Kjøpe undertøy:

Ekspert: – 80 prosent av kvinner velger feil bh

Visste du også at vi bør ha minst fire ulike bh-er i undertøyskuffen?

FINNE RIKTIG BH: Det er ikke alltid like lett, og faktisk velger 80 prosent av oss feil! Foto: Scanpix
FINNE RIKTIG BH: Det er ikke alltid like lett, og faktisk velger 80 prosent av oss feil! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Det å kjøpe seg nytt undertøy, da spesielt en ny bh, kan for mange bli litt av et prosjekt. Det er ikke spesielt moro når det hverken ser fint ut eller sitter godt på.

Flere i KK-redaksjonen har planer om å oppdatere undertøyskuffen i nærmeste fremtid, og derfor bestemte vi oss for å kontakte ekspertene for å få svar på spørsmålene vi lurer på.

Finn din perfekte bh

Det er nok mange som har sine favorittbh-er i klesskapet, men visste du at du faktisk bør ha minst fire ulike bh-er i skuffen din til enhver tid?

Det sier Annbjørg Nessa, salgsrepresentant for Wacoal, Norge. Ifølge henne er det nemlig ikke slik at en bh er optimal for alle mulige antrekk.

– Ulike situasjoner eller klesplagg krever ulikt undertøy.

Når du har funnet den rette bh-en til rett anledning, er det viktig at den sitter godt, er komfortabel og har perfekt passform for din kropp. Det er nemlig her vi kvinner sliter litt når vi skal kjøpe bh. Vi har faktisk en tendens til å kjøpe feil størrelse gang på gang!

KJØPER OFTE FEIL: 80 prosent av oss kjøper faktisk feil bh! Foto: Scanpix
KJØPER OFTE FEIL: 80 prosent av oss kjøper faktisk feil bh! Foto: Scanpix Vis mer

– Den aller mest vanlige feilen ved kjøp av bh er at kundene velger for stor omkrets eller for liten cup, forteller Nessa og fortsetter:

– Ofte er grunnen til det at man ikke ønsker valker på ryggen, men dersom du velger rett omkrets vil bh-en holde seg nede på ryggen og dermed lage mindre av dette. Og dersom cup-en blir stor nok, vil hele brystet komme opp i bh-en og ikke skape såkalt «sideboob» eller «muffinspupp».

Nessa jobber nå som salgsrepresentant, men sitter på mye butikkerfaring. Hun pleier også i stikke innom butikkene for å hjelpe kundene der.

– 80 prosent av kvinner velger feil bh. Jeg tror 75B og 80B er de mest misbrukte størrelsene her i Norge. De fleste som bruker denne størrelsen ligger som regel mellom 65 og 70 og en D og E-cup.

Til høyre ser du hvordan bh-en skal sitte. Foto: Wacoal
Til høyre ser du hvordan bh-en skal sitte. Foto: Wacoal Vis mer

110 individuelle bh-størrelser

Beate Higley, managing director hos Change, forteller til KK at det finnes over 110 individuelle bh-størrelser.

– Det gjør at man faktisk kan finne en bh som sitter «skreddersydd». Men sjansen for å ende opp med en av de 109 andre mulighetene som ikke sitter perfekt, er stor.

Ikke bare kan du risikere at undertøyet sitter feil, men det kan bli ganske ubehagelig på andre måter i lengden.

– Vekten av bysten vil nesten utelukkende bæres på skuldrene dine.

SITTER DEN FEIL? Ikke bare kan de se rart ut, men vekten av bysten vil nesten utelukkende bæres på skuldrene dine dersom bh-en ikke sitter riktig. Foto: Scanpix
SITTER DEN FEIL? Ikke bare kan de se rart ut, men vekten av bysten vil nesten utelukkende bæres på skuldrene dine dersom bh-en ikke sitter riktig. Foto: Scanpix Vis mer

Vask riktig

Når du først har funnet de perfekte bh-ene, så er det en god ide å notere seg hvordan de bør vaskes. For ifølge Higley hos Change vil det å behandle bh-er med omtanke virkelig forlenge levetiden.

Begge ekspertene anbefaler at undertøyet vaskes for hånd. Annbjørg Nessa i Wacoal tipser også om å la bh-ene lufttørke og gi de noen hviledager.

Når det kommer til hva bh-ene skal vaskes med, har Higley noen gode tips:

– Bruk såpe uten enzymer og blekemiddel. Enzymer forringer lykraen, og såpe med blekemiddel endrer fargen på undertøyet. Hvitt undertøy er også farget inn, så såpe med blekemiddel vil også endre denne fargen til sin opprinnelige «råfarge» - noe som er tilnærmet lys grå.

Selv om håndvask uten tvil er det beste for undertøyet ditt, så er det ingen hemmelighet at mange tyr til maskinen. Skulle du kjenne deg igjen i dette bør du følge med nå:

– Vasker du spile-bh-en din i maskin, må du alltid bruke vaskepose. Men vær likevel oppmerksom på at bh-en kan bli skadet og få ødelagt fasongen sin når posen vaskes sammen med annet tøy, sier Higley i Change og fortsetter:

– Vått tøy er tungt og kan ødelegge både spiler, vattering og fasong. Pass også vært godt på å aldri vaske blonder og glatte, lekre stoffer sammen med plagg som har glidelås. Den vil ofte lage nupper og hull på andre plagg den vaskes sammen med.

Når bh-ene er vasket til perfeksjon, er det viktig at du tenker på hvordan du oppbevarer dem.

– Ikke vreng en formpresset, vattert skål, men la den ligge pent i skuffen og bruk gjerne noen sokker bak skålene slik at de ikke blir klemt. Andre bh-er kan legges dobbelt uten problem.

OPPBEVARING: Legger du bh-ene dine fint ned i skuffen, vil de holde formen sin fin og god i lang tid. Foto: Scanpix
OPPBEVARING: Legger du bh-ene dine fint ned i skuffen, vil de holde formen sin fin og god i lang tid. Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer