Hudpleie

Ekspert ut mot mirakelkur: - Ingen tvil om at det er lureri

Disse videoene lover mirakelkur til de som sliter med dårlig hud. Men er det faktisk sant?

LURERI: Det florerer av videoer i sosiale medier som lover plettfri hud. Lureri, sier eksperten. Foto: Skjermdump
LURERI: Det florerer av videoer i sosiale medier som lover plettfri hud. Lureri, sier eksperten. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

Du har sikkert sett det på Instagram, Facebook eller lignende. Artikler, videoer og annonser som lover både det ene og det andre. Det kan være alt fra hvordan du kan bli millionær over natta, eller hvordan du kan bli kvitt grått hår en gang for alle.

Vel, det er selvfølgelig ikke så lett som det høres ut som. Og det vet mange. Likevel så er det lett å la seg rive med når videoen viser at man faktisk kan få det til.

En slik video har vi kommet over nå. Eller - flere videoer for den saks skyld. Her om dagen poppet det opp en video på Instagram som viser hvordan en mirakelkrem gir deg plettfri hud!

Her ser vi mennesker med tette porer og svært så uren hud rett og slett får en helt ny hud ved å bruke denne kremen. Tvilsomt? Ja, så absolutt.

- Jeg har rett og slett ikke ord, skriver Michael Zangani, hudlege ved Volvat og mannen bak hudlegebloggen drzangani.no, i en mail til KK.

- Det er ikke tvil om at det er lureri og jeg kan ikke forstå at man kan i det hele tatt tro på det. Dessverre spiller de sikkert på usikkerheten til folk, og i enkelte tilfeller på den desperate følelsen pasienter med slike hudplager har. Det er rett og slett umulig å kunne behandle slike tilstander med en krem på denne måten. Det finnes rett og slett ikke, forteller hudlegen.

Til info: KK har forsøkt å få et tilsvar fra de bak Instagram- og Tik Tok-kontoene, samt leverandørene av merkene som blir nevnt, uten hell.

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump Vis mer

- Får tjent en fin slump penger før noen griper inn

Dag Inge Fjeld, høyskolelektor på Institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania, har følgende å si om denne typen annonsering:

- Det virker som om dette er et annonsenettverk utviklet på samme måte som dem som florerer på Facebook som skal avsløre «Stordalens fantastiske metode». Ved å bruke software for annonseblokkering har man fått luket dem bort fra websider. Da flytter de heller videre til Instagram.

Fjeld forteller at nettverket tjener enormt på å knytte annonser til hva bildene indikerer av brukernes bekymringer.

- Det er vanskelig å få bort dette. Mennesker har alltid vært svake for mirakelkurer. På en måte er vi tilbake til det gamle ville vesten med kvakksalvere som reiste rundt med mirakelkurer. Som fort forsvant fra byen, og sørget for å returnere med ny vogn, iført nye klær og med nye plager som kunne kureres. Det er slik jeg tror disse aktørene operer. Det er så mange muligheter for å trikse, samt så lite overvåkning hos dem at man får tjent en fin slump penger før noen griper inn.

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump Vis mer

- Bør alltid gjøre forundersøkelser

Nina Elise Dietzel, juridisk seniorrådgiver i Forbrukertilsynet, skriver i en mail til KK at markedsføringsloven kommer til anvendelse der markedsføringen retter seg mot forbrukere i Norge.

Kontoene vi har hentet frem ser ut til å være utenlandske, og dermed oppstår det et spørsmål om markedsføringen er beregnet på det norske markedet slik at loven kommer til anvendelse.

- Der markedsføringsloven kommer til anvendelse, så vil det være villedende og forbudt å gi uriktige opplysninger i markedsføringen eller på annen måte villede forbrukerne. For eksempel om hvilke resultater som kan forventes ved bruk av et produkt.

Ifølge Dietzel krever også markedsføringsloven at alle påstander i markedsføringen, for eksempel et produkts egenskaper eller virkning, skal kunne dokumenteres. Om ikke vil markedsføringen lett være villedende og forbudt.

- På Instagram gjelder de samme rådene som vi ellers gir til forbrukere ved handel på nett: Man bør alltid gjøre forundersøkelser før man handler fra et ukjent nettsted. Man bør ikke stole blindt på brukeromtaler i markedsføringen, men søke aktivt etter informasjon på egenhånd.

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump Vis mer

Svarer ikke

Vi har forsøkt å kontakte både Tik Tok-brukere, Instagram-kontoer, nettforhandlere og produsenter angående denne saken. Ingen har svart på våre hendelser, hverken per email eller i diverse innbokser i sosiale medier.

Noen av disse kontoene har hundretusener av følgere, og i kommentarfeltet deres står det både det ene og det andre. Noen har lagt merke til at det må være noe juks i disse videoene, mens andre er overbevist og lurer på hvor man kan få kjøpt det.

Vi skulle selvfølgelig ønske at et slikt mirkelprodukt fantes kun et tastetrykk unna, men som hudlege Michael Zangani kan bekrefte, så er nok det du ser på disse bildene for godt til å være sant.

Neste gang du befinner deg i sosiale medier og et slik produkt popper opp, er det greit å ha rådene til Forbrukertilsynet i bakhodet: «Man bør alltid gjøre forundersøkelser før man handler fra et ukjent nettsted. Man bør ikke stole blindt på brukeromtaler i markedsføringen, men søke aktivt etter informasjon på egenhånd.»

Dette kjennetegner kombinasjonshud og slik finner du riktig hudpleie. Vis mer
Dette kjennetegner tørr hud og slik behandler du det. Vis mer
Dette kjennetegner fet hud og slik behandler du det. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer