Klesindustrien er en versting når det kommer til klima. Det er ikke noe nytt. Den står nemlig for store deler av verdens klimautslipp. Akkurat hvor mye det er er det imidlertid litt uenigheter om.
– I tillegg bruker de enorme mengder kjemikalier, olje og vann, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.
For noen uker siden fikk verden se de rystende bildene av fjellene med brukte klær kassert i ørkenen utenfor Chile.
På verdensbasis er klesindustrien en av de som bidrar mest til global oppvarming som den nest mest forurensende industrien etter oljeindustrien. Og ifølge Verdensbanken vil utslippene fra klesindustrien øke med femti prosent frem til 2030 dersom ingenting gjøres, skrev KKs moteansvarlig, Ida Elise Eide Einarsdóttir, da bildene først så dagens lys.
Så hva kan vi som forbrukere gjøre for å stoppe dette? Eller for å i det minste gjøre en forskjell? Her er moteprofilenes beste tips til hvordan du kan shoppe mer bærekraftig:

Føler du på moteskam?
– Tar tid å endre vaner
Camilla Harbu Bielecki er kvinnen bak Instagramkontoen @tidstypisk og er daglig leder for vintagebutikken med samme navn, som ligger på Sinsen i Oslo. I tillegg er hun forfatter av boken «Tidstypisk – Ting som tåler tidens tann», som handler om nettopp vintage og gjenbruk.
Bieleckis mål med både Instagram, butikk og bok er få flere til å velge brukt fremfor nytt, inspirere og opplyse til hvordan man kan finne sin stil og ta vare på det man allerede har, uten å få lyst til å kjøpe nye ting.

Selv har hun knapt kjøpt et nyprodusert plagg de siste årene, og handler det aller meste brukt – både til garderoben og til hjemmet. De forferdelige bildene av digre fjell av kasserte klær i ørkenen er både skremmende og ubehagelige, men også viktig, mener vintageentusiasten.
– Mange får nok litt dårlig samvittighet, noe som jo kan føre til en holdningsverdi, selv om det tar tid å endre vaner.
Hun mener slike nyhetsinnslag gjør oss mer bevisst på klimakrisen og at forbruket vårt har en bakside. Bieleckis aller beste tips er først og fremst å «shoppe» i egen garderobe og bruke det du har fra før.
Om du ikke finner det plagget du trenger i garderoben du allerede har, er selvsagt Tidstypisk-gründerens neste tips for bærekraftig shopping å oppsøke gjenbruks- og vintagebutikker.
– Eller sjekk loppemarkeder, Finn og Tise neste gang du trenger noe «nytt» eller ønsker deg noe annet.
Hun mener det handler om å endre vaner, selv om det kan ta litt tid. Her gjelder det derfor å ikke gi opp om du «går på en smell» innimellom. Minn deg selv på at det ikke bare er mer miljøvennlig å velge brukt – det gir deg også sjansen til å finne mer spesielle ting av god kvalitet og med en super passform til nettopp din kropp.
– Unngå butikker som selger nye ting. Det er så lett å gå innom nærmeste kjøpesenter eller butikk som selger nye klær og ting, for eksempel på vei hjem fra jobb. For å ikke snakke om å klikke hjem noe nytt fra døgnåpne nettbutikker. Slutt med det, oppfordrer Bielecki.
– Velger du brukt får du muligheten til å kjøpe kostbare og eksklusive plagg du ønsker deg, men som du kanskje ikke har råd til splitter nytt. Bedre kvalitet betyr lengre levetid, forteller hun.
Ellers råder hun å tenke deg en ekstra gang om før du handler. Hvor mye har du egentlig lyst på dette plagget? Hun tror vi rett og slett må venne oss til å bruke mer tid på både planlegging og shopping. Det er fortsatt lov å være glad i klær og opptatt av mote, så lenge man er mer bevisst som forbruker og velger brukt.
– Om du er litt mer tålmodig, handler med hjertet og magefølelsen, er min erfaring at du også ender opp med ting du blir mer glad i og vil ta godt vare på og bruke lenge.
Ellers råder Bielecki å velge kortreist og lokalt produsert. Er du flink til å handle færre billige plagg, styre unna sesongens trendplagg (som du fort går lei av) og i stedet legge penger på god kvalitet og passform – vil du alltid ha tidløse og flotte plagg å velge fra i egen garderobe, mener hun. Hun råder også alle å ta en titt på vaskelappen inni plagget, og styre unna plagg i syntetiske materialer som skiller ut mikroplast i vask.
– Alle kan gjøre litt, ingen kan gjøre alt. Det gjelder å ikke gi opp, men å sette seg små mål. Alle må starte et sted. Ja, det tar litt tid å finne en bukse eller en kjole i riktig størrelse brukt, og du må sannsynligvis rote gjennom mye for å finne de virkelige skattene, men gleden når du endelig gjør et kupp, den er så god, forteller Bielecki.
Alle kan gjøre noe
Anja Bakken Riise er en miljøverner med stor M, og har ikke vært sjelden å se i diverse nyhetskanaler når det gjelder klimakrisen. Hun er leder i Framtiden av våre hender og har gitt ut boken «Mitt klimaregnskap», som handler om at det faktisk er mulig å leve bærekraftig.
Hun forteller at Framtiden i våre hender vil ha miljøavgift på klær, så det blant annet blir dyrere å bruke plast i klærne, og kreve levetidsmerking så man vet hvor lenge plaggene vil vare.

– Fast fashion-kjedene kan tilby kunstige billige klær fordi de bestiller enorme volum – mer enn de noen gang får solgt, og setter ut produksjonen til land hvor miljøreguleringer og arbeidsrettigheter står svakt, forteller hun.
Hun mener vi kan bidra til å redusere den enorme byrden klesindustrien har på miljøet ved å kjøpe færre klær, i bedre kvalitet og miljøvennlige materialer.
– Om du likevel trenger fornyelse, prøv å se om du kan får tak i det brukt først. Eller kanskje du kan bytte klær med en venn eller kjæreste, råder Riise.
Uansett tror hun på tidløse klær i høy kvalitet, som du kan bruke og være glad i lenge. Hun forteller at noen klær også er miljømerket, for eksempel med Svanemerket – og anbefaler å velge de klærne om du kan.

Bare krøll? Slakter norsk ullguide
Tipset alle kan ta i bruk
Moteeksperten Emilia de Poret er Klarnas Fashion Director. Hun er også en av to som står bak den svenske moteblogg- og podcasten «Säker Stil», hvor hun og makkeren tipser leserne sine om grønn og trendy mote. I tillegg er hun skribent for ELLE Sverige.

– Det er ikke vanskelig å kombinere smart og morsom shopping – både i forhold til lommeboken og miljøet, sier de Poret.
– Nå om dagen finnes det også mange digitale hjelpemidler der du kan se klimapåvirkningen kjøp av forskjellige plagg har.
Hun mener at du enkelt kan ta bedre shoppingvalg i hverdagen, kun med noen få, enkle tips og triks. Et tips hun mener alle kan ta i bruk for å bli mer bærekraftig, er å finne nye måter å bruke og style de klærne du allerede har.
– Det er nettopp det å bruke de plaggene lengst mulig som er det smarteste tipset, sier hun.
En god måte å gjøre dette på er ved å få et overblikk over garderoben din, og gå gjennom hva du har – og hva du mangler.
– Legg alt tøyet på sengen og del det i tre hauger; det du skal ta vare på, det du skal selge og det som skal gis bort til gjenbruk, forklarer hun.
Hun legger til at ved å investere i tidløse og ikoniske plagg som aldri går av moten, vil du alltid ha noe som passer, år etter år. For eksempel den hvite skjorten eller blusen, eller den sorte jakken eller trenchcoaten. Dette er ikke bare bra for miljøet, i lengden vil det både spare plass i garderoben din – og penger.
– Du behøver ikke fem jakker, men én du liker skikkelig godt.
Moteeksperten er heller ikke i tvil om at second-hand-shopping noe av det beste du kan gjøre for å skåne miljøet. Hun sier at du kan på denne måten finne unike klesplagg, som både gjør deg glad og som løfter basisplaggene du allerede har.
Her anbefaler også de Poret at du går opp en størrelse, ettersom det kan være vanskelig å finne riktig størrelse og passform. Ved å gjøre dette kan du uansett få en stilig oversized-look, ved å for eksempel se etter større herreskjorter eller blazere.
I tillegg presiserer hun at jo bedre du tar vare på klærne dine, jo lengre har du dem – og på den måten slipper du å hele tiden kjøpe nytt. Derfor er det viktig at du vasker klærne dine riktig ved å alltid følge vaskeanvisningene. Men ikke vask for ofte, prøv først å lufte klærne for å unngå unødvendig vask.
En god måte å ta vare på plaggene dine på, er ved å oppbevare dem ordentlig. Du kan for eksempel bruke dustbags til veskene dine og klesposer til klærne. For å beskytte klærne dine mot skadedyr, kan du legge noen sedertrekuler innerst i klesskapet og i skuffene.
– Lapp, reparer og fiks tøyet ditt. Kjøp et sysett og fiks den løse knappen selv. Bruk en kashmir-kam til kashmir- og ullplagg. Fiks jeansene dine, eller gå til skredderen for å få hjelp når de går i stykker. Jeans er på sitt peneste når de er litt slitte, mener de Poret.

Slik vil denne gjengen «rebrande» sying
– Litt klesskam skader ikke
Ida Elise Eide Einarsdóttir er KKs egne mote- og skjønnhetsansvarlig, og hun er klar når hun sier det samme som ekspertene: Det kan rett og slett ikke fortsette slik det gjør nå. Overproduksjonen må ned, og det samme må forbruket vårt. Hun mener alle har et ansvar.

– Det snakkes mye om at man ikke skal påføres klesskam for noe produsentene først og fremst er ansvarlige for, men litt skam tror jeg ikke skader. Eller i det minste en slags bevisstgjøring, sier hun og legger til:
– Motebransjen kommer aldri til å «redde verden», men bør likevel ansvarlig-gjøres ved å legge til rette for en grønnere mote for fremtiden, med respekt for både mennesker, dyr og miljø.
Einarsdóttir mener at alle kan gjøre litt, og tror at de fleste kunne trengt en garderobe-detox.
– Det gjør det dessuten lettere og mer oversiktlig å vite hva man skal ha på seg. Også er det gøy å vite at man gjør en forskjell.
Moteekspertens tips er ekle; ta en titt i klesskapet ditt og se hva du har fra før. Invester i gode baseplagg som er klassiske og tidløse – og som kan styles opp og ned etter anledning. Velg kvalitet når du først shopper, og gjør research og kjøp merker som er mer bærekraftig og har en uttalt grønnere satsning.
– Man trenger ikke nødvendigvis ha shoppestopp, selv om det utvilsomt er et svært godt bidrag. Men man kan i det minste tenke seg om to ganger før man kjøper noe, råder hun.
Hun oppfordrer også til å velge norsk og lokalt om du først skal kjøpe deg noe nytt, og understreker at der ikke alltid er sånn at pris er lik kvalitet, selv om de to ofte henger sammen.
– Velg deg plagg i gode naturmaterialer som varer lenge og som er enkle å vedlikeholde. Skaff deg litt kunnskap om enkel klespleie; hvordan vaske mindre og riktig, eller hvordan du kan stoppe et hull eller sy en rift. La deg inspirere av grønnere influensere som for eksempel Jenny Skavlan og hennes Fæbrik, forteller Einarsdottir.

Nå skal moten være grønn
