Skjønnhet

- Du skal kunne gå inn i en butikk og føle deg sett

- Vi bor her. Vi er her. Hvorfor skal vi ikke kunne se bra ut?

INKLUDERING: Chioma Anugweje er opptatt av mangfold og inkludering i skjønnhetsbransjen. FOTO: Instagram/privat
INKLUDERING: Chioma Anugweje er opptatt av mangfold og inkludering i skjønnhetsbransjen. FOTO: Instagram/privat Vis mer
Publisert

Da Rihanna lanserte Fenty Beauty i 2017, snudde hun sminke- industrien på hodet over natten. Med sine 40 nyanser ble de mørkeste av dem utsolgt i en fei, og Fenty beviste dermed at inkludering i skjønnhetsbransjen ikke bare er etisk viktig, men også svært lønnsomt.

Fenty Beauty ble en «wake up call» og fikk de fleste merker til å innse at inkludering i skjønnhetsbransjen er viktig. Det handler ikke bare om antallet nyanser, men om å åpne øynene om mangfoldet vi lever i.

Skjønnhetsinfluenser Nneoma Ukwuoma sier til KK at det er merkelig at det måtte en såkalt «Fenty-effekt» til for å bekrefte det helt åpenbare: Kvinner med mørkere hudfarge liker også sminke og er ivrige etter å kjøpe det.

- Det har vært en stor forandring i bransjen, men samtidig forventer jeg mye mer nå i 2022. Det handler ikke bare om å se bra ut, det handler om kunsten, det å uttrykke seg selv gjennom sminke. Det er viktig at vi også føler oss sett og akseptert i bransjen, sier Nneoma.

Det handler ikke om foundations, men likestilling

Mange unge jenter som ønsket å begynne med sminke slet tidligere med å finne nyanser som passet, og makeupartist og influenser Chioma Anugweje sier at det er bra at Fenty Beauty satt standarden og ristet skikkelig i bransjen.

Fenty Beautys 40 ulike nyanser av foundation, som satte en helt ny standard i bransjen. FOTO: PRODUSENTEN
Fenty Beautys 40 ulike nyanser av foundation, som satte en helt ny standard i bransjen. FOTO: PRODUSENTEN Vis mer

- Vi bor her. Vi er her. Hvorfor skal vi ikke kunne se bra ut? Når merkene lager produktene, er det kjemperart at de ikke vil produsere for et marked som er multikulturelt og hvor det bor forskjellige type mennesker. Det handler om at du skal kunne gå inn i en butikk og føle deg sett!

- Det at de mer tradisjonelle merkene som Shiseido, Nars og Lancôme også kommer med flere farger er en veldig positiv utvikling. Jeg jobber som makeupartist og influenser og min kunnskap er nok mye bredere enn den gjennomsnittlige jenta, så jeg finner det jeg har behov for. Men det handler om at forskjellige butikker også synliggjør at de har dette spekteret av produkter og merker. Hvis min niese ikke hadde hatt meg, ønsker jeg at hun skal ha muligheten til å gå inn i disse butikkene og finne noe som er for henne, sier Anugweje.

Opptatt av mangfold og inkludering

Daglig leder for parfymerikjeden Fredrik & Louisa, Eric Rivelsrud, sier til KK at mangfold og inkludering er viktig for dem, både blant kunder, ansatte og leverandører.

- Alle er velkomne i våre butikker uavhengig av kjønn, religion, hudfarge og legning, og vi jobber for at alle skal føle seg velkommen hos oss.

Rihanna får mye av æren for at skjønnhetsbransjen har blitt bedre på mangfold og inkludering. FOTO: FENTY BEAUTY
Rihanna får mye av æren for at skjønnhetsbransjen har blitt bedre på mangfold og inkludering. FOTO: FENTY BEAUTY Vis mer

- Temaet er viktig, og ettersom vi selger merkevarer fra eksterne leverandører er vi avhengig av at de følger med i utviklingen og oppdaterer sine porteføljer tilsvarende. Vi opplever at dette gjelder for de fleste av våre eksisterende merkevarer, der vi i dag har flere serier med over 30 ulike farger, fra veldig lyse til veldig mørke, blant annet MAC, Shiseido og Dior, sier Rivelsrud.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer