Hår:

Ekspertenes beste tips til deg med langt hår

Langt hår? Slik styler du det - på både praktisk og stilig vis.

LANGT HÅR: Dette gjelder for deg med langt hår, ifølge ekspertene. Foto: NTB
LANGT HÅR: Dette gjelder for deg med langt hår, ifølge ekspertene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Langt hår har typisk vært noe fascinerende og populært - uimotståelig vakkert, og unektelig feminint. Mang en naturlig korthåret kvinne vil kunne kjenne seg igjen i lengselen etter langt hår. Likevel, synes mange langhårete det er en skikkelig lettelse å klippe seg kort, og dermed slippe alt styret.

Heldigvis finnes det faktisk tips og triks som gjør langt hår mer håndterbart uten å klippe det - og det finnes også frisyrer og styling som absolutt egner seg best i langt hår. Ikke gi opp lengdene helt enda. Work what your mama gave you, sier vi bare!

Vi har spurt KKs skjønnhetsekspert Cecilie Krogh og Gevir-frisør og makeupartist Linn Linnea Helgeland om råd.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

1. Ikke slurv med kuren

Du er antageligvis ikke alene om å innimellom tenke at hårkurer er bortkastet, eller i det minste ikke så viktige. Kanskje er det vanskelig å merke noen effekt, kanskje er det unødvendig kostbart - kanskje er det vanskelig å velge kur.

Likevel ønsker Cecilie Krog starte med å understreke viktigheten av å kure håret regelmessig. Ifølge Krogh er det alltid det første tipset til de med langt hår.

KUR: En god hårkur bør være øverst på prioriteringslista om du har langt hår. Foto: NTB.
KUR: En god hårkur bør være øverst på prioriteringslista om du har langt hår. Foto: NTB. Vis mer

2. Klipp opp for letthet og stylingmuligheter

Frisør Linn Linnea Helgesen vil anbefale folk med langt hår å klippe opp litt. Selv om man ikke ønsker å ta av den totale lengden. En sveis med oppklipp gir letthet og gjør at håret faller mykere mot ansiktet.

- En av de største trendene denne høsten er den klassiske Jennifer Aniston-klippen. Vi opplever at flere kunder refererer til den oppklipte fronten og mer lag, forteller hun.

Frisyren gjør også styling av håret mye enklere. Enten du har naturlig fall eller bruker stylingverktøy, gir oppklipte lengder masse liv til frisyren.

- Det er detaljene som får langt hår til å gå fra å kun være lange lengder til å virkelig se ut som en frisyre!

3. Ikke glem å preppe!

Helgesen minner også om viktigheten av å preppe langt hår før styling. Det er avgjørende for godt hold!

- For å få et godt resultat er det viktig å bruke produkter etter hårets behov. Husk at håret alltid trenger en prepp med fuktighet, etterfulgt av produkter som gir deg ønsket sluttresultet, minner Helgesen.

- Husk også å bruke nok av produktet - mange er redde for å bruke for mye. Da får man ikke maksimal effekt av produktene sine.

Selv trekker hun frem favoritten Très Set fra Oribe til langt hår. Det er en mist-to-mousse som altså sprayes på istedenfor å fordeles med hendene. Det passer godt til langt hår.

- Spray den rikelig gjennom hele håret mens det er håndkletørt, over et serum eller en olje, tipser hun.

Husk også å bruke produkter med varmebeskyttende egenskaper når du skal bruke stylingverktøy!

- Et bonustips for å få stylingen til å holde bedre, spesielt i langt hår, er å ikke ta i håret når stylingen fortsatt er varm fra jernet. Vent til håret er avkjølt!

- Varmen fra jernet former håret, og avkjølingen bidrar sammen med de riktige produktene til å fiksere formene du har skapt, forklarer Helgesen.

STYLINGTIPS: Linn Linnea Helgesen har stylet og sminket mang en kjendis - og nå gir hun sine beste tips for langt hår til KK. Foto: @linnlinnea
STYLINGTIPS: Linn Linnea Helgesen har stylet og sminket mang en kjendis - og nå gir hun sine beste tips for langt hår til KK. Foto: @linnlinnea Vis mer

4. Sett deg inn i egne behov

Gjør hjemmeleksen din, og finn ut hva håret ditt trenger. Farget hår trenger for eksempel gjerne både fuktighet og proteiner. Ifølge Krogh, er denne kartleggingen alfa og omega.

- Jeg lover, bruker du litt ekstra tid på pleie, vil håret holde seg penere lenger. Det blir også lettere å style det, sier Krogh.

- Jeg pleier å si: «bruk sjampo for det håret trenger, og balsam for det du ønsker at håret skal gjøre».

Bruk altså for eksempel gjerne en fuktighetsgivende sjampo om håret trenger fukt, og avslutt med en volumbalsam for å gi håret ekstra volum, tipser Krogh.

5. Prøv deg på kontraster

- En måte å få lengden i håret ditt til å virkelig skinne er kontraster!, forteller Helgesen.

En lugg eller kortere front er en perfekt måte å gjøre dette på, ifølge frisøren.

- Her er det mange måter å eksperimentere på. En fyldig curtain bang er et godt eksempel for dem som inspireres av en mer markert front, mens en mer diskret tilnærming vil være å ramme inn ansiktet med lange lengder, og en front som har sitt startpunkt i hakehøyde, forklarer hun.

- Her er det viktig å ta ansiktsform, hårtype, struktur og livsstil med i beregningen for å finne ut hva som fungerer best på deg!

HOLD: Det er kledelig med styling som gir litt tekstur og liv i langt hår - ekspertene tipser til hvordan få det til å holde. Her på Cecilie Krogh. Foto: Astrid Waller.
HOLD: Det er kledelig med styling som gir litt tekstur og liv i langt hår - ekspertene tipser til hvordan få det til å holde. Her på Cecilie Krogh. Foto: Astrid Waller. Vis mer

6. Denne har du nok hørt før ... men klipp tuppene!

Ja, så må du ta litt av lengden likevel! Hårstussen bør ikke gå i glemmeboken, minner Krogh.

- Ved å kvitte seg med slitte tupper, tåler håret en litt røffere behandling.

I tillegg ser det naturligvis mye freshere ut!

- Husk at et tørrere høsthår gjør at håret blir sårbart, og at tuppene deles lettere.

Med andre ord: Har du fortsatt ikke stusset håret etter sommeren, er det nok på sin plass.

7. Når du skal lage krøller ...

Elsker du også følelsen av å være krølltopp for en dag, kanskje? Eller har du naturlige krøller du liker å fremheve eller forsterke? Da har du kanskje også opplevd at triksene du gjør med krølltangen ikke nødvendigvis holder seg særlig lenge.

Helgesen vet råd.

- Bruk en krølltang for å lage krøller, la dem kjøle seg ned før du så grer godt gjennom dem for å få store, voluminøse krøller som holder hele dagen.

Her tipser hun om at en fønbørste ikke er et dumt valg eller investering dersom man ønsker luftig og lett hår med myke bevegelser.

8. Visste du at du faktisk kan klippe inn tekstur?

OPPKLIPP: Jennifer Anistons hår har stadig vært trendy, og hun har alltid vært god på lengder med oppklipp som fint rammer inn ansiktet. Foto: NTB.
OPPKLIPP: Jennifer Anistons hår har stadig vært trendy, og hun har alltid vært god på lengder med oppklipp som fint rammer inn ansiktet. Foto: NTB. Vis mer

Tekstur er det for eksempel mange med flatt eller tynt hår som ønsker seg. Mer tyngde, mer liv? Ja, takk!

I lengre hår, er det ingen dum idé å klippe inn tekstur i frisyren. Ja, det går absolutt an - og ja, det vil kunne gi frisyren din liv i form av bevegelse og volum!

- Gjort på riktig måte vil du heller ikke måtte ofre et samlet og glatt uttrykk for et avslappet og livlig et. Og fordi et oppklipt og mer teksturert hår ikke har like mye tyngde frisyren gjennom, vil det også kunne holde bedre på krøller, bølger og volum enn langt hår med jevne lengder, forklarer Helgesen.

9. Finn dine flette-favoritter

Ønsker du forandring, eller bare en praktisk og lettvint løsning som likevel er stilig? En måte å få håret ut av veien som ikke er kjedelig eller typisk?

Krogh trenger ikke tenke seg lenge om når det gjelder frisyrer som er perfekte for langt hår:

GO-TO: Fletter er perfekte for deg med langt hår, og det finnes uendelig av varianter å velge mellom. Her på Cecilie Krogh. Foto: @somcecilie
GO-TO: Fletter er perfekte for deg med langt hår, og det finnes uendelig av varianter å velge mellom. Her på Cecilie Krogh. Foto: @somcecilie Vis mer

- Fletter! Jeg elsker fletter.

Ikke bare kan en flette gjøres lettvint nok, det er også en hårstyling med nærmest uendelig med muligheter og variasjoner - alt fra romantiske oppsett til avslappede, nesten bustete løsninger til stramme, glatte. Lek deg med alt fra enkle fletter til innbakte, franske fletter i høst! Varier antallet fletter, og hvor stor del av håret som flettes. Og hvorfor ikke heller snurre en flette neste gang du planlegger å ha en lav knute i nakken?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer