London Fashion Week

Dødelig mote

Radmagre tenåringsmodeller kan ødelegge for London Fashion Week. Ledelsen har nå hyret sultspioner.

London Fashion Week ønsker å forby modeller i størrelse 0. Det får de ikke støtte for.
London Fashion Week ønsker å forby modeller i størrelse 0. Det får de ikke støtte for. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Catwalkmodellenes helse kom for alvor i søkelyset i fjor, da to modellsøstre døde av avmagring og hjertestans. Men i moteverdenen er det sterk motstand mot å stenge ute farlig tynne modeller fra moteukene.

Eliana Ramos (18) hadde over en lang periode levd på en diett av Cola Light og agurk. Hun døde i besteforeldrenes hjem i Paraguay i februar 2006. Og i august i fjor falt den 22-årige søsteren hennes, Luisel Ramos død om etter å ha gått på catwalken, skriver Daily Telegraph.

London ber om forbud

Nå ønsker styret i London Fashion Week lover som forbyr undervektige og svært unge jenter å gå på catwalken under moteuka. Men både modellbyråene og designerne vil at det skal være lov å vise fram unge modeller med knoklete armer og utstikkende hoftebein.

Spise-spioner

London Fashion Week satte i fjor en nedre modell-aldersgrense på 16 år. I år skal også syv modeller ha blitt ansatt som spioner for å avsløre anoreksia og bulimi blant de andre jentene. De skal også rapportere om dopbruk, trakassering og seksuelle overgrep.

Nå trekker styret bak den britiske moteuka helsekravene enda lenger, og ønsker at modellene skal kunne vise fram en attest på at de ikke har spiseforstyrrelser, men spiser at de spiser flere måltider om dagen.

- Kan bety slutten

Vedtaket om aldersgrense, helseattest og backstage-spioner har skapt en opphetet debatt blant motehus, designere og modellbyråer. Kritikerne hevder at dette kan bety begynnelsen på slutten for den tradisjonsrike moteuka i London.

Nå etterlyser London Fashion Week en internasjonal avtale for å bekjempe 0-størrelsetrenden.
- Hvis det kun er vi som følger reglene om BMI og alder, vil det føre til at modellene nekter å jobbe i London. Vi er allerede er den mist attraktive moteuka kommersielt sett. Og et slikt forbud som kun gjelder hos oss vil føre til at vi ikke får kjente modeller eller designere til å delta på London Fashion Week, sier styreformann Hilary Riva til Daily Telegraph.

 • Stjernene som aldri spiser
 • Kjendisenes syke sultekurer

 • Spansk forbud mot skjeletter

  Debatten om hvem som har rett til å bestemme modellenes vekt raser også i Madrid som hvert år arrangerer Madrid Fashion Week.

  Tre modeller har blitt nektet å vise seg på catwalken, fordi de skal være for tynne. Utestengelsen er et resultat fra et påbud som kom i fjor, da bystyret i Madrid bestemte at alle modeller skal ha en BMI på over 18 for å få arbeide under moteuka. Det spanske forbudet mot radmagre modeller var omdiskutert i fashionverdenen.

  I følge Verden Helseorganisasjon er en BMI på under 18,5 å definere som undervekt, og anbefaler en BMI på mellom 18,5 og 25.

  Bystyret er en stor og viktig sponsor av moteuka i Madrid. Av de 70 modellene som var hyret inn for motebegivenheten ble alle veid, og tre av jentene ble funnet for lette, skriver El Pais.

  Siden loven ble vedtatt i 2006 har ti modeller blitt sendt hjem med beskjed om å begynne å spise.

  kk.no rapporterer daglig fra moteuka i London. Følg med for daglige trendoppdateringer.

  MER FRA LONDON FASHION WEEK:
 • Møt en norsk toppmodell i London.
 • Sexy London-stiletter
 • Motefolkets veske-favoritter
 • Backstage på Ben de Lisi
 • Stjernespekket motefest • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer