Skopleie

En av disse skoene bør ikke brukes nå

Bare én av flere skofeil mange av oss gjør.

SÅLEN PÅ SKOEN BAK ER FOR TYNN: Skal du bruke skoene ute i ustabile, norske værforhold, er det best om skoen har en tjukkere såle, anbefaler skomaker Dagestad. Foto: Tone Ra Pedersen
SÅLEN PÅ SKOEN BAK ER FOR TYNN: Skal du bruke skoene ute i ustabile, norske værforhold, er det best om skoen har en tjukkere såle, anbefaler skomaker Dagestad. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatertStem her!

KLASSIKEREN: Kiwi skokrem for svart skinn. Selges blant annet på XXL til 25 kroner. Foto: xxl.no
KLASSIKEREN: Kiwi skokrem for svart skinn. Selges blant annet på XXL til 25 kroner. Foto: xxl.no Vis mer
HÆLFLIKK: Når hælen ser slik ut, da er det gått for langt. Bytt ut hælflikkene i god tid. Foto: Tone Ra Pedersen
HÆLFLIKK: Når hælen ser slik ut, da er det gått for langt. Bytt ut hælflikkene i god tid. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer
SJEKK SKOESKEN: Ofte følger det med ekstra hælflikker til skoene dine. Hvis ikke, får du kjøpt flikker i skobutikker og på nettet. Foto: Kjersti Skar Staarvik
SJEKK SKOESKEN: Ofte følger det med ekstra hælflikker til skoene dine. Hvis ikke, får du kjøpt flikker i skobutikker og på nettet. Foto: Kjersti Skar Staarvik Vis mer

Hvor ofte pusser du skinnskoene dine?- Nordmenn er temmelig dårlige til å ta vare på skoene sine.

Det sier skomaker Asbjørn Dagestad til KK.no.

SE OGSÅ: Symbolen du bør sjekke når du kjøper sko

Av og til, når jeg ser at det trengs
 
72 (45%)
Ofte, det er en del av vedlikeholdet
 
47 (29%)
Så å si aldri
 
41 (25%)
Usikker
 
1 (1%)

- Bruker for pene sko

- Vi bruker generelt for pene sko når det er stygt vær ute. Da kan skoene lett få skader som er vanskelige å rette opp, sier skomakeren som holder til i Josefines gate 2 på Bislett i Oslo.

- Mange bruker fine sko i søle og slaps. For eksempel er det mange som går ute med sko som har såle som dette, sier skomaker Dagestad og peker på en grå støvlett.

Tjukk såle og mørkt skinn

- Den har jo nesten ingen såle, skinnet kommer i direkte kontakt med asfalten. Og bruker man slike sko i slikt vær som det er nå, skal det ingenting før skinnet blir vått, skittent og ødelagt.

- Sko du bruker til å spasere i, og sko du skal ha på deg i alt annet enn pent vær, bør ha tykkere såle, ifølge Dagestad.

- Spasersko bør dessuten helst være i mørkt skinn. Det er jo mye lettere å pusse fin en sort sko enn en lys sko, det gjør det enklere å jukse litt, forklarer skomakeren.

SE OGSÅ: Nødhjelp for slitne, stygge sko

STOR FORSKJELL: Et minutt eller to med skopuss kan gjøre mye. Skoen til høyre er pusset. Råd fra skomakeren: Begynn i overgangen mellom lær og såle og jobb deg oppover.  Foto: Tone Ra Pedersen
STOR FORSKJELL: Et minutt eller to med skopuss kan gjøre mye. Skoen til høyre er pusset. Råd fra skomakeren: Begynn i overgangen mellom lær og såle og jobb deg oppover. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer

Unngå blank skokrem

Når det gjelder pussing, er nordmenn ikke så veldig flinke til det heller.

- De fleste pusser ikke skoene ofte nok, de driver ikke vedlikehold av skoen og bytter aldri såle eller hælflikker, sier Dagestad.

- Prøv å pusse skoene ofte. Det er lettere å holde en pen sko pen. Puss ofte og litt. Da slipper du å bruke så mye tid på det også. Noen minutter er nok til å gjøre stor forskjell.

- Men unngå nøytral, blank skokrem. Velg krem i samme farge som skoen, understreker skomakeren.

- Nøytral krem kan fort gjøre skinnet grått og blast. Bruker du det mye, vil det til slutt se ut som om skoen er dekket med et lag stearinvoks.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Spray eller puss?

Skopuss er imidlertid ikke bare for å «shine» opp skoen. Det gjør også at skinnet impregneres.

- Folk synes det er mye bedre å bruke sprayimpregnering fordi det er enkelt. Men kremen lukker enkelte skinntyper på en måte som sprayen ikke klarer.

- For å si det slik: Det er ingen sko som får mer bank enn dem de bruker i militæret. Og der er det ikke impregneringsspray, men Kiwi som gjelder.

- Generelt kan man si at semskede sko bør sprayes, og blanke sko bør pusses med egnet skokrem. Når det gjelder matte skinntyper og nubuck, kan det variere. Be derfor om råd i butikken før du gjør noe.

SE OGSÅ: Slik tar du vare på skinnvesker

SKOENS SKJELETT: Får skoen skader på den harde delen av hælen eller tuppen, kan det være vanskelig å reparere. Foto: Tone Ra Pedersen
SKOENS SKJELETT: Får skoen skader på den harde delen av hælen eller tuppen, kan det være vanskelig å reparere. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer

Pass på hæl og tå

En annen vanlig feil mange gjør er å ta på skoen uten å åpne lissene skikkelig.

- Da kan du fort tråkke ned og ødelegge den harde delen på hælen bak. Det er en skade som er vrien å reparere, sier Dagestad.

- Hælen og tåen på skoen er litt hellige. Det er skjelettet til skoen, og hvis de får skader, er det ikke lett å fikse.

Du bør derfor ikke ha så dårlig tid at du ikke får åpnet skoen skikkelig før du trår oppi dem, ifølge skomakeren. I tillegg bør du være obs på sko med spiss tå. Blir tåen tråkket på eller får ødelagt formen på et annet vis, er det vanskelig å få skoen fin igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Bytt ut i tide

Men det finnes selvfølgelig også skader som lett lar seg ordne slik at skoen blir som ny. Så lenge du går til skomakeren tidsnok.

- Bytt derfor ting raskt, ikke gå skoene sønder og sammen. Det gjelder spesielt slitasjedelene på skoen som såle og hælflikker, sier Dagestad.

Hælflikkene kan du faktisk spare penger på å fikse selv. Ofte følger det med ekstra når du kjøper sko.

- Bare dra ut den gamle flikken med tang og trykk den nye ned i hælen med håndkraft. Hold så skoen i tuppen mens du banker flikken godt fast i hælen ved å slå skoen nedi en dørkarm eller et betonggulv.

SKOMAKER: Asbjørn Dagestad fikser gamle og selger nye sko i Josefines gate 2 på Bislett i Oslo. Foto: Tone Ra Pedersen
SKOMAKER: Asbjørn Dagestad fikser gamle og selger nye sko i Josefines gate 2 på Bislett i Oslo. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer