Vintersko

Du bør sjekke dette symbolet

Før du kjøper sko neste gang, råder skomakeren.

HVA ER SKOEN LAGET AV? Det gir disse symbolene svar på - og det midterste er det viktigste, ifølge skomakeren. Foto: Tone Ra Pedersen
HVA ER SKOEN LAGET AV? Det gir disse symbolene svar på - og det midterste er det viktigste, ifølge skomakeren. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatertStem her!

Sjekker du dette klistremerket før du handler sko?
Du har sikkert lagt merke til klistremerket på bildet over. Men bryr du deg om å sjekke det?

Det bør du gjøre, ifølge skomaker Asbjørn Dagestad.

SE OGSÅ: Nødhjelp for slitne, stygge sko

Nei, aldri
 
940 (63%)
Ja, alltid
 
368 (25%)
Av og til
 
180 (12%)
Vet ikke
 
11 (1%)

Det viktigste symbolet

Klistremerket forteller nemlig hvilke materialer som er brukt i skoen. Det øverste symbolet viser hva som er brukt på ytre overside, og det nederste hva sålen er laget av.

Men det er det midterste symbolet som er det aller viktigste, ifølge skomaker Dagestad som holder til i Josefines gate 2 på Bislett i Oslo.

- Symbolet i midten viser hvilket materiale som er brukt på innsiden av skoen – og det bør aller helst være skinn, sier Dagestad til KK.no.

Kolonnen til venstre viser hvor på skoen materialet er brukt. Kolonnen til høyre viser hvilket materiale det er snakk om. Øverst: Ytre overside - materiale: tekstil. Midten: Innsiden - materiale: skinn. Nederst: Sålen - materiale: syntetisk (gummisåle).
Kolonnen til venstre viser hvor på skoen materialet er brukt. Kolonnen til høyre viser hvilket materiale det er snakk om. Øverst: Ytre overside - materiale: tekstil. Midten: Innsiden - materiale: skinn. Nederst: Sålen - materiale: syntetisk (gummisåle). Vis mer

Sålen mindre viktig

Mange er gjerne mest opptatt av at sålen – altså det nederste symbolet - skal være skinn.

- Skinnsåle er et tegn på eksklusivitet, men det er ikke egnet for norske værforhold. Her til lands er sko med skinnsåler først og fremst en selskapssko.

- Skinn mot foten betyr mest, mener jeg. Skinn tåler mye mer før det blir dårlig bakterieklima. Det gir rett og slett god fothygiene, mens syntetiske materialer gjerne gjør at det fort blir klamt og surt.
- La skoene få hvile

For å ha glede av skoene lengst mulig er det viktig at de får puste. Det er også grunnen til at du ikke bør bruke det samme paret dag etter dag.

- Bruker du de samme skoene veldig lenge vil de ikke få tid til å tørke. Vær flink til å gi skoene pauser. Ikke bruk dem hver eneste dag.

- Sko bør ha dobbelt så mye hvile som brukstid. Har du brukt dem én dag, bør de altså få hvile i to dager.

Et tegn på at skoen ikke har fått lang nok pause er dette:

- Blir foten kald når du tar på deg skoen, da er den ikke tørr nok.

Skomaker Asbjørn Dagestad. Foto: Tone Ra Pedersen
Skomaker Asbjørn Dagestad. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer