Bh

En bh er ikke bare en bh

Kan du de forskjellige modellene? Og vet du hvilken effekt de har?

Publisert
KK.no har tidligere skrevet at 7 av 10 kvinner bruker feil bh-størrelse. De vanligste feilene er for liten cup og for vid omkrets.

Sannsynligheten er med andre ord stor for at du bruker feil størrelse.

Og kanskje har du ennå ikke funnet din favorittmodell heller.

SE OGSÅ: - Denne bh-en gir flotte pupper

KAN UNDERTØY: Madelene Ullbro, såkalt assortment manager for undertøy på Lindex-hovedkontoret i Sverige, har jobbet med undertøy i hele sju år. Vi fikk treffe henne på kleskjedens nye flaggskipbutikk på Karl Johan i Oslo. Foto: Per Ervland
KAN UNDERTØY: Madelene Ullbro, såkalt assortment manager for undertøy på Lindex-hovedkontoret i Sverige, har jobbet med undertøy i hele sju år. Vi fikk treffe henne på kleskjedens nye flaggskipbutikk på Karl Johan i Oslo. Foto: Per Ervland Vis mer

Har forskjellig effekt

En bh er jo ikke bare en bh, ifølge Madelene Ullbro. Hun er ansatt ved Lindex-hovedkontoret i Sverige og har jobbet med undertøy i hele sju år.

De ulike modellene har ulik effekt. Er det ting som irriterer deg med din gamle bh, som stikkende bøyler og skulderstropper som sklir av, kan det kanskje være på tide å prøve en ny en.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


KLASSISK BØYLE-BH: Den støtter godt og gir en naturlig fasong på bysten. Gir ikke like mye kløft som en push up-variant og er ofte mer dekkende. Foto: Per Ervland
KLASSISK BØYLE-BH: Den støtter godt og gir en naturlig fasong på bysten. Gir ikke like mye kløft som en push up-variant og er ofte mer dekkende. Foto: Per Ervland Vis mer

Klassisk bøyle

- Denne passer for alle. Den er en perfekt hverdags-bh. Gå gjerne for en såkalt t-skjortemodell med glatt overflate, foreslår Ullbro.

Da kan du nemlig gå med tettsittende topper, uten forstyrrende blonder og pynt som synes gjennom.

- Den støtter godt og gir en naturlig fasong på bysten. Den gir ikke like mye kløft som en push up-variant og er ofte mer dekkende.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


PUSH UP: Løfter fra siden, gir kløft og større byste. Perfekt til dype utringinger, da den ofte har lavere skjæring i front. Foto: Per Ervland
PUSH UP: Løfter fra siden, gir kløft og større byste. Perfekt til dype utringinger, da den ofte har lavere skjæring i front. Foto: Per Ervland Vis mer

Push up

- Et naturlig alternativ for deg som ønsker litt ekstra kløft og som ønsker å bygge litt på, sier Ullbro.

- Den har også spiler og kommer som regel med innlegg. En push up-bh løfter også fra siden, hvilket gir deg ekstra kløft, forteller hun.

- Denne modellen har som regel også lavere skjæring i front enn de andre modellene, perfekt til dype utringinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


BALKONG-BH: Løfter fra undersiden og opp, kommer ofte med avtakbare stropper. Foto: Per Ervland
BALKONG-BH: Løfter fra undersiden og opp, kommer ofte med avtakbare stropper. Foto: Per Ervland Vis mer

Balkong

Har du en stroppeløs bh, er det som regel en balkongmodell.

- Vanligvis selger vi mest push up, bortsett fra sommer og jul. Da går det mest i stroppeløse balkongmodeller, sier Ullbro.

- Forskjellen er at en balkong-bh løfter under og opp. Den gir derfor ikke like mye kløft som en push up, som løfter fra siden.

- Balkongmodellen har som regel spiler, og kommer gjerne med avtakbare stropper. Den er veldig fin til å ha under transparente topper, da den ofte er mer dekkende enn de andre bh-modellene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


SOFT-BH: Uten bøyle og derfor mer komfortabel, men støtter og former på samme måte. Foto: Per Ervland
SOFT-BH: Uten bøyle og derfor mer komfortabel, men støtter og former på samme måte. Foto: Per Ervland Vis mer

Soft

- Såkalte «softe» bh-er uten bøyle, og dermed myke og komfortable. Det er et fint alternativ for deg som er lei av bøyler som stikker deg eller stikker ut, sier Ullbro.

- En soft-bh har samme effekt som en bøyle-bh, den støtter og former – uten å pushe for mye.

- Vi har modellen i både små og store størrelser, men til nå har den solgt best i de mindre. Den skal fungere godt også for deg med stor byste, men det er nok en vanesak.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


AVLASTER: En racer back-bh er ikke bare dekorativ, men gjør også at skuldrene får litt hjelp av ryggen. Foto: Per Ervland
AVLASTER: En racer back-bh er ikke bare dekorativ, men gjør også at skuldrene får litt hjelp av ryggen. Foto: Per Ervland Vis mer

Racer back

- Disse er perfekt til topper med åpen rygg om sommeren. Bh-stroppene er jo pynt i seg selv. På disse er åpningen på bh-en som regel foran - for ikke å ødelegge for den flotte ryggen, sier undertøyseksperten.

- I tillegg avlaster den på en annen måte. Med en slik bh er det ikke bare skuldrene som tar støyten, men ryggen også.

Er du plaget med skulderstropper som sklir av skuldrene, vil problemet kanskje blir mindre med en racer back-bh. Merk imidlertid at stropper som detter ned også er en følge av feil bh-størrelse. Det er nemlig et tegn på at omkretsen er for stor.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


FARGERIK: En bandeau i trendfarger er stilig til sommeren. Foto: Per Ervland
FARGERIK: En bandeau i trendfarger er stilig til sommeren. Foto: Per Ervland Vis mer

Bandeau

- Ja, denne er alltid en hit om sommeren. Den er stroppeløs og kommer gjerne i knallfarger, som gir en fin effekt under transparente plagg.

- Den passer best for små byster, da den ikke gir så mye støtte, undestreker Ullbro.

- Har du stor byste, vil en dekkende balkong-bh være et bedre alternativ hvis du ønsker en bandeueffekt, anbefaler Ullbro.

Noen modeller du savner? Informer gjerne andre KK.no-lesere om disse i kommentarfeltet under.

Noe du lurer på? Spør KK.no

Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene – før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer