Sminke:

Driver du med baking?

Og nei, vi snakker ikke om god, gammeldags gjærbakst.

BAKING: Denne sminketeknikken er høyt elsket av Kim Kardashian. Foto: Skjermdump fra YouTube / KKW Beauty
BAKING: Denne sminketeknikken er høyt elsket av Kim Kardashian. Foto: Skjermdump fra YouTube / KKW Beauty Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Baking er min favorittdel av sminkerutinen, sier Kim Kardashian i en video hun har laget med makeupartist Mario Dedivanovic for KKW Beauty.

Nei, hun snakker altså ikke om baking i form av hvetemel og gjær, boller og brød, men sminke. Det har seg nemlig slik at kjendiser, makeupartister og sminkeinteresserte mennesker gjerne tar i bruk denne teknikken når de skal sminke seg.

Eveline Karlsen, influenser og forfatter av boken «Makeupbibelen», sier baking går ut på å legge en god mengde løspudder visse steder i ansiktet. Disse områdene kan være under øynene, på øyelokket, på haken pannen eller nesen.

– Rett og slett områder hvor vi produserer mer olje, og der sminken ofte har en tendens til å forsvinne eller legge seg i linjer.

EKSPERTEN: Makeupbibelen-forfatter Eveline Karslen viser hvordan man utfører baking-teknikken. Foto: Eveline Karlsen
EKSPERTEN: Makeupbibelen-forfatter Eveline Karslen viser hvordan man utfører baking-teknikken. Foto: Eveline Karlsen Vis mer

Karlsen forteller at løspudderet deretter skal ligge på huden i noen minutter.

– Det er fordi produktene som ligger under, for eksempel en concealer, skal trekke til seg den mengden pudder den trenger for å holde seg på plass.

Når pudderet har ligget på huden en liten stund, børster du det overflødige pudderet forsiktig vekk.

– Oljene vil bruker mer tid på å trenge igjennom et slikt lag med pudder. Det er her ordet «baking» kommer fra. Varmen fra huden under pudderet skaper en «hinne» mellom den fuktige concealeren og løspudderet.

YouTuber Tati Westbrook spesialiserer seg på sminke og har nesten 10 millioner følgere på kanalen sin. Som mange andre på YouTube har hun laget en video hvor hun viser hvordan du gjennomfører teknikken. Den har blitt sett nesten to millioner ganger.

– Ikke for alle

Det er først nå mange har blitt kjent med baking-teknikken, men hvis du stikker innom Wikipedia en tur, så kommer det frem at denne måten å sminke seg på går mange år tilbake i tid.

Men hvis du søker opp baking på Google, så vil nettsider som Cosmopolitan og Glamour fortelle deg det at drag-miljøet har brukt denne teknikken lang tid. Det kan også Eveline Karlsen bekrefte.

– Først og fremst brukes det for å skape lys, eller gi et løft, til ansiktet, men også fordi makeupen drag-miljøet bruker krever et grunnlag og for å skape dramatiske trekk.

Når du gjennomfører selve bakingen så kan det se ut som du gjør noe feil. Det skal nemlig se ut som om om du har vært i en aldri så liten bakekrig og fått mel i ansiktet.

Men når du børster at det overflødige pudderet, så kan det altså hende du har funnet en løsning på olje-problemet i huden din. Likevel er det ikke alle som har like stor suksess med teknikken.

– Baking er absolutt ikke for alle, sier Karlsen.

– Mange kan ha motsatt effekt av en så stor mengde pudder - for eksempel under øynene. Er du tørr i huden og ikke har problem med at sminken blir blank eller «sklir» i løpet av dagen, kan denne teknikken tørke ut huden mer enn nødvendig. Er du glad i en god dekkevne som skal sitte hele dagen, er denne teknikken super.

Det har også noe å si hvilket type pudder du velger.

– Ikke alle typer løspudder kan brukes til baking. Du skal helst unngå shimmer, glitter og flashback. Undersøk litt før du begir deg ut på baking-trenden, tipser Eveline Karlsen.

Foto: Eveline Karlsen
Foto: Eveline Karlsen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer