Moteuka i København

- En detalj å følge med på

Skinn, gjenbruk og lagvis nostalgi preget gatemoten i København.

MOTEUKA: Klassisk sort, bruntoner og dyprøde skinnjakker med vintage-preg dominerte gatene i Danmarks hovedstad. Foto:
MOTEUKA: Klassisk sort, bruntoner og dyprøde skinnjakker med vintage-preg dominerte gatene i Danmarks hovedstad. Foto: Vis mer
Publisert

Skinn la et umiskjennelig preg på gatemoten under Moteuka i København.

Skinn er riktignok typisk for sesongen vi nå er inne i. Likevel gir de nostalgiske skinnplaggene en merkbar og spennende vri til gateantrekkene fra Danmarks hovedstad.

KKs moteredaktør Ida E. Einarsdottir var til stede under moteuken i København. Hun er langt fra overrasket over at skinn markerer seg:

- Skinn er utvilsomt en stor trend. Den har vart en stund allerede, men det er ingenting som tyder på at den er i ferd med å snu. Snarere tvert i mot, forklarer hun.

Særlig klassisk sort med store pelsdetaljer var fremtredende.
Særlig klassisk sort med store pelsdetaljer var fremtredende. Vis mer

- Det er absolutt noe 90-talls over trenden, tenk Victoria og David Beckhams matchende skinnantrekk fra Gucci fra tiåret som nå rir motebildet som en mare.

Den gang var fargepalletten fylt med en rekke sorte nyanser. Blankt skinn, lakk og lær stod sterkt helt fra sent på nittitallet og utover det neste tiåret.

TILBAKEBLIKK: David og Victoria Beckham på Versace-visning i 1999. Foto: NTB
TILBAKEBLIKK: David og Victoria Beckham på Versace-visning i 1999. Foto: NTB Vis mer

- Det er fortsatt mye klassisk svart skinn, men også sjokoladebrunt. Det så vi også på catwalken, rapporterer moteredaktøren.

Varme toner i beige, kobber, terracotta og rustrødt gir et deilig tilbakeblikk fra en av tusenårsskiftets største trender.

Varme, dype røde og brune toner i skinn var en gjenganger langs Københavns gater.
Varme, dype røde og brune toner i skinn var en gjenganger langs Københavns gater. Vis mer

- Jeg elsker den dype sjokoladefargen, ikke så hardt som svart skinn, men minst like elegant. Også burgunderfarget mot aubergine dukket opp i gatemoten denne gangen.

De rike fargene på skinnplaggene kombineres ofte med en kontrastfarge - en detalj verdt å følge med på.

JEAN PAUL GAULTIER FASHION SHOW, PARIS, 1999
JEAN PAUL GAULTIER FASHION SHOW, PARIS, 1999 Vis mer

Nostalgi er det nye moderne, og vi er sultne på mer statement-skinn.

- Her er det bare å ta en titt i klesskapet eller på loftet på jakt etter skinnplagg. Bruktbutikkene har nok også greit utvalg her.

Mariah Carey på Heathrow flyplass i 2001. Foto: NTB
Mariah Carey på Heathrow flyplass i 2001. Foto: NTB Vis mer

Nok en core født direkte fra sosiale medier-hurtigtoget er den nostalgiske bestefarstilen, som viste seg tydelig langs gatene i København:

BOHEM-BESTEFAR: Med bestefarbriller, chunky bohem-boots i semsket skinn og skinnjakke nikker antrekket like fullt mot Grandpa core som Indie Sleaze.
BOHEM-BESTEFAR: Med bestefarbriller, chunky bohem-boots i semsket skinn og skinnjakke nikker antrekket like fullt mot Grandpa core som Indie Sleaze. Vis mer

Skinn, vintage-look og chunky boots i semsket skinn er også typisk for trenden «indie sleaze», som nå er tilbake i motebildet. Mye takket være Saltburn.

Stilen bygger på en god kombinasjon av nittitallsgrunge og tumblr-periodens store gullalder med bohemstil og grunge-revival rundt 2010. Tenk Blake Lively i Gossip Girl ca 2008.

SAMTYKKETRUSE: Ungdomsbedriften Trygg Truse UB ved Sandvika Videregående Skole tar samtykkeloven på alvor. Med truser og boxere vil de minne unge på viktigheten av å få et tydelig ja. Video: Simone Holen Sønstrød/Dagbladet TV Vis mer

Fortsatt Y2K

Gatemoten fra København er fullspekket av skinn og pop-kultur-referanser og trendy nostalgi:

Denne korallrøde skinndressen går som hånd i hanske med 2000-tallets forkjærlighet for røde og rosa-fargede skinn-antrekk.
Denne korallrøde skinndressen går som hånd i hanske med 2000-tallets forkjærlighet for røde og rosa-fargede skinn-antrekk. Vis mer

Enten det er rødtoner, bruntoner eller i sort, kan man neppe trå feil i dagens motelandskap med store statement-pieces i skinn. Spesielt vintage.

Fargede brilleglass og rosa skinnsett fra Legally Blonde-filmen fra 2001.
Fargede brilleglass og rosa skinnsett fra Legally Blonde-filmen fra 2001. Vis mer

- Hailey Bieber har også omfavnet trenden, mer med et slags vintage-preg. Sånn sett treffer jo trenden tidsånden greit, sier Ida.

Nostalgien fortsetter, og vi er ikke i tvil:

Skinn er in, og vil trolig bli værende en god stund fremover.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet