Sommergarderobe.

Du trenger kun 9 plagg i sommergarderoben

Badedrakt, deminshorts - og så klart sandaler! Se moteekspertenes must haves i sommer.

SOMMERGARDEROBEN: Moteekspertene deler sine beste tips til en god, bærekraftig sommergarderobe. Foto: NTB
SOMMERGARDEROBEN: Moteekspertene deler sine beste tips til en god, bærekraftig sommergarderobe. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Endelig sommer, endelig sommergarderobe! Det er alltid en fryd å kunne prelle av seg lagene og nyte florlett e, delikate stoffer. Kanskje føler man også mer for å bruke sterke farger eller mønster i tillegg, etter noen mørke måneder i mørke paletter?

Å bygge opp en god sommergarderobe er ikke bare-bare. Men den bør helst ikke spontanshoppes, eller totalrenoveres, i juni måned. Den bør bygges opp til å vare i flere sesonger, om ikke for alltid, og inneholde minst et par must-haves. Vi har fått moteekspertenes beste tips.

– Garderoben bør i utgangspunktet være sesongløs, bare med noen enkeltplagg og tilbehør som skiller sommer fra vinter. Jeg har mer troa på helårsgarderoben, sier KKs moteansvarlig, Ida Eide Einarsdottir.

Moteprofil Darja Barannik har brukt tid på å bygge opp en god, kuratert sommergarderobe.

– Jeg har bygget opp en sommergarderobe som jeg er svært tilfreds med over flere år. Sommer etter sommer bruker jeg eksempelvis samme hvite kjole på ferie, men jeg styler den med ulike vesker, sko, smykker og frisyre, forteller Barannik til KK.

– Vil alltid ha noe å pakke i kofferten

En god sommergarderobe tilsier først og fremst at du har gode plagg å ha på deg, eller sette sammen til antrekk, til sommerens mange anledninger. I tillegg til hverdagen, da!

Men et annet viktig argument for å prioritere å bygge en god sommer- eller helårsgarderobe, er bærekraft.

– Det høres kanskje kjedelig ut, men fordelen med å bygge en god basisgarderobe er at alt i utgangspunktet kan mikses og matches, og styles opp og ned etter anledning, minner Einarsdottir.

– Med det har du en versatil og ikke minst bærekraftig garderobe i mange, mange år fremover. Kanskje for alltid.

Ifølge Einarsdottir, er bærekraftsaspektet det aller viktigste. Derfor bør det også handle om kvalitet fremfor kvantitet.

– I stedet for at klesskapet er overfylt, kaotisk og rotete bør man ha færre plagg og tilbehør i bedre materialer som man tar bedre vare på både når det kommer til klespleie og oppbevaring.

SOMMERKJOLEN: Et av plaggene Einarsdottir trekker frem som et sommergardeobe-must er sommerkjolen. Sommerkjolene! Gjerne et par som passer til ulike anledninger. Foto: Instagram @idaeinarsdottir
SOMMERKJOLEN: Et av plaggene Einarsdottir trekker frem som et sommergardeobe-must er sommerkjolen. Sommerkjolene! Gjerne et par som passer til ulike anledninger. Foto: Instagram @idaeinarsdottir Vis mer

Da har du en go to-garderobe uavhengig av sesong, forklarer Einarsdottir.

– Når det er sagt at det klart at man må legge bort de tykkeste ullgenserne i sommervarmen!

Darja Barannik poengterer at om du først har bygget opp en god garderobe, skal det heller ikke så mye til for å style looksene dine på utallige måter.

– Jeg tror på kunsten av å investere i en god basisgarderobe, slår hun fast.

– Det skal ikke så mye til for å gi et plagg du allerede har nytt liv med tilbehør! Prøv å sprit opp en gammel kjole med et belte eller silkesjal i midjen, råder hun.

Personlig, tenker hun at en god sommergarderobe karakteriseres av komfort: plagg man føler seg vel i. Samt lette, gode og praktiske materialer.

– Jeg er tilhenger av å investere i tidløse plagg som kan mikses om hverandre og brukes til ulike anledninger. Eksempelvis en skjorte, denimskjørt eller kjole som man både kan bruke på dagen til flip flops, eller style med høye hæler til festlige arrangementer, sier Barannik.

– Har du bygget opp en basisgarderobe, vil du alltid ha noe å pakke i feriekofferten, som du vil føle deg vel og fin i. År etter år!

DENIMSKJØRTET: Moteprofil Darja Barannik trekker frem denimskjørtet som en god investering i sommergarderoben. Dette kan du style på mange måter! Kr 499 hos Mango.
DENIMSKJØRTET: Moteprofil Darja Barannik trekker frem denimskjørtet som en god investering i sommergarderoben. Dette kan du style på mange måter! Kr 499 hos Mango. Vis mer

Moteekspertenes must-haves

Men hvor i alle dager starter man? Hva er basisgarderoben? Det er naturligvis opp til deg, men Einarsdottir og Barannik har gode råd på veien.

Det er nemlig enkelte pieces du antageligvis vil takke deg selv for å ha investert i, om du ikke allerede eier dem. Dette er moteekspertenes must i sommergarderoben:

LINBUKSEN

Klassiske, og ikke minst veldig behagelige i varmen. Og tross alt ekstra trendy om dagen.

– Jeg lover deg at du får bruk for denne, understreker Einarsdottir.

– Lin er lett og luftig, og digg om sommeren. Krøller lett, men det er en del av sjarmen. Derfor topp å pakke i kofferten!

Einarsdottir trekker frem Cos og StyleIn som personlige sommerfavoritter om du skal shoppe litt.

– De har alltid fine lindresser og sommerkjoler, tipser hun.

STYLING: Moteprofil Darja Barannik minner om at tidløse plagg kan få en helt ny look om du styler med belter eller tilbehør. Foto: Instagram @darjabarannik
STYLING: Moteprofil Darja Barannik minner om at tidløse plagg kan få en helt ny look om du styler med belter eller tilbehør. Foto: Instagram @darjabarannik Vis mer

BADEDRAKTEN

En god gammeldags one piece er både elegant og kan brukes på flere måter.

– Badedrakten er tilbake, og den kan med fordel brukes også utenfor stranden.

– Min er sort og asymmetrisk for det lille ekstra, fra Envelope 1976. Jeg bruker den både morgen og kveld, enten alene eller som en del av et antrekk, sier Einarsdottir.

DEN HVITE SINGLETEN

Ikke alle sommerantrekk trenger å være så fancy eller kompliserte – en mer avslappet eller simpel look er en stor del av hele sommerstemningen. Det er deilig å bare kunne slenge på seg noe, helt ukomplisert.

Derfor trekker Darja frem den enkle, hvite som et must.

– Anine Bing-singletene mine bruker jeg nesten hver dag. Eva tank er min favoritt!

KASJMIRGENSEREN

Skandinavisk sommer er deilig – dét er det ingen tvil om. Men det er ikke til å stikke under stol at vi bor i en av verdens mindre varme deler, og at det kan bli kaldt også på sommerstid. Strikken blir med oss året rundt, med andre ord.

Myk kasjmir mot solkysset hud? Ja, takk!

– Perfekt å kaste over seg på sene sommerkvelder. Kasjmirgenseren er essensiell i garderoben min året rundt, sier Barannik.

– Er du ute etter strikk som varer bør du sjekke ut norske Kashmina eller danske Skall Studio eller Aiayu, tipser Einarsdottir.

BADEDRAKTEN ER BACK: Denne badedrakten fra Envelope1976 er fin i seg selv, og funker også veldig fint som topp. Foto: Instagram @envelope1976
BADEDRAKTEN ER BACK: Denne badedrakten fra Envelope1976 er fin i seg selv, og funker også veldig fint som topp. Foto: Instagram @envelope1976 Vis mer

SJALET

Et fint sjal gir deg mange stylingmuligheter.

– Fint å knyte på hodet når man ikke gidder å vaske håret hver dag. Kan også pynte opp veska, tipser Einarsdottir.

– Spander på deg et i silke, så har du det en stund, legger hun til.

DENIMSKJØRTET & DENIMSHORTSEN

Er det noe som virkelig er tidløst, er det denim. Et godt materiale som kler liten og stor året rundt, og gjerne på sommerstid.

– Disse to er mine go-tos hele sommeren. Enten det er kombinert med en bikinitopp på stranden, eller med en partytopp på kvelden, sier Barannik.

Einarsdottir er helt med på shortsen, men den må ikke nødvendigvis være av slaget denim.

– Den kan komme i mange varianter, men det holder lenge med en i denim – som en klassisk Levis’ 501 – og en litt mer dresset variant, sier hun.

SOMMERKJOLEN

Både Barannik og Einarsdottir mener sommerkjolen er et absolutt must.

– Den perfekte sommerkjolen kan vært kort eller lang, men jeg ville gått for en sommerlig, hvit variant med noen morsomme detaljer. Dette kan være alt fra iøynefallende snitt eller cut-outs, unik materialmiks eller noen knapper som gjør litt ut av seg, sier Barannik.

– En hvit kjole med en hatt, gullsmykker og noen fine sko er etter min mening oppskriften på en sommerdrøm!

Einarsdottir innrømmer at det kan være hendig å ha flere enn én sommerkjole, også.

– Jeg har én lett og luftig som jeg bruker stort sett hver dag hele sommeren, og med ullgenser til utover høsten, og én som er litt finere til bruk på sene sommerkvelder, sier hun.

– Se etter gode materialer som lin og silke også her. Og en håndholdt steamer holder de fine, tipser hun.

FLIP FLOPS: Både Barannik og Einarsdottir elsker flip flops - og favorittene er fra norske Sleepers. Foto: Instagram @darjabarannik
FLIP FLOPS: Både Barannik og Einarsdottir elsker flip flops - og favorittene er fra norske Sleepers. Foto: Instagram @darjabarannik Vis mer

SARONGEN

Kanskje noe undervurdert i garderoben hos flere av oss – men Einarsdottir trekker den frem som et absolutt must. Året rundt!

– Enkelt og praktisk å ta på når du skal rett til eller fra stranda. Kan også brukes som sitteunderlag og som et lett teppe på lange flyturer – jeg har som regel en i veska hele året når jeg er på reise.

SANDALENE

Sandaler om sommeren er et åpenbart valg. Einarsdottir velger vekk hæler for sandaler om sommeren – og har gjerne med et par flip flops i veska.

– Jeg trenger ikke hæler om sommeren, sier hun.

– Flip floppene mine er fra norske Sleepers – et mer bærekraftig alternativ til verdens mest solgte fottøy, tipser hun.

Også Barannik er team Sleepers.

– Sleepers er de beste flip flopsene jeg har prøvd. De gnager ikke mellom tærne og sålen er utrolig myk og behagelig. En enkel sko som passer til både fest og hverdag, sier Barannik.

KLASSIKEREN: Ingenting er bedre enn sandaler om sommeren! Foto: Instagram @darjabarannik
KLASSIKEREN: Ingenting er bedre enn sandaler om sommeren! Foto: Instagram @darjabarannik Vis mer

– Skal jeg trekke frem en spesifikk ting fra sommergarderoben, må det kanskje være mine første Hermès-sandler, Oran, som jeg kjøpte for over et tiår siden.

– Jeg har fått avkastning på den investeringen vil jeg si, forteller Barannik som bruker paret flittig både hjemme og på ferie, til både jeans og kjoler.

I tillegg, er moteekspertene enige om én siste, åpenbar ting som bør få innpass i sommergarderoben:

– En stråveske!

STRÅVESKEN: Praktisk og chic, uansett om du skal vandre i byen, på stranda eller i parken! Fine stråvesker fra Camilla Pihl, kr 300 for liten størrelse hos Vakre Vene.
STRÅVESKEN: Praktisk og chic, uansett om du skal vandre i byen, på stranda eller i parken! Fine stråvesker fra Camilla Pihl, kr 300 for liten størrelse hos Vakre Vene. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer