Lavendel

Duftene som får deg til å slappe av

Sjekk hvorfor lavendel- og mandeltreolje er så avslappende og bra.

AVSLAPPENDE LAVENDEL: Lavendelduften har en beroligende effekt, har forskning vist.  Foto: StockFood
AVSLAPPENDE LAVENDEL: Lavendelduften har en beroligende effekt, har forskning vist. Foto: StockFood Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et effektivt tips mot stress, er det å kaste seg over naturens svar på avslapping. Sandeltre er blant de mest beroligende ingrediensene i aromatiske oljer, og er kjent for å virke meditativ og avslappende. En gruppe forskere ved Ruhr universitetet i Bochum i Tyskland har funnet ut at huden på egen hånd kan fornye seg ved å bli utsatt for duften av sandeltre.

Resultatet er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Investigative Dermatology (les mer om studien her!), og viser at antall hudceller som med alderen blir sløvere, i visse tilfeller kan fornye seg med opptil 32 prosent (ikke alle testpersoner var mottakelige).

Lavendel, kjent for å være søvndyssende, har også vitenskapspapirene i orden som en zen-ingrediens.

I USA blir den kalt naturens mini-stesolid (nervemedisin). Hudleger i USA har nemlig funnet ut at dersom pasienter med nåleskrekk blir utsatt for duften av lavendel, slapper de mer av.

I tillegg sies lavendelolje å ha en positiv effekt både på huden og immunforsvaret, skriver Bodyecology.com.

LES OGSÅ: Tipset som garanterer sunne negler

Stress og hud

Mangel på restitusjon og avslapping påvirker kropp og særlig hud på en så negativ måte at emnet får selvstendige kapitler i de nyeste amerikanske hudlegebøkene. Stress kan forårsake alt fra hudsykdommene rosacea til psoriasis, har forskning vist.

Utover dette vil et for høyt nivå av stresshormonet kortisol sette i gang de ustabile iltmolekylene (frie radikaler), som alltid og uten unntak elder huden for tidlig.

Det vil med andre ord både være fordelaktig for hud, kropp og sinn å ha noen avslappende dufter - som lavendel og mandeltre, rundt seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer