UGGs:

Ekspert advarer mot svært populær vintersko

Derfor mener den britiske kirurgen at du bør styre unna UGGs.

STYR UNNA UGGS: Svært populære og svært komfortable, men kan også være svært uheldige for beina dine. FOTO: Scanpix
STYR UNNA UGGS: Svært populære og svært komfortable, men kan også være svært uheldige for beina dine. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har nok sett dem før og mange av oss eier et par eller to, men sannheten er at UGGs ikke er veldig bra for deg. Ikke bare for føttene dine, men faktisk for holdningen din, knærne og ryggen. Det forteller den britiske kirurgen Ian McDermott, som er spesialisert i kneoperasjoner, til The Sun.

- Skoene er kanskje komfortable, men de gir ikke nok støtte og kan gjøre deg kalvbeint, sier han og forteller at ved verste tilfelle kan de også gi deg dårlig holdning, smerter i både knær og rygg som kan bli så ille at man faktisk må operere.

Dermott legger også til at dette ikke bare gjelder UGGs, men alle slike myke sko. Og grunnen til det er enkel: de gir deg ikke nok støtte. Vivienne Locke, kiropraktor hos Atlasklinikken, forteller til KK at hun er enig i det den britiske kirurgen sier, men at det ikke bare er skoen sin feil.

LES OGSÅ: Nå kommer korsettet du skal bruke på trening

ANBEFALER IKKE UGGS: De er kanskje veldig komfortable, men ikke det beste valget av årets vintersko, mener britisk kirurg. Foto: Scanpix
ANBEFALER IKKE UGGS: De er kanskje veldig komfortable, men ikke det beste valget av årets vintersko, mener britisk kirurg. Foto: Scanpix Vis mer

- Den myke sålen i de mest populære utgavene forsterker de underliggende svakhetene mange jenter allerede har i beina. Det er derfor ikke helt skoen sin «feil», men det at noen har for svak muskulatur i legger og føtter som gjør at de faller innover i fotbuen - såkalt overpronasjon.

Locke forteller at dette kan forplante seg opp til klærne og gi dem genu valgus, eller kjent som det å være kalvbeint.

- Det er ikke sånn at vi MÅ ha en oppbygging under selve fotbuen, men om skoens undersåle er noe mer solid, vil den ikke slites så rakst til en form som fremhever denne tendensen til overpronasjon.

- Hvilke sko er det man absolutt bør unngå å bruke på vinteren?

- Det blir litt vanskelig å si akkurat hva du bør unngå, men jeg ville lagt vekt på sålens hardthet/stabilitet framfor ren mote. En tykk såle med så høy prosent rent gummi som mulig vil gi deg god støtte, isolere deg bedre fra konduksjonskulda fra bakken OG gjøre deg stødigere på isen. UGGs er nemlig svært glatte!

Carita Jonassen, brand manager UGG Norden og Baltikum, forteller til KK at merket har tatt flere grep for å forbedre skoen de siste årene.

- Classic-modellen og Classic Mini-Short og Tall ble både vannavstøtende og beskyttet mot smuss.

Jonassen forklarer at skoen også fikk inn en ny såle som skal gi komfort og samtidig være elastisk og motstandsdyktig.

- Vi har noen vintermodeller - såkalte «Weatherboots» som egnet seg på føre med snø, regn og sludd.

Hun trekker blant annet frem modellene Butte og Adirondack.

- De kan brukes ned til -32 grader.

LES OGSÅ: Magasinet Grazia retusjerte bort håret til Lupita Nyong'o. Påstår de ikke har gjort det selv

4 krav du må stille til vinterskoene dine

Som Locke sier er det ikke vinterskoens utseende som bør være førsteprioritering når du skal kjøpe vintersko. Vi bor tross alt i et kaldt, snø-rikt og til tider is-belagt land, så at skoen er klar for disse forholdene er svært viktig.

Pål Helgeland, Country Manager for Timberland, og Siri Findal, designer for skomerket Since Oslo, har delt hvilke krav du bør stille til vinterskoene du skal kjøpe i år.

1. De må tåle fuktighet
Både Helgeland og Findal trekker frem dette først. For hvis det er én ting som er kjedelig, så er det når det føles som om man tråkker rundt i en sølepytt. Nei, på vinteren er det som oftest ikke vanndammer som omringer oss, men snø smelter det også! Akkurat dette er ikke noe du får testet ut i butikk, så spør dem som jobber der og søk gjerne litt rundt på nettsider om du finner noen som har testet skoene og delt sine erfaringer.

2. Gummisåle er et «must»
Akkurat som det er kjipt å gå rundt med våte sko, er det heller ikke noe gøy å falle gang på gang på glatt bakke. Dersom dette er noe du ønsker å unngå (og hvem gjør vel ikke det?), tipser Findal i Since om å gå for en gummisåle, noe Helgeland i Timberland også støtter.

- En rå gummisåle gir bra grep på underlaget, sier Helgeland.

3. Den bør være foret
Selv om vi har funnet oss vanntette sko med god såle, er det jo ikke en vintersko dersom den ikke er varm og god! Da vi tok en prat med Pål Helgeland fortalte han om en type for ved navn «primaloft». Dette foret er utviklet av NASA og er en erstatning til dun.

- Foret er veldig lett, men isolerer fantastisk godt.

Siri Findal nevner flere fordeler ved å gå for sko som er foret 100 prosent med ull.

- Ull er antibakteriell, hindrer lukt og er som oftest allergivennlig.

4. Sørg for at de er komfortable
Når du har fått krysset av kravene over, er det veldig viktig at skoen faktisk er komfortabel og at du er fornøyd med utseende på den. Dette er selvfølgelig vanskelig å teste ut dersom du skal shoppe over nett, men igjen: Søk litt rundt på Internett etter tester og evalueringer, så kanskje det kan hjelpe deg. Men det beste er jo å prøve i butikk. Bruk litt tid og gå rundt i butikken slik at du får et lite inntrykk. Og til slutt har Findal nok et tips som er greit å ha med seg ut på shopping:

- Pass på at skoene er store nok til å ha ullsokker i.

LES OGSÅ: 3 ting du må vite om ullundertøyet ditt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer