Sjampo

- Du trenger kun å påføre sjampoen i hodebunnen

Ifølge frisøren er det bortkastet å vaske hele håret med sjampo.

SJAMPO: Visste du at det ikke er noen vits i å bruke sjampo i hele håret?  Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
SJAMPO: Visste du at det ikke er noen vits i å bruke sjampo i hele håret? Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert fått med deg at det ikke er nødvendig å vaske håret hver eneste dag. Men visste du at det heller ikke er nødvendig å bruke sjampo fra rot til spiss de dagene du vasker det? Ifølge frisøren er det faktisk helt bortkastet å vaske hele håret med sjampo. 

LES OGSÅ: Bli kvitt fett hår fort

Bruk sjampo kun i hodebunnen 

Agnes Gulbrandsen, som er frisør, makeupartist og gründer av frisørkjeden Gevir i Oslo, har tidligere fortalt at det ikke er nødvendig å bruke sjampo i hele håret. 

Det er faktisk kun hodebunnen/hårrøttene som egentlig trenger sjamponering

- Ikke vask hele håret fra rot til spiss.

Du trenger kun å påføre sjampoen i hodebunnen, og heller la den renne gjennom lengdene. En lur sjampo-tommelfingerregel er å ta hensyn til hodebunn, ikke hår.

Årsaken til dette er at hodebunnen fungerer akkurat som huden, og har dermed et behov for å renses jevnlig. 

- Derfor anbefaler jeg deg å se an hodebunnens tilstand når du velger sjampo, og ikke hårets. 

Er du usikker på om du bruker riktig sjampo til din hodebunn, bør du forhøre deg i en frisørsalong. 

LES OGSÅ: Slik bruker du hårolje 

Kur og balsam skal kun i lengdene 

- Hårkur og balsam bør derimot være basert på hårets tilstand, sier Gulbrandsen.

Mens sjampo renser hodebunnen, gir hårkur og balsam håret den fuktigheten og pleien det trenger for å holde seg sunt og sterkt. 

Det anbefales å bruke balsam hver gang du vasker håret, da det pleier, lukker skjellaget og lager en tynn beskyttende hinne på hårstrået. Dropper du balsamen blir håret gjerne tørt, matt og statisk. 

Hårkurer trenger du kun å bruke én gang i uken. 

Det som er viktig å huske på når du bruker kur og balsam er å ikke påføre produktene helt inntil hodebunnen. Gjør du dette kan håret fort se både tungt og fett ut allerede samme dag som du vasket det.

Hodebunnen produserer nemlig talg selv, og denne gir håret næring. Med andre ord: Ikke bruk kur eller balsam i de tre til fem centimeterne av håret som ligger nærmest hodebunnen.

LES OGSÅ: 9 hårtabber du bør unngå 

Riktig kurbehandling til ditt hår 

Er du usikker på hva slags kur du bør bruke? Da kan du ta en titt på tipsene nedenfor: 

Bleket eller sterkt kjemisk behandlet hår: For bleket eller sterkt kjemisk behandlet hår skal det brukes hovedsakelig protein- eller keratinkurer. Keratin er hårets protein og det utgjør omtrent 85 prosent av håret ditt. Derfor er det ekstra viktig å gi håret påfyll av dette når du stripper det med kjemiske behandlinger. 

Farget hår: Bruk en kur som inneholder mye antioksidanter i tillegg til protein og fuktighet. Antioksidantene beskytter fargen fra å falme, så dermed vil fargen holde seg og se blankere ut lenger. Leave in-kurer egner seg også godt farget hår. Disse produktene kommer ofte i sprayform og gir deg et mer beskyttende lag på håret.

Tykt, brusete og tørt hår: Her trengs det hovedsakelig fuktighetskurer, helst med mykgjørende egenskaper fra diverse pleiende og gjenoppbyggende oljer.

Krøllete hår: Krøllete hår er ofte tørt og trenger derfor ekstra fuktighet, mykhet og spenst for å se best mulig ut. Her må det brukes en kur som er tilpasset krøllete hårtyper. 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer