Bukser

- Du må bruke pumps!

Har du lyst til å kjøpe en buksedress? Her er alt du trenger å vite for å bli fin.

STYLINGEN BETYR ALT: Åsa Formark, som driver Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo, elsker å gå i buksedress, og mener et par spisse pumps og et belte i livet er måten å bruke den på. Her på Mote Med Mening-arrangementet nylig. Foto: Per Ervland
STYLINGEN BETYR ALT: Åsa Formark, som driver Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo, elsker å gå i buksedress, og mener et par spisse pumps og et belte i livet er måten å bruke den på. Her på Mote Med Mening-arrangementet nylig. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi husker kanskje buksedressen best fra 70- og 80-tallet, som på stjerner som Brigitte Nielsen i filmen «Murder by Moonlight», i tv-serien Dynastiet eller til discorytmer på dansegulvet til Studio 54 i New York.

Nå har den heldekkende drakten vært tilbake i motebildet en god stund, men likefullt er det en kunst å få den til å se smashing ut.

Men kan du knepene er det derimot ingenting som blir kulere.

VI HAR FÅTT EKSPERTHJELP - HER ER ALT DU TRENGER Å VITE:

Råd til nybegynnere

Har du aldri brukt en buksedress før, og er litt usikker på om den kler deg, råder Åsa Formark, som eier bruktbutikken Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo, deg til å gå for en svart variant.

- Begynn med en svart buksedress, som du styler med et gullbelte og et par lekre pumps. Prøv deg fram. Etterhvert, når du har blitt mer fortrolig med den, kan du utforske andre farger og stiler, sier hun.

Og har du litt former, bør du styre unna buksedresser med mye mønster, og heller gå for èn med utringning. Tykkelsen på beltet har også mye å si. Jo bredere jo bedre.

- Bruk tid i prøverommet

Men buksedressen kan være så fin den bare vil, men så lenge den ikke passer er du like langt.

Og det er mange feller å gå i. At buksen er for lang er ikke èn av dem, for den kan bare rulles opp til ønsket lengde.

- Det er en egen kunst å finne en buksedress som passer. Det aller viktigste er at den er tilstrekkelig stor fra skrittet og opp til midjen, forklarer Formark.

- Jeg pleier å råde folk til å sette seg ned på en stol, og bøye seg godt ned når de prøver buksen på, gymnastikk er stikkordet her, legger hun til.

Slik er trendene

Når du føler deg tilstrekkelig varm i trøya til å sjekke ut hva som gjelder av trender, er 90-tallet et fint sted å starte. Her kan du la deg inspirere av designerne Jil Sander og Calvin Klein, som har minimalistiske og enkle dresser med vide rette bein, som går helt ned til bakken, i sine kolleksjoner for våren- og sommeren.

- Denne trenden er inspirert av 90-tallet. Hele ideen er at kroppen skal være en linje, uten for mye tilbehør, så dropp beltet til fordel for et armbånd, sier Formark.

OBS: Vik du unngå å gå i høyvannsfella, sørger du for at buksen er lang nok.

LES OGSÅ: Bli sexy i jumpsuit.

- Beltet er viktig!

Buksedresser i blomstermønster eller sterke farger med smale bein i 80-tallsstil, er også helt riktig.

- Den vil jeg style med et tynt belte, gjerne et flettet ett, og så vil jeg rulle opp buksebeina og bruke spisse pumps, sier Formark.

Høyden på hælene kan variere, men de trenger ikke å være like høye som vi har sett dem en stund nå. Moderat hæl er helt i skuddet igjen.

LES OGSÅ: Vintage på moten: Her får du noe ingen andre har.

Gull og glamour

Aller mest moderne er likevel den funky og glamourøse 70-tallsdressen, som er som nappet rett ut av musikkvideoene til Donna Summer.

- Til denne må du ha utslått og fabelaktig hår, gjerne en stor hatt, og sko med kilehæl. Et gullbelte er med på å bryte opp litt, og det er viktig når det kommer til buksedresser i 70-tallsstil, legger Formark til.

Her bør man roe ned litt på ørepynten. Dressen, beltet og skoene holder i massevis.

Flere stiltips

 • Å bruke et belte i livet kan være lurt, fordi enkelte buksedresser er litt hengslete i formen. Med et bredt pyntebelte eller et tynt ett i 80-tallsstil fremhever du dessuten figuren og midjen din.

 • Enten du går for en drakt i silke eller bomull - husk at den kan pyntes opp eller ned. Kjør på med skyhøye stiletter hvis du vil rage høyt, eller vårens trendy sandaler i 70-tallsstil, hvis du er i festivalhumør - alt ettersom.

 • Skap litt liv og røre - kombinèr buksedressen med diverse andre plagg som korte jakker, en oversized blazer eller avslappede t-skjorter.

 • Vil du sette ditt eget særpreg på dressen? Bruk tilbehør. Gå for knall rosa skjerf, hvis du liker det, eller rock opp antrekket med store sølvringer, naglebelter og sexy hæler. Har du en mer feminin stil kjører du på med romantiske silkeskjerf og søte yndige smykker.

  Velg en buksedrakt ikke alle har

  Selv om flere kjedebutikker som H&M, KappAhl, Cubus, Lindex og Gina Tricot selger jumpsuits nå, er det mye morsommere å finne en helt unik variant som ingen andre har.

  Gå i bruktbutikker og på loppemarkeder, eller saumfar nettet for retroskatter. Her er det mye å hente. Sjekk for eksempel ut amerikanske Vintage Vixen eller eBay.

  Det er dessuten flere bra norske nettsider som spesialiserer seg på vintage nå, som
  Epla, Vintage... og Vanity Vintage.

 • Lær deg ellers alt om hvordan du handler klær på nettet her.
 • STYLINGEN BETYR ALT: Åsa Formark, som driver Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo, elsker å gå i buksedress, og mener et par spisse pumps og et belte i livet er måten å bruke den på. Her på Mote Med Mening-arrangementet nylig. Foto: Per Ervland
  STYLINGEN BETYR ALT: Åsa Formark, som driver Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo, elsker å gå i buksedress, og mener et par spisse pumps og et belte i livet er måten å bruke den på. Her på Mote Med Mening-arrangementet nylig. Foto: Per Ervland Vis mer
  I IRRGRØNN SILKE: Skuespiller Vanessa Williams viser hvordan den glamourøse buksedressen i 70-tallsstil skal brukes. Foto: All Over Press
  I IRRGRØNN SILKE: Skuespiller Vanessa Williams viser hvordan den glamourøse buksedressen i 70-tallsstil skal brukes. Foto: All Over Press Vis mer
  ASSYMETRISK: Sjøgrønn buksedress i polyester (kr 500, H&M).
  ASSYMETRISK: Sjøgrønn buksedress i polyester (kr 500, H&M). Vis mer
  80-TALLSFLASH: Skuespiller Brigitte Nielsen i filmen «Murder by Moonlight». Foto: All Over Press
  80-TALLSFLASH: Skuespiller Brigitte Nielsen i filmen «Murder by Moonlight». Foto: All Over Press Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer