Solbriller:

- Du bør rengjøre solbrillene hver dag

Ikke bare kan bakteriene på brillene gi deg uren hud, svetten som samler seg opp kan også forårsake langvarige skader på både hud og dyre brilleinnfatninger.

SOLBRILLER: Solbrillene dine blir særlig skitne når du svetter i sommervarmen.  Foto: NTB Scanpix
SOLBRILLER: Solbrillene dine blir særlig skitne når du svetter i sommervarmen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solbrilletiden er endelig her og det er både behagelig og lurt å ha med seg et par ut i solen. Men, husker du å vaske dem regelmessig? Enten du bruker solbriller eller vanlige briller er de mest sannsynlig fulle av bakterier.

Bare tenk på alt de utsettes for på en vanlig dag. Hans Torvald Haugo, som er generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, avslører at det bør gjøres hver eneste dag.

– For å få et godt utbytte når en bruker briller og solbriller, bør de være rene når en begynner å bruke dem. Det vil si at en bør ta en rens eller vask på morgenen når en tar hverdagsbrillen på.

- Solbrillen bør også rengjøres hver gang den skal brukes.

LES OGSÅ: Finn riktig brille til ditt fjes

VIKTIG: Det er lurt og behagelig å bruke solbriller, men gjør deg selv en tjeneste og vask dem! Foto: Syda Productions - Fotolia
VIKTIG: Det er lurt og behagelig å bruke solbriller, men gjør deg selv en tjeneste og vask dem! Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer


Bruk rennende vann

Du bør selvsagt se an situasjonen litt, da brillene du bare har brukt innendørs en rolig søndag kan være like fine neste dag.

– Hvor mye støv og skitt det kommer på brillen avhenger av hva den brukes til, hvilke aktiviteter vi er med på og hvor varmt det er. Rengjør brillen etter behov, sier Haugo.

Det er viktig å være forsiktig med støv på brilleglassene, da dette fort kan lage riper. Hvordan unngå dette? Skyll brillene i rennende vann før du pusser dem.

– Har en brukt brillen i et støvete miljø bør den skylles i rennende vann først, før en begynner å bruke pussefiller eller annet på selve glasset. Støv kan fungere som slipespon på glassoverflaten. Vannet skal være lunkent – ikke for varmt, sier Haugo.

Når det gjelder rens til briller, er det lurt å satse på produkter ment spesielt for dette.

– Rensemidler en kjøper inneholde såper og alkohol som fjerner fett og skitt på en god måte. En kan også bruke en liten dråpe håndsåpe eller lignende, men dette kan etterlate et fettlag som gir gjenskinn i glasset, sier han.

LES OGSÅ: Så ofte bør du sjekke synet

UREN HUD: Bakteriene på brillene dine kan forårsake kviseutbrudd.  Foto: Alliance - Fotolia
UREN HUD: Bakteriene på brillene dine kan forårsake kviseutbrudd. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Mye bakterier i varmt vær - kan gi uren hud

Hvor skitne brillene dine blir avhenger av vær og årstid.

– På sommeren når det er varmt, i påsken når vi går på ski – eller i andre forbindelser der vi er varme og svetter mye, vil briller og solbriller bli fuktige og glassene oppleves som fulle av fettstoffer etter hvert. Skitten fester seg og brillen blir vanskelig å se godt med.

Ikke bare kan bakteriene på brillene gi deg uren hud, svetten som samler seg opp kan også forårsake langvarige skader på både hud og dyre brilleinnfatninger.

– Noen kan få skade både på hud og på selve brilleinnfatningen på grunn av sterke stoffer i svetten som utskilles. Fatningen kan bli hvitaktig, den sprekker opp og ødelegges over tid, sier Haugo.

Briller er som nevnt kostbare, og det er lurt å ta godt vare på dem med tanke på bankkontoen.

– Gode rutiner på å holde briller og solbriller rene gir bedre synskomfort og gjør at brillefatningen er bedre å bruke og holder seg godt lenge!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer