeksyttelse og lettere hudsminke, og jeg bruker generelt bare concealer på de områdene i ansiktet jeg trenger å jevne ut, forteller hun.

TOUCH UP: Solpudder er perfekt til touch up av sminken etter en lang dag i solen - og passer også fint som øyenskygge. Foto: NTB
TOUCH UP: Solpudder er perfekt til touch up av sminken etter en lang dag i solen - og passer også fint som øyenskygge. Foto: NTB Vis mer

Sminke i sol og varme er tross alt noe tricky. Hvordan blir looken seende ut når man svetter, hvordan ser fargene du la hjemme på badet ute i direkte sollys?

Tomanovic har tre bud:

– Velg alltid hudprodukter som er tilpasset hudtypen din! Dette vil gjøre slik at sminken både ser penere ut og ikke minst holder seg bedre gjennom dagen, forklarer hun.

– Prøv å unngå mye highlighter med shimmer på dagtid, det kan fort få huden din til å se fet ut, eller fremheve ujevnheter i sollyset, sier Tomanovic.

Til sist understreker hun: – Husk solbeskyttelse!

Dajanas topp tre:

Eksperten trekker gjerne frem tre favorittprodukter hun har på topplisten akkurat nå. Disse tre bør du vurdere å få inn i sommersminken din!

– En kremblush er virkelig et must. Den gir friskhet til ansiktet, glød og er det perfekte produktet i sommer!

– For tiden er Fentys kremblush i fargen 'crush on cupid' en favoritt. Denne fargen er også kledelig til nesten alle, forteller Tomanovic.

Tips fra eksperten: Bruk kremblush som øyenskygge, eller for å gi lett farge til leppene.

KREMET: Tomanovic sverger til denne kremete blushen i sommer. Fenty Beauty Cheeks Out Freestyle Cream Blush i fargen 'crush on Cupid', kr 250 hos Fredrik & Louisa.
KREMET: Tomanovic sverger til denne kremete blushen i sommer. Fenty Beauty Cheeks Out Freestyle Cream Blush i fargen 'crush on Cupid', kr 250 hos Fredrik & Louisa. Vis mer

I tillegg, sverger Tomanovic til en CC-krem med solfaktor 50 fra Chanel for tiden.

– Den både beskytter, reparerer og pleier, samtidig som den jevner ut ujevnheter i ansiktet og gir et medium dekk.

– Den er også helt super for de med linjer og tørrere hud, fordi den har en plumpende effekt og tilfører ansiktet fukt, forklarer hun.

MED SOLFAKTOR: Denne korrigerende CC-kremen fra Chanel har solfaktor 50 og er en av Dajana Tomanovics favoritter i sommer. Kr 685 hos Fredrik og Louisa.
MED SOLFAKTOR: Denne korrigerende CC-kremen fra Chanel har solfaktor 50 og er en av Dajana Tomanovics favoritter i sommer. Kr 685 hos Fredrik og Louisa. Vis mer

Det tredje produktet som får innpass i Tomanovics topp tre, er naturligvis solpudder. Hun leker seg gjerne med både mattende og glødende produkter:

– Jeg digger komboen Matte + Glow Bronzer fra Caia Cosmetics, forteller hun.

DUO: I sommer kjører Dajana Tomanovic både pudder og kremete type solpudder. Matte + Glow Bronzer, kr 620 fra Caia Cosmetics.
DUO: I sommer kjører Dajana Tomanovic både pudder og kremete type solpudder. Matte + Glow Bronzer, kr 620 fra Caia Cosmetics. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer